Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατασκευασμένο «deal» από τις επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ το 5ετές ελληνικό ομόλογο – Το 10τές υποχωρεί στο 3,92% αλλά το CDS στο 4,16%

Κατασκευασμένο «deal» από τις επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ το 5ετές ελληνικό ομόλογο – Το 10τές υποχωρεί στο 3,92% αλλά το CDS στο 4,16%
Η ελληνική κυβέρνηση μετρικώς κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά το χρέος παραμένει στα 356 δισεκ. όσο ήταν και πριν ξεσπάσει η κρίση το 2010 -2011
Η ελληνική κυβέρνηση τον στόχο της τον πέτυχε.
Με την έκδοση του 5ετούς, τις προσφορές στα 10,2 δισεκ. και το επιτόκιο στο 3,60% εμφανίζεται ότι ανακτάει σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών.
Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν δηλαδή μειώνεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδος και μετά από καιρό – από τον Ιούλιο του 2018 – το 10ετές ομόλογο υποχώρησε κάτω από 4% στο 3,92%.
Υπό μια έννοια και οι εντυπώσεις κερδήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν με αντίστοιχη άνοδο τιμών άρα η ελληνική κυβέρνηση σε κάποιο βαθμό δικαίως θριαμβολογεί.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα γιατί ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal κατασκευάστηκε από τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες.
Το bankingnews έχει πληροφορηθεί πως συγκεκριμένες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες ωραιοποίησαν το αποτέλεσμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου στην Ελλάδα.
Σημαντικό μέρος των προσφορών "σχεδιάστηκε" ώστε να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του τεράστιου ενδιαφέροντος.
Από τα 10,2 δισεκ. τα real money accounts πρόσφεραν λίγο πάνω από 4,3 δισεκ.
Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για τις προσφορές αλλά και για το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου.
Μάλιστα ήταν οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες που σήκωσαν το ύψος των προσφορών για να βοηθήσουν το κλίμα εντυπώσεων.
Ένας τίτλος αγγλικού δικαίου και λήξης μικρότερης από το 2032 που έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους οι επενδυτές δεν διατρέχουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο ενώ η πιθανότητα αθέτησης είναι μηδενική παρά το CDS στα 5 χρόνια στις 416 μονάδες.
Θα ξεπεράσουμε γρήγορα επιχειρήματα ότι το 5ετές ομόλογο στην Κύπρο έχει απόδοση 0,82% και το Πορτογαλικό 5ετές 0,47% και θα εστιαστούμε στην απόφαση έκδοσης 5ετούς ομολόγου.
Η Ελλάδα θα αποκτήσει πραγματική πρόσβαση στις αγορές όταν καταφέρει να εκδώσει 10ετές ομόλογο ή και ποιο μακροπρόθεσμης διάρκειας 15 ή 20 χρόνια.
Σήμερα εάν η Ελλάδα δημοπρατούσε 10ετές ομόλογο θα είχε απόδοση 4,30% με 4,40% επιτόκιο το οποίο δεν είναι ανταγωνιστικό.
Να σημειωθεί ότι με όρους κεντρικής διοίκησης το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί στα 356,4 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων τα 253 δισεκ. είναι από ESM, EFSF και διακρατικά....το ελληνικό χρέος σε απόλυτα μεγέθη δεν έχει ούτε στο ελάχιστο μειωθεί...
Επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ελληνικό χρέος έχει επηρεαστεί αρνητικά από την τελευταία δόση του ESM για το capital buffer και από τα repos 21 δισεκ. ευρώ.
Η ουσία πάντως είναι ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να παραμένει μη βιώσιμο και σε απόλυτα μεγέθη σε απαγορευτικά επίπεδα.
Η Ελλάδα δανείστηκε 2,5 δισεκ. στα 5 χρόνια για να αυξήσει συγκυριακά το χρέος έως ότου λήξει το 5ετές του Απριλίου 2019 που είχε εκδοθεί επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης