Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά άνω των πέντε ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2019 - Στις 51 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά άνω των πέντε ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2019 - Στις 51 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο δείκτης που αφορά τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε η δραστηριότητα τω επιχεριήσεων στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (5/2) στοιχεία της Markit, καθώς ο δείκτης επεκτάθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων πεντέμιση ετών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51 μονάδες, έναντι 51,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013.
Ο κλάδος υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με τον ΔΕκέμβριο του 2018, στις 51,2 μονάδες, το χαμηλότερτο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου ήταν επίσης περιορισμένη τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συνολική δραστηριότητα στη Γερμανία αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, αν και η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες παρέμεινε περιορισμένη εξαιτίας της γενικότερης επιβράδυνσης της οικονομίας.
Όσον αφορά την αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη συνολικά, ο υποδείκτης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, παραμένοντας ωστόσο χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το Brexit και των εμπορικών εντάσεων.
«Η Ευρωζώνη ξεκίνησε επίπεδα το 2019, με την ανάπτυξη κοντά στη στασιμότητα, εν μέσω μειωμένης ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «αυτό που ξεκίνησε ως μία επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου φαίνεται να επηρεάζει και τον κλάδο υπηρεσιών».
«Ο δείκτης PMI υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε τριμηνιαίο ποσοστό κατά μόλις 0,1%, θέτοντας το σκηνιθκό για το χειρότερο τρίμηνο της Ευρωζώνης από το 2013», επεσήμανε ο κ. Williamson, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας ότι «μία τόσο αδύναμη έναρξη σημαίνει ότι η τρέχουσα πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% είναι πιθανό να αναθεωρηθεί επί τα χείρω, και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε περισσότερα μετριοπαθή σήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο υποδείκτης που αφορά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων συρρικνώθηκε στις 49,5 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτης που σχετίζεται με την απασχόληση κατέγραψε επίσης σημαντική πτώση, και συγκεκριμένα στις 52,3 μονάδες, έναντι 53,6 μονάδων τον Δεκέμβριο.
«Η αύξηση της απασχόλησης επηρεάζεται πλέον και από την αυξανόμενη επιφυλακτικότητα για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας», καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης