Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Draghi στην ΕΚΤ θα είναι ο Γερμανός Weidmann

tags :
Γιατί ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Draghi στην ΕΚΤ θα είναι ο Γερμανός Weidmann
Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, θεωρείται από πολλούς δυνάμει διάδοχος του Draghi
Μόλις μερικούς μήνες πριν τη λήξη της θητείας του super... Mario Draghi, στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον προσεχή Οκτώβριο δηλαδή, οι διεργασίες για το διάδοχό του βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Και ανάμεσα στα αρκετά ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι... η  υποψηφιότητα του Jens Weidmann για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κερδίζει μεγάλο έδαφος.
Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, θεωρείται από πολλούς δυνάμει διάδοχος του Draghi, με τη θητεία του 49χρονου Γερμανού στην Bundesbank να λήγει στον προσεχή Απρίλιο.
Ο Draghi βρίσκεται στο πηδάλιο της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2011 και η θητεία του λήγει περί τα τέλη του Οκτωβρίου του 2019.
Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι στρώνει το έδαφος για αυτή τη θέση στον Weidmann, καθώς την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να μην προτείνει την αντικατάσταση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Peter Praet.
Ο Weidmann δείχνει να κερδίζει έδαφος σε ένα έτος που θα υπάρξουν αλλαγές σε όλες τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών οργάνων.
Μετά την τελευταία παρουσία του νοτιοευρωπαίου Draghi (Ιταλία) στο τιμόνι, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης παίρνουν τους πόντους του "άγραφου κανόνα".
Βέβαια, ο Weidmann είναι της γερμανικής παραδοσιακής σχολής που αντιμετωπίζει συντηρητικά τις οικονομικές εξελίξεις.
Επίσης, το 2015, ο J. Weidmann ήταν ιδιαίτερα αρνητικός στο να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα από τους δανειστές της χωρίς πρώτα η χώρα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του προγράμματος προσαρμογής και να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, είχε διατυπώσει έντονο σκεπτικισμό για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.
Ο επικεφαλής της Bundesbank είναι γνωστός για τις αυστηρές θέσεις του σε θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, θέσεις οι οποίες τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, επικρίνοντας την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την άσκηση μη συμβατικών μέτρων.
Βέβαια, υποψήφιοι με καλές πιθανότητες είναι και οι Erkki Liikanen και Benoit Coeure.
Η κρίσιμη αυτή αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, αφού ο νέος πρόεδρος θα μπορούσε να αποφασίσει πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα εξομαλύνει την πολιτική ή, εναλλακτικά, πόσο επιθετική θα ήταν η αντιμετώπιση μιας περιόδου στασιμότητας ή και ύφεσης.
Ένας κίνδυνος που ελλοχεύει στην ισχνή οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία άλλωστε ότι η οικονομική ιστορία της ευρωζώνης μπορεί να φαινόταν πολύ διαφορετική εάν υπήρχε ένας πιο επιθετικός/σκληρός πρόεδρος από τη σχολή νομισματικής πολιτικής της Bundesbank στη θέση του Draghi τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε, η σταδιακή αποκλιμάκωση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να  αποτυπωθεί αργά ή γρήγορα στην ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Κατόπιν της ολοκλήρωσης του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) στις 3 Δεκεμβρίου 2018, η τονωτική επίδραση της νομισματικής πολιτικής θα υποχωρήσει, αφού θα συνεχιστεί μόνο μέσω της διατήρησης πολύ χαμηλών επιτοκίων.
Αλλά και εκτός ευρωζώνης τα πράγματα είναι δύσκολα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης