Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Επιβεβλημένη η αντιμετώπιση των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες - Μη επιλέξιμα από την ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα

tags :
Draghi: Επιβεβλημένη η αντιμετώπιση των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες - Μη επιλέξιμα από την ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα
Ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
To ζήτημα των κόκκινων δανείων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες αλλά χωρίς να καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά ο Μ. Ντράγκι σημείωσε καταρχήν πως το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σε γενικές γραμμές, όμως, ανέφερε πως η ΕΚΤ δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά ενός διακανονισμού που θα βοηθούσε όσους όντως έχουν πρόβλημα αποπληρωμής, ωστόσο έγκειται στην Επιτροπή να αποφανθεί εάν η όποια λύση βρεθεί είναι σύμφωνη με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
"Από τη μια υπάρχουν όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα φτώχιας και από την άλλη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές" είπε, σημειώνοντας ότι όσοι βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία θα πρέπει να βοηθηθούν, χωρίς όμως να "καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα".
Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα αγοράσει η ΕΚΤ και ελληνικά ομόλογα, ο Draghi τόνισε ότι αυτό θα γίνει όταν τα ελληνικά ομόλογα γίνουν επιλέξιμα και σήμερα, όπως είπε, δεν πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη οι οικονομίες της Ευρωζώνης να διατηρηθούν στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, καθώς μόνο μέσο αυτής της οδού ενισχύεται η ανάπτυξη και καθίσταται βιώσιμη.
Η ομιλία του κ. Draghi έγινε με αφορμή το κλείσιμο 20 ετών από τη δημιουργία του ευρώ, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα της ζώνης του ευρώ.
Τόνισε ότι η κοινή αγορά αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της Ευρωζώνης και μέσω αυτής μπορεί να υπάρξει στήριξη και περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας.
Τάχθηκε υπέρ της ενωμένης κεφαλαιακής αγοράς και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, μία κίνηση που θα καταστήσει την Ευρωζώνη και όχι μόνο τον τραπεζικό τομέα, περισσότερο ισχυρούς και ανθεκτικούς σε έξωθεν κρίσεις.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων της ζώνης του ευρώ δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά μπορεί να επιτευχθεί εάν όλες οι πλευρές συνεργαστούν με καλό πνεύμα και εμπιστοσύνη.
Ερωτώμενος από τους ευρωβουλευτές για τις πιθανότητες να υπάρξει χρήση εκ νέου των μη μόνιμων «εργαλείων» της ΕΚΤ, ο κ. Draghi τόνισε ότι «Αν τα πράγματα εξελιχθούν πολύ άσχημα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά άλλα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας.
Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ωστόσο, δεν βλέπουμε πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, σίγουρα όχι φέτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης