Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΛΠ: Στο περίμενε επένδυση 500 εκατ. ευρώ, οι σκέψεις για προσφυγή στη διαιτησία και η εξαιρετική κερδοφορία που αναμένεται

ΟΛΠ: Στο περίμενε επένδυση 500 εκατ. ευρώ, οι σκέψεις για προσφυγή στη διαιτησία και η εξαιρετική κερδοφορία που αναμένεται
Η τάση του πρώτου εξαμήνου συνεχίστηκε στο σύνολο της χρήσης 2018 και για το 2019 αναμένονται διψήφιοι ρυθμοί αύξησης εσόδων και κερδών
Η υπόθεση της επένδυσης της Cosco ύψους 500 εκατ. ευρώ αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πως το κράτος λειτουργεί με βάση μικροπολιτικά συμφέροντα και δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα, ήτοι την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει μία μεγάλη επένδυση.
Και ενώ τα μεγέθη του ΟΛΠ αλλάζουν με εντυπωσιακό τρόπο και η νέα διοίκηση έχει καταθέσει εδώ και ένα χρόνο το master plan όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση, το κράτος δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα.
Προβλεπόταν βάσει της σύμβασης να απαντήσει εντός 3 μηνών αλλά έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμα η διοίκηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας είναι στο περίμενε.
Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερης από αυτήν που προέβλεπε η σύμβαση και για την οποία αν και έχει πληρώσει η Cosco το 16% των μετοχών αυτές είναι δεσμευμένες μέχρι να υλοποιηθεί η επένδυση.
Τοπικοί φορείς και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση, σημειώνουν στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν.
Το εμπορικό κέντρο που θέλει να κατασκευάσει στην είσοδο του λιμανιού, φαίνεται πως ενοχλεί τοπικούς φορείς ενώ και το logistic center φαίνεται πως δημιουργεί αντιδράσεις.
Η σκέψη της διοίκησης είναι να προσφύγει στη διαιτησία προκειμένου να ξεπεραστεί η καθυστέρηση και να μπορέσει να ολοκληρώσει την επένδυση εντός του χρόνου που έχει οριστεί.
Υπενθυμίζεται πως με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου ο Διευθύνων Σύμβουλος Cpt. Fu Chengqiu είχε δηλώσει: “τα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά τη δυναμική της ΟΛΠ Α.Ε. και μάλιστα η ανοδική τάση συνεχίζεται και κατά το δεύτερο μισό του 2018.
Επίσης επιβεβαιώνουν τις ορθές επιλογές του στρατηγικού μας σχεδιασμού και τη σωστή κατεύθυνση του επενδυτικού μας προγράμματος, για το οποίο εξακολουθούμε να αναμένουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις για να προχωρήσουμε σε έργα, που θα διατηρήσουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων”.
Λόγω της καθυστέρησης όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση της επένδυσης αφού για παράδειγμα η επέκταση που έχει προγραμματίσει για την αναβάθμιση των υποδομών της κρουαζιέρας απαιτεί 2,5 έτη και είναι συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως μεταξύ των επενδύσεων που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση αλλά επιθυμεί να κάνει η Cosco είναι και η μετατροπή παλαιών αποθηκών σε ένα τετράστερο και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.
Τα μεγέθη της ΟΛΠ όπως φάνηκε από το πρώτο εξάμηνο κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με πληροφορίες η τάση θα επιβεβαιωθεί και στο σύνολο της χρήσης.
Στο εξάμηνο τα έσοδα ήταν στα 63,5 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 13,2 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα για το 2019 αναμένεται διατήρηση της τάσης και δεν αποκλείεται διψήφια αύξηση πωλήσεων και κερδών.
Τα αποτελέσματα χρήσης 2018 αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στο Φεβρουάριο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης