Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Υπεύθυνη η συριακή κυβέρνηση για τον θάνατο της ανταποκρίτριας Μarie Colvin

ΗΠΑ: Υπεύθυνη η συριακή κυβέρνηση για τον θάνατο της ανταποκρίτριας Μarie Colvin
Υπεύθυνη η κυβέρνηση Assad για τον θάνατο της ανταποκρίτριας Μarie Colvin
Την κυβέρνηση του Bashar al-Assad έκρινε υπεύθυνη για τον θάνατο της Αμερικανίδας πολεμικής ανταποκρίτριας Μarie Colvin (τον Φεβρουάριο 2012), δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η 56χρονη σκοτώθηκε στην πολιορκημένη πόλη της Συρίας, την Χομς, μαζί με τον 28χρονο Γάλλο φωτογράφο Remi Ochlik, όταν βομβαρδίστηκε το κτίριο μέσα στο οποίο βρίσκονταν.
Η δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, έκανε λόγο για "εξωδικαστική δολοφονία" και κάλεσε την Δαμασκό να καταβάλει ως αποζημίωση 302,5 εκατομμύρια δολάρια για αυτό το "ασυνείδητο έγκλημα".
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η συριακή κυβέρνηση κρίνεται υπεύθυνη για ένα έγκλημα πολέμου καθιστώντας έτσι νομικό προηγούμενο.
Η αγωγή είχε κατατεθεί από την οικογένεια της Marie, το 2016.
Η συριακή κυβέρνηση δεν ενεπλάκη στην υπεράσπιση της υπόθεσης.
Η Marie εργαζόταν για την εφημερίδα Sunday Times, καλύπτοντας τον εμφύλιο στη Συρία που ξεκίνησε το 2011.
Το Αμερικανικό Περιφερειακό Δικαστήριο για την Περιφέρεια της Κολούμπια αποφάνθηκε ότι ο συριακός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εντοπίσει τις μεταδόσεις των δημοσιογράφων που κάλυπταν την πολιορκία στη Χομς και στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρό τους το κέντρο Τύπου με ένα μπαράζ όλμων.
Η δικαστής δήλωσε ότι αυτή είναι πάγια τακτική του καθεστώτος απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.
Η Marie "στοχοποιήθηκε ειδικώς εξαιτίας του επαγγέλματός της για να φιμωθούν όλοι όσοι μεταδίδουν (ειδήσεις) για το κίνημα της αντιπολίτευσης στη χώρα, το οποίο ενισχύεται", έκρινε η δικαστής.
Επιπλέον, η συριακή κυβέρνηση κλήθηκε να καταβάλει 2,5 εκατ. δολάρια στην αδελφή της Marie, την Kathleen, και 11.836 δολάρια για έξοδα κηδείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης