Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει μετά την αναβάθμιση από Moody’s την 1η Μαρτίου να εκδώσει 10ετές ομόλογο 3 δισ στο 4% - Εκτός η Rothschild;

Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει μετά την αναβάθμιση από Moody’s την 1η Μαρτίου να εκδώσει 10ετές ομόλογο 3 δισ στο 4% - Εκτός η Rothschild;
Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει 10ετές ομόλογο αναφοράς με επιτόκιο στο 4%
Το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να εκδώσει 10ετές ομόλογο που θα αποτελέσει και την πρώτο σοβαρή απόπειρα της Ελλάδος να δανειστεί από τις αγορές με τίτλο αναφοράς.
Η έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν η βασική αδυναμία της Ελλάδος, το 10ετές αποτελεί σημείο αναφοράς ή benchmark και λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής…η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές.
Στην τελευταία έκδοση 5ετούς με επιτόκιο 3,60% εμφανίστηκαν ορισμένοι επενδυτές που ζητούσαν ακόμη και 10ετές ομόλογο και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μελετούν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο και με στόχο επιτοκίου στο 4%.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος είχε εκδώσει 10ετές στο 2,40%, η Πορτογαλία βρίσκεται στο 1,66%, η Ιταλία 2,75%. 
Η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στο σύνολο της ευρωζώνης, ξεκάθαρα...
Εν τω μεταξύ το CDS στα 5 χρόνια και με όρους δολαρίου διαμορφώνεται στο 4,05% ή 405 μονάδες βάσης, όταν το ιταλικό CDS βρίσκεται στις 214 μονάδες βάσης.

Όμως για να μπορεί να βγει 10ετές στο 4% θα πρέπει στην δευτερογενή αγορά να βρίσκεται στο 3,70%.
Το ποσό της έκδοσης θα είναι 3 δισεκ. ως συνηθίζεται για ομόλογα αναφοράς.
Στα πλάνα της κυβέρνησης είναι να αναβαθμιστούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από ουδέτερες με βάση την Fitch στις 8 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος η Moody’s σε Β2 από Β3 και ακολούθως εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες να εκδώσει για πρώτη φορά μετά από χρόνια 10ετές ομόλογο.
Αυτό που ονομάζουμε έξοδος στις αγορές σε πραγματικούς όρους δεν είναι 3ετές ή 5ετές αλλά το 10ετές αυτό θεωρείται το ομόλογο αναφοράς, το ομόλογο βαρόμετρο σε μια χώρα και η Ελλάδα έχει δείξει αδυναμία έκδοσης λόγω υψηλού επιτοκίου ακριβής τιμολόγησης.
Εν τω μεταξύ έως σήμερα δεν έχει ανανεωθεί το συμβόλαιο της Rothschild που ήταν ο σύμβουλος του δημοσίου για θέματα ανάλυσης χρέους και προτεινόμενων λύσεων.
Η Rothschild δεν συμμετέχει στις εκδόσεις χρέους.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός είχε κλείσει το deal με την Rothschild οπότε θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία αλλά από το οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι ο κύκλος των υπηρεσιών της Rothschild έχει κλείσει…
Για να ανανεωθεί το συμβόλαιο της Rothschild θα πρέπει να παραλαμβάνει όλες τις παραδοχές του παρελθόντος και τέτοιος λόγος δεν συντρέχει....

Το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί....

Αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ του χρέους της γενικής κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης…όμως το χρέος είναι χρέος.
Συνολικά η Ελλάδα χρωστάει 356 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 253 δισεκ. σε ESM, EFSF και διακρατικά δάνεια GLF, τα repos είναι 21 δισεκ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αρχές 2019 το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν το 2010 και 2011.
Με όρους κεντρικής διοίκησης το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 193% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης