Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλές από τους Καταλανούς για τον προϋπολογισμό της Ισπανίας - Κίνδυνος νέων εκλογών

Απειλές από τους Καταλανούς για τον προϋπολογισμό της Ισπανίας - Κίνδυνος νέων εκλογών
Οι Καταλανοί απειλούν με τροπολογίες για την πρόταση της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019
Ενισχύεται ο κίνδυνος για νέες εκλογές στην Ισπανία, καθώς οι Καταλανοί απειλούν με απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για τον προϋπολογισμό του 2019, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Τα καταλανικά κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας (ERC, PDeCAT) δήλωσαν ότι θα καταθέσουν τροπολογίες κατά του προϋπολογισμού, εάν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, δεν κάνει παραχωρήσει σχετικά με την ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Ενώ το PDeCAT ζητά από την κυβέρνηση να αρχίσει ένας διάλογος σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των κομμάτων ώστε το θέμα της Καταλονίας να διευθετηθεί πολιτικά, το ERC έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της περιοχής.
Σημειώνεται ότι ο Sanchez ηγείται μιας μειοψηφικής κυβέρνηση στην Ισπανία και βασίζεται στα καταλανικά κόμματα, στους Podemos αλλά και σε άλλα μικρότερα κόμματα για την ψήφιση των νόμων.
Σε περίπτωση που οι τροπολογίες των Καταλανών δεν αποσυρθούν και τελικά εγκριθούν από την πλειοψηφία της Βουλής, ο προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να συζητηθεί και τελικά θα απορριφθεί, με αποτέλεσμα ο Sanchez να αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
«Εάν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί θα ανοίξει ο δρόμος για νέες εκλογές, το timing δεν είναι σαφές» υποστηρίζει ο Antonio Barroso της Teneo Intelligence.
Η 12η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα που τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας μπορούν να αποσύρουν τις τροπολογίες τους στο σχέδιο προϋπολογισμού.
Την ίδια ημέρα αρχίζει η δίκη των πολιτικών που συμμετείχαν στην «επιχείρηση» για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης