Αναλύσεις – Εκθέσεις

EUROPP: Πως η Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζει τις εκλογές στην Ελλάδα με άνοδο Χρυσής Αυγής

EUROPP: Πως η Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζει τις εκλογές στην Ελλάδα με άνοδο Χρυσής Αυγής
Με άρθρο του στο blog του European Politics and Policy καθηγητής, Νικόλαος Τζιφάκης, εξηγεί γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα
Τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική πολιτική σκηνή περιγράφονται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο blog του European Politics and Policy (EUROPP) με τίτλο «τι σημαίνει η Συμφωνία των Πρεσπών για την πολιτική στην Ελλάδα».
Το άρθρο υπογράφει ο καθηγητής Νικόλαος Τζιφάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι αν και η επίλυση του Μακεδονικού αποτελεί μια σημαντική θετική εξέλιξη για τα Βαλκάνια, ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε το ζήτημα αμφισβήτησε την ποιότητα της δημοκρατίας και τη δύναμη της κοινωνικής συνοχής στη χώρα.
«Πράγματι, η επίλυση της διαφωνίας ονόματος αποκάλυψε ένα σοβαρό παράδοξο» αναφέρεται στο άρθρο, καθώς η συντριπτική  πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που καταψήφισαν τη Συμφωνία έχουν ταχθεί υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης με ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Κατά συνέπεια υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων της.
Η αντίδραση του ελληνικού λαού στη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ για το όνομα μπορεί να οφείλεται σε τρεις λόγους, σύμφωνα με τον κ. Τζιφάκη.
Αρχικά, αν και το Μακεδονικό είναι ένα θέμα τριών 10ετιών, στην Ελλάδα δεν διεξήχθη σοβαρή συζήτηση ώστε να ενημερωθεί πραγματικά ο ελληνικός λαός.
Δεύτερον, πολλοί συνδέουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με την οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι έχει πληρώσει ακριβά μεγάλο αντίτιμο για την κρίση και ο συμβιβασμός για το Μακεδονικό εκλαμβάνεται ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Εξάλλου, το γεγονός ότι υπέρ της συμφωνίας έχουν ταχθεί ευρωατλαντικοί εταίροι της Ελλάδας, κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Τρίτον, αν και η διαφορά θέσεων μεταξύ του λαού και των πολιτικών κομμάτων είναι μεγάλη, κανένα από τα μεγάλη πολιτικά κόμματα δεν έχει προσπαθήσει να την περιορίσει.
Αντιθέτως, τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποίησαν τη Συμφωνία των Πρεσπών να ενισχύσουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις.
Ο κ. Τζιφάκης αναφέρεται και στην αλλαγή του πολιτικού χάρτη στην Ελλάδα, καθώς κάποιοι βουλευτές από μικρά κόμματα που ενδέχεται να μην μπορέσουν να μπουν στη Βουλή, άλλαξαν πολιτική στέγη.
Ως αποτέλεσμα κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ή ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού αποφάσισαν να στηρίξουν πλήρως τις θέσεις της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χειρότερο σενάριο

«Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, οι θέσεις των λαών και των εκπροσώπων τους, αναπροσαρμόζονται συνήθως μέσω των εκλογών.
Για την Ελλάδα, το χειρότερο σενάριο θα είναι ότι οι νέες και παλιές υπερεθνικιστικές δυνάμεις και τα ακροδεξιά κόμματα (π.χ.  Χρυσή Αυγή) θα αξιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια του λαού για να ενισχύσουν την κοινοβουλευτική τους επιρροή.
Η ωριμότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος και η ετοιμότητά του να ασχοληθεί με την εφαρμογή της συμφωνίας και να φέρει τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας στην κορυφή της ατζέντας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό κατά πόσον ένα τέτοιο απαισιόδοξο σενάριο θα υλοποιηθεί» καταλήγει το άρθρο του κ. Τζιφάκη.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης