Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσαρέσκεια της Βρετανίας με την ΕΕ και τη χρήση του όρου «αποικία» για το Γιβραλτάρ

Δυσαρέσκεια της Βρετανίας με την ΕΕ και τη χρήση του όρου «αποικία» για το Γιβραλτάρ
O πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ αντιτάχθηκε στη διατύπωση του κειμένου για το Γιβραλτάρ
Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Βρετανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή χρησιμοποίησε τον όρο «αποικία» για το Γιβραλτάρ σε κείμενό της, συντασσόμενη με αυτό τον τρόπο με την Ισπανία.  
Τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στα ταξίδια Βρετανών πολιτών χωρίς θεώρηση στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το Brexit με την προϋπόθεση, πως το Λονδίνο θα προσφέρει τους ίδιους όρους στους Ευρωπαίους πολίτες.
Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ αντιτάχθηκε στη διατύπωση του κειμένου, καθώς όπως υποστήριξε, κατατάσσει τους 33.000 κατοίκους του Γιβραλτάρ σε διαφορετική κατηγορία από τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς τα ταξιδιωτικά δικαιώματα, αναγνωρίζοντας δικαιώματα της Ισπανίας επί του «Βράχου».
«Το Γιβραλτάρ είναι μια αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
Υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την κυριαρχία στο Γιβραλτάρ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Theresa May επέμεινε ότι το Γιβραλτάρ δεν είναι «αποικία» αλλά βρετανικό έδαφος.
«Το Γιβραλτάρ δεν είναι αποικία και είναι εντελώς ακατάλληλο να περιγραφεί με αυτό τον τρόπο», δήλωσε Βρετανός εκπρόσωπος.
«Το Γιβραλτάρ είναι ένα πλήρες μέρος της βρετανικής οικογένειας», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η διατύπωση χρησιμοποιήθηκε σε άλλα κείμενα της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις αποφάσεις του το 2006 και το 2017 ανέφερε ότι το Γιβραλτάρ ήταν «αποικία του βρετανικού στέμματος» και όχι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Βρετανία δεν είχε διατυπώσει συγκεκριμένες αντιρρήσεις στη διατύπωση στις υποθέσεις αυτές, δήλωσαν αξιωματούχοι, αλλά έχει ενοχληθεί από την πίεση της Ισπανίας να προωθήσει τον εν λόγω όρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης