Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street - Στο +0,3% ο Dow Jones, -0,3% ο Nasdaq

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street - Στο +0,3% ο Dow Jones, -0,3% ο Nasdaq
Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (1/2) οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης, χωρίς να καταφέρουν να διατηρήσουν την ενδοσυνεδριακή άνοδο που έφθασε το 0,3%. 
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 0,3%, στις 25.036,9 μονάδες, με στήριξη από τους ενεργειακούς κολοσσούς ExxonMobil και Chevron, οι οποίοι παρουσίασαν εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο 2018. 
Την ίδια στιγμή, o τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι στον Dow Jones:Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι στον S&P 500:


Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι στον Nasdaq:Βέβαια, στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης «ξεθώριασε» η αισιοδοξία που πυροδότησε προχθές η Federal Reserve -διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2,25%-2,50%.
Ιδιαίτερα θετική για την αγορά ήταν η κίνηση της Fed να εγκαταλείψει την επί μακρόν πρότασή της για συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων, τονίζοντας ότι θα είναι «υπομονετική» προτού αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της, επισημαίνεται.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι είναι διατεθειμένη να «προσαρμόσει οποιαδήποτε από τις λεπτομέρειες» του προγράμματος μείωσης του ισολογισμού της, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Σήμερα, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, είναι πρόθυμος να διατηρήσει επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump, στον απόηχο του τελευταίου γύρου εμπορικών συνομιλιών που είχαν οι δύο πλευρές.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Xi Jinping είναι πρόθυμος να διατηρήσει την επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Donald Trump», σε μία προσπάθεια επίλυσης των εμπορικών διαφρών που έχουν προκύψει κατά τους τελευταίους μήνες.
Νωρίτερα, η κινεζική εμπορική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.
«Οι ειλικρινείς, συμπαγείς και εποικοδομητικές συζητήσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο δηλώσεις της εμπορικής αντιπροσωπείας, προσθέτοντας ότι «οι δύο πλευρές έχουν διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη για την επόμενη διαβούλευση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες «προχωράνε καλά», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δε μπορεί να επιτεχυθεί μία τελική συμφωνία πριν συναντηθεί ο ίδιος με τον Κινέζο ομόλογό του.
Από την πλευρά του, ο Donald Trump έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα όσον αφορά τα θέματα εμπορίου.
Σε δηλώσεις του από το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του Xi Jinping προκειμένου να επισφραγίσουν αυτή τη συμφωνία.
Σε δηλώσεις του, και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Liu He, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μπορούν να φτάσουν «στη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ».

Σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ «εκτοξεύτηκαν» την περασμένη εβδομάδα σε υψηλό 16 μηνών, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για μια επιβράδυνση στην αγορά εργασίας, ωστόσο η άνοδος αυτή δείχνει να οφείλεται σε εποχιακές συγκυρίες.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 53.000 την εβδομάδα έως την 26η Ιανουαρίου 2019 -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2017- στις 253.000 -επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ παρέμεινε σε σταθερή ανοδική τροχιά στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι εργοδότες αύξησαν τα προνόμια για τους εργαζομένους, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών.
Ο δείκτης για το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε συγκεκριμένα κατά 0,7% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι της μη αναθεωρημένης αύξησης 0,8% του γ’ τριμήνου και έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,8%.
Σε ετήσια βάση, το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε κατά 2,9% -η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Ιούνιο του 2008- έναντι αύξησης 2,8% του προηγούμενου τριμήνου.
Ωστόσο, σημαντική άνοδο κατέγραψε η απασχόληση τον Ιανουάριο του 2019, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να ανέρχεται σε υψηλά 11 μηνών.
Τον πρώτο μήνα του έτους δημιουργήθηκαν 304 χιλ. θέσεις εργασίας, άλλο ένα σημάδι ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μόλις 172 χιλ. θέσεων εκτός γεωργικού τομέα.
Η κυβέρνηση «έκοψε» τις εκτιμήσεις για τις νέες θέσεις εργασίας Δεκεμβρίου, στις 222 χιλ. από 312 χιλ. προηγουμένως.
Η ανεργία αυξήθηκε στο 4% από 3,9% τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το shutdown στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν επηρέασε την αύξηση των προσλήψεων, ωστόσο συνετέλεσε στην άνοδο της ανεργίας.

Επίσης, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης του ISM (Institute for Supply Management) για τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Ιανουάριο 2019, έπειτα από πτώση (επιβράδυνση) ένα μήνα νωρίτερα, εν μέσω -μεταξύ άλλων- αδυναμίας Πεκίνου και Ουάσιγκτον για συμφωνία σχετικά με το εμπόριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 56,6 μονάδες (σσ: πάνω από 50 μονάδες συνεπάγεται βελτίωση της δραστηριότητας) έναντι 54,3 των Δεκέμβριο 2018, με τις εταιρείες να κάνουν λόγο για μικρή επέκταση των δραστηριοτήτων.
Σε ό,τι αφορά στα επιμέρους συστατικά του δείκτη, οι νέες παραγγελίες σημείωσαν έντονη αύξηση τον Ιανουάριο, μετά από πτώση του προηγούμενου μήνα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης παραγωγή και απασχόληση.
Οι τιμές υποχώρησαν, επισημαίνεται.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ που επηρεάζει άμεσα τη Wall Street, μετά και το μακροβιότερο «shutdown» στην ιστορία της χώρας, ο πρόεδρος D. Trump είπε σήμερα (1/2) ότι ενδέχεται σύντομα να κηρύξει «κατάσταση εθνικής ανάγκης» για να παρακάμψει το Κογκρέσο και να μπορέσει να κατασκευάσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
«Σκέφτομαι ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να το κάνουμε αυτό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, έπειτα από μια σύσκεψη για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
Άραγε, θα το ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την Τρίτη, για την Κατάσταση του Έθνους, ενώπιον του Κογκρέσου;
Χωρίς να το επιβεβαιώσει κατηγορηματικά, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να το κάνει.
«Ακούστε προσεκτικά (την ομιλία)» τόνισε.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS