Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Οι 6 πιθανοί διάδοχοι Draghi στην ΕΚΤ - Στη Σύνοδο Κορυφής στις 21/3 η ανακοίνωση

tags :
Die Welt: Οι 6 πιθανοί διάδοχοι Draghi στην ΕΚΤ - Στη Σύνοδο Κορυφής στις 21/3 η ανακοίνωση
Ο Ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνταξιοδοτηθεί μετά από οκτώ χρόνια θητείας στα τέλη Οκτωβρίου,
Ερίζουν οι μνηστήρες για τη θέση του Mario Draghi στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά το τέλος της θητείας του Ιταλού τραπεζίτη στα τέλη Οκτωβρίου του 2019.
Σύμφωνα με τη γερμανική Die Welt, έξι τραπεζίτες εμφανίζονται και ως οι πιθανοί διάδοχοί του.
«Ο Ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνταξιοδοτηθεί μετά από οκτώ χρόνια θητείας στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά οι πιθανοί διάδοχοί του ήδη προθερμαίνονται» όπως γράφει η Die Welt. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βγει "λευκός καπνός" στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 Μαρτίου .
«Είναι αλήθεια ότι στον μυστικό κόσμο των κεντρικών τραπεζιτών κανείς δεν ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά οι υποψήφιοι έχουν ήδη πάρει τους δρόμους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε μια διπλωματική αποστολή εξεύρεσης υποστηρικτών» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Oli Rehn: Ο γνωστός στους έλληνες πρώην επίτροπος

Μεταξύ αυτών, ο πολύ γνωστός μας στην Ελλάδα, πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Oli Rehn με το περιβόητο μνημονιακό "καλό κουράγιο".
Ο επικεφαλής σήμερα της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, ο 56χρονος Rehn βρέθηκε πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο και είχε επαφές με ηγετικά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για να εκθέσει την υποψηφιότητά του. Υπέρμαχος της δημοσιονομικής λιτότητας ο Όλι Ρεν διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι παίρνει πολύ στα σοβαρά τις γερμανικές ανησυχίες, όπως έδειξε και κατά τη 10ετή θητεία του στις Βρυξέλλες .
Όπως δήλωσε ο Steiner Wolfgang., ΓΓ Οικονομικών Υποθέσεων των Χριστιανοδημοκρατών: " Ο Rehn επεσήμανε στην ομιλία του την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας και για ένα κανονιστικό πλαίσιο που απελευθερώνει τις δυνάμεις της ανάπτυξης, αξιώνει υπεύθυνη, εθνική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και ενισχύει την κοινή χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ".
Ο Oli Rehn τάσσεται πάντως υπέρ της αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ η οποία παραμένει αμετάβλητη από το 2003. " Ως πρώην Επίτροπος , είναι πιθανό να κάνει οτιδήποτε για να σώσει την Ευρωζώνη από μια νέα κρίση, με άλλα λόγια να ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης" τονίζουν οι ίδιες πηγές. 

Ο δεύτερος Φινλανδός

Ο Oli Rehn δεν είναι ο μόνος Φινλανδός που διεκδικεί την ηγεσία της ΕΚΤ. Είναι και ο Erkki Liikanen που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας. Όπως δηλώνουν ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές , αν και συνταξιούχος ο Liikanen είναι το φαβορί για τη διαδοχή του Draghi. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Liikanen στήριξε δημοσίως μάλιστα την πιο χαλαρή πολιτική του Draghi.
Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος Φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ ,ο Liikanen έχει επίσης πολύ καλές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες. Σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg,ο Liikanen θεωρείται μάλιστα ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Draghi .

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας

Ο François Villeroy de Galhau , ο πρόεδρος της Banque de France είναι επίσης μεταξύ των πιθανών υποψηφίων διαδόχων του Ντράγκι. Ο 59χρονος Γάλλος παρουσιάζεται ως ο αληθινός Ευρωπαίος που μιλάει πολλές γλώσσες και γνωρίζει τον πολιτισμό των διαφόρων χωρών. Οι απόψεις του συμπίπτουν συχνά σε περιεχόμενο με αυτά που λέει ο Draghi. "Η ΕΚΤ πρέπει να βαδίσει προσεκτικά και πραγματιστικά" είπε πρόσφατα ο de Galhau. Υπό την ενδεχόμενη προεδρία του λοιπόν, δεν θα πρέπει επομένως να αναμένονται σύντομα υψηλότερα επιτόκια ή αλλαγή πολιτικής κρίσης.

Benoît Cœuré: Ο δεύτερος Γάλλος

Ο 49χρονος Γάλλος Coeure -αντιπρόεδρος σήμερα της ΕΚΤ θεωρείται ο άνθρωπος της συναίνεσης, που στήριξε μάλιστα αποφασιστικά την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Υποστηρίζει μια χαλαρή νομισματική πολιτική, προειδοποιεί όμως ταυτόχρονα και για τις αρνητικές συνέπειες μη εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτό τον κάνει πραγματικά τον τέλειο υποψήφιο στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, η οκταετής θητεία του ως αντιπροέδρου της ΕΚΤ λήγει τον Δεκέμβριο και δεν μπορεί να παραταθεί. Πολλοί Ευρωπαίοι του Νότου θα ήθελαν πάντως διάδοχο του Draghi αυτόν "τον σοφό οικονομολόγο και ήρεμο αρχιτέκτονα της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ" τονίζουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές.
"Εάν συνέβαινε αυτό, οι αποταμιευτές θα μπορούσαν να αναμένουν κάποια εξομάλυνση . Για τους μετόχους, o Coeure μπορεί να είναι ευλογία. Ως γνώστης των αγορών, θα μπορούσε να προσφέρει ένα πολύ καλό κλίμα" εκτιμά η γερμανική Die Welt.

Jens Weidmann: Ο εκλεκτός της Merkel

Ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ο πιο ισχυρός υποψήφιος διάδοχος του Draghi. Και όχι μόνο επειδή είναι Γερμανός, αλλά γιατί ο 50χρονος ως πρόεδρος της Bundesbank έχει υψηλό προφίλ, και αν πολλοί από τους συναδέλφους του δεν συμμερίζονται κατ΄ ανάγκην τη γνώμη του. Ο Weidmann είχε μεγάλες φιλοδοξίες για διάδοχος του draghiι αλλά το Βερολίνο φαίνεται να μην τον στηρίζει, αφού προωθεί έναν άλλο Γερμανό για την προεδρία της Κομισιόν, τον M. Weber. Και φυσικά δεν μπορεί να υπάρχουν δυο Γερμανοί στα δυο ανώτατα αξιώματα της ΕΕ. Άλλωστε ο Jens Weidmann βρίσκεται στην τέταρτη θέση και στην έρευνα του Bloomberg.

Ardo Hansson: Ο "Αμερικάνος" από την Εσθονία

Ο έκτος υποψήφιος είναι ο Ardo Hansson, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας. Οικονομολόγος του Χάρβαρντ, γεννήθηκε και ανατράφηκε στις ΗΠΑ θεωρείται αρκετά ρεαλιστικός. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζεται επανειλημμένα ως ο υποψήφιος συμβιβασμού, εάν οι χώρες του ευρώ δεν συμφωνήσουν σε μια πρόταση.
Σύμφωνα με τους Financial Times "ο Hansson δεν έχει πολλές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Draghi. Προέρχεται από ένα από τα νεότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ενδεχομένως να στηριχθεί από τη Γερμανία, επειδή έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων".
Ο ίδιος ο Hansson πάντως δεν σκέφτεται και πολύ αυτή την ιδέα: Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές ο Εσθονός τραπεζίτης αρνείται να πάει στη Φρανκφούρτη και την ΕΚΤ για προσωπικούς λόγους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης