Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Στόχος της επίσκεψης Τσίπρα να κάνουμε βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση των διαφορών μας

Τζανακόπουλος: Στόχος της επίσκεψης Τσίπρα να κάνουμε βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση των διαφορών μας
Ο Μητσοτάκης είναι κατ’επίφαση αρχηγός, έχει εκχωρήσει την αρχηγία της ΝΔ σε Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη είπε ο κ.Τζανακόπουλος
Την θέση πως στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία είναι να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός ως προς την επίλυση των διαφορών μας διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος έβαλε με ιδιαίτερη δριμύτητα κατά της ΝΔ για την πολιτική της στάση και ρητορική, υποστηρίζοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης είναι κατ’επίφαση αρχηγός καθώς έχει παραδώσει την αρχηγία της ΝΔ σε Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στη συνάντηση Τσίπρα - Erdogan ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.
«Οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών δεν γίνονται μόνο για να ανταλλάζουν φιλοφρονήσεις, αλλά γίνονται και όταν υπάρχουν προβλήματα ώστε να επιλυθούν.
Είναι αναγκαίο να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ως τον τρόπο για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης ιδιαίτερα στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Η τουρκική πλευρά έχει πάγιες θέσεις, αλλά και η ελληνική πλευρά έχει τις δικές της πάγιες θέσεις.
Το ζητούμενο είναι εάν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα στην κατεύθυνση επίλυσης κάποιων από τις διάφορες που έχουμε με τη γειτονική χώρα.
Η Ελλάδα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και της προσπάθειας οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών περνάμε σε νέα φάση στα Βαλκάνια

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ανοίγει πολλά μέτωπα στα εθνικά ζητήματα, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις αιτιάσεις.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε να κλείσει ένα μέτωπο, καθώς περνάμε σε μια νέα φάση στη σχέση μας με τους γείτονες σε μια νέα φάση στη Βαλκανική.
Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση και υπό αυτή την έννοια στην εξωτερική μας πολιτική έχουμε τη δυνατότητα να προσανατολιστούμε εκεί που υπάρχουν πραγματικά και σημαντικά θέματα δηλαδή στα ανατολικά μας σύνορα και στις σχέσεις μας με την Τουρκία» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε κοντόφθαλμη αντιπολιτευτική επιλογή τη στάση και τη ρητορική της ΝΔ.
«Πρόκειται για μια κοντόφθαλμη αντιπολιτευτική επιλογή, αυτή η οποία αμφισβητεί την τήρηση της εθνικής γραμμής από την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.
Αντιθέτως, τηρήθηκαν όλες οι κόκκινες γραμμές, έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.
Έχω την εντύπωση ότι ουδείς σώφρων θα μπορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός ότι τηρήθηκε η εθνική γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους βόρειους γείτονες μας.
Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η ΝΔ η συμφωνία όχι μόνο δεν είναι επιζήμια, αλλά αντιθέτως μάς περνά σε ένα επίπεδο στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στον ρόλο τον οποίο καλούμαστε να παίξουμε στη Βαλκανική, τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να προωθηθούν σχέσεις συνεργασίας αλληλεγγύης.
Η ΝΔ είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα του δημοκρατικού τόξου στην Ευρώπη που αμφισβητεί τη συμφωνία» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος.

Επίθεση στη ΝΔ

Ο κ.Τζανακόπουλος ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των πολιτών στη Συμφωνία των Πρεσπών, απέδωσε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη ΝΔ.
«Η ΝΔ σε σχέση με την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και ιδεολογική αντιπαράθεση που έχει προκληθεί στην Ελλάδα, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει τεράστια ευθύνη γιατί επέλεξε μια γραμμή η οποία δεν ήταν γραμμή μετριοπάθειας.
Αντιθέτως θέλησε για πολιτικούς λόγους και αστόχαστα μάλιστα, διότι υποτίμησε ο κ. Μητσοτάκης τη δυναμική που θα μπορούσαν να αποκτήσουν ακροδεξιά πολιτικά μορφώματα και ακροδεξιές πολιτικές πρακτικές - και επέλεξε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ευαισθησία ορισμένων τμημάτων του πληθυσμού και να υπερθεματίσει.
Με τον τρόπο αυτό νομίζω ότι μετατόπισε τη ΝΔ στο δεξιό άκρο του φάσματος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας πως αυτό οφείλεται και στα τεράστια προβλήματα που έχει στο εσωτερικό του κόμματος του ο κ.Μητσοτάκης.
«Υπάρχει μια δεδομένη αντίφαση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη ΝΔ.
Από τη μια μεριά υπάρχουν συγκεκριμένες φιλελεύθερες κεντροδεξιές φωνές που δεν συμφωνούν με την τακτική την οποία υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης, από την άλλη πλευρά ένας σκληρός ακροδεξιός πυρήνας ηγετικός ο οποίος συγκροτείται γύρω από τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη και στον όποιο αυτό πυρήνα, ο κ. Μητσοτάκης έχει εκχωρήσει την αρχηγία της ΝΔ.
Είναι κατ’επίφαση αρχηγός» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης