Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Θα εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντά μας στη Βενεζουέλα

Ρωσία: Θα εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντά μας στη Βενεζουέλα
Η ρωσική εταιρεία Rosneft έχει στενή συνεργασία με την PDVSA
Απόλυτα έτοιμη να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντά της στη Βενεζουέλα δεν πρόκειται να θιγούν εμφανίζεται η Ρωσία, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Άλλωστε, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ ενάντια στην πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA –τις οποίες η Ρωσία χαρακτήρισε ως παράνομες και πλήγμα στον υγιή ανταγωνισμό – η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα στη Βενεζουέλα».
Όπως αναφέρει το δίκτυο RT, η Ρωσία έχει δώσει μεγάλο αριθμό δανείων στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, μέσω της ρωσικής Rosneft.
Εξ αυτών των δανείων το ποσό των έξι δισ. δολαρίων θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του 2019 μέσω αποστολών πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς τη Ρωσία.
Επιπρόσθετα η Rosneft έχει έξι joint venture με την PVDSA στη Βενεζουέλα, με τις αμερικανικές κυρώσεις να απειλούν άμεσα την επιβίωσή τους.

Η μάχη ΗΠΑ - Ρωσίας για την επιρροή στη Βενεζουέλα και το παράδειγμα της Συρίας

Ένα νέο μέτωπο γεωπολιτικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει ανοίξει στη Βενεζουέλα, με τους αναλυτές να συγκρίνουν τη μάχη για την επιρροή στη χώρα του Maduro με τη αντίστοιχη μάχη που εξελίσσεται στη Συρία τα τελευταία χρόνια.
Η  Ρωσία προσέφερε τη στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική της υποστήριξη στον αμφισβητούμενο Πρόεδρο Bashar Assad σε έναν περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011, όπως σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους υποστήριξαν την αλλαγή καθεστώτος και διάφορες ομάδες ανταρτών προσπαθώντας να εξαφανίσουν τον Assad από την εξουσία - πολεμώντας σε μια άβολη συμμαχία ενάντια στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως μάχη για επιρροή στη Μέση Ανατολή, με τη Ρωσία να επιχειρεί να αποτρέψει άλλον έναν άλλο περιφερειακό σύμμαχο να εμπίπτει στη σφαίρα επιρροής της Αμερικής.
Η Ρωσία είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό πιστή στην παραμονή του Assad στην εξουσία.
Πλέον η μάχη επιρροής μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει μεταφερθεί στη Βενεζουέλα.
Οι ΗΠΑ έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας Juan Guaido, ενώ η Ρωσία στηρίζει τον σοσιαλιστή δικτάτορα Nicolas Maduro, όπως τον χαρακτηρίζει το CNBC.
Όπως σχολιάζει η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής για τα commodities στην RBC Capital Markets, «οι Ρώσοι διαθέτουν στρατιωτική βάση στη Συρία.
Πρόκειται για ένα στρατηγικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, το οποίο θέλησαν να προστατεύσουν.
Το ερώτημα είναι εάν η Βενεζουέλα αποτελεί αντίστοιχο «asset» για τη Μόσχα».
Η προοπτική μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στη Βενεζουέλα έχει ενισχυθεί μετά τις αναφορές ότι ΗΠΑ και Ρωσία στέλνουν ενισχύσεις για να στηρίξουν τους «εκλεκτούς» τους.
Τη Δευτέρα, είδε το φως της δημοσιότητας μια φωτογραφία από τον σημειωματάριο του Αμερικανού Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας John Bolton, στην οποία απεικονιζόταν μια ιδιόχειρη σημείωση για 5.000 στρατιώτεςστην Κολομβία, η οποία συνορεύει με τη Βενεζουέλα.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε επίσης τη Δευτέρα ότι είχε στείλει μέχρι 400 «μισθοφόρους» στη Βενεζουέλα για να στηρίξουν τον Maduro.
Η Croft πάντως εκτιμά ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί μια στρατιωτική σύγκρουση.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κρίση στη Βενεζουέλα αντανακλά τις συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη.
«Ο μετασχηματισμός της Βενεζουέλας, όχι μόνο έστρωσε το έδαφος για πολιτικές συγκρούσεις, αλλά ανέδειξε την αυξανόμενη διαίρεση μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων», σημειώνουν οι αναλυτές της ClearView Energy Partners με έδρα την Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης