Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η έκδοση 5ετούς ομολόγου είναι non event ουδέτερο γεγονός για την Ελλάδα για 5 λόγους – Εμφανής η αδυναμία έκδοσης 10ετούς, οριακή η βελτίωση

Η έκδοση 5ετούς ομολόγου είναι non event ουδέτερο γεγονός για την Ελλάδα για 5 λόγους – Εμφανής η αδυναμία έκδοσης 10ετούς, οριακή η βελτίωση
Η ελληνική κυβέρνηση θα σπεύσει για λόγους πολιτικών εντυπώσεων να μιλήσει για επιτυχία...αλλά πρακτικά θα θεωρηθεί non event
(upd4)Στις αγορές βγαίνει η Ελλάδα στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2019 - το βιβλίο προσφορών ανοίγει 29/1 - θα εκδοθεί νέο 5ετές ελληνικό ομόλογο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με στόχο να αντληθούν 2 με 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα σπεύσει για λόγους πολιτικών εντυπώσεων να μιλήσει για επιτυχία.
Θα ζητήσει 2 ή 2,5 δισεκ. θα προσφερθούν έως 5 με 5,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,5% με 3,6% αλλά πρακτικά θα είναι non event δηλαδή ουδέτερο γεγονός.
H συγκυρία ευνοεί την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με εκτιμώμενο επιτόκιο 3,50% με 3,60% και τις προσφορές να φθάνουν τα 5 δισεκ. με 5,5 δισεκ. ευρώ ή υπερκάλυψη έως 2,5 φορές ανάλογο με το τελικό ποσό που θα αντληθεί.  
Το επιτόκιο αυτό είναι προφανώς καλύτερο από την πρώτη έκδοση 5ετούς ομολόγου από την κυβέρνηση Τσίπρα που είχε επιτόκιο 4,625% αλλά και από την έκδοση επί πρωθυπουργίας Σαμαρά τον Απρίλιο 2014 όπου είχε επιτευχθεί επιτόκιο 4,95%.
Προφανώς η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιχειρήσει να το χρησιμοποιήσει πολιτικά ότι δανείζεται φθηνότερα αλλά αυτό αποτελεί την μισή αλήθεια.
Η Πορτογαλία στα 5 χρόνια δανείζεται με επιτόκιο 0,33% και η Ελλάδα με 3,5%....  
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2 με 2,5 δισεκ ευρώ και είτε θα αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά που λήγει Απρίλιο 2019 είτε θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το 5ετές ομόλογο μαζί με τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) και με περίπου 3 δισεκ. να αποπληρωθεί μέρος των δανείων του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 9,8 δισεκ. ευρώ.
Λόγω της επικείμενης έκδοσης καταγράφεται βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – έχουν βελτιωθεί και τα ιταλικά – με το 10ετές στο 4,07% από 4,6% που ήταν πρόσφατα.
Όμως ενώ η έκδοση ομολόγου με ικανοποιητικούς όρους από ένα κράτος θεωρείται θετική εξέλιξη στην Ελλάδα η έκδοση 5ετούς θεωρείται non event δηλαδή ως μη γενόμενο συμβάν ή ουδέτερο γεγονός.
Γιατί;
1)Η Ελλάδα δείχνει αντικειμενική αδυναμία έκδοσης μακροπρόθεσμου χρέους δηλαδή 10ετούς ομολόγου αναφοράς ή πιο μακρινές εκδόσεις
Το 10ετές ομόλογο σήμερα θα είχε απόδοση 4,5% που σίγουρα δεν είναι καλό επιτόκιο.
2)Η έκδοση δεν θα ανατρέψει τις ισορροπίες στα ομόλογα ουσιωδώς, καταγράφεται εσχάτως μια βελτίωση η οποία οριοθετείται, τα ανοδικά περιθώρια στις τιμές είναι ελάχιστα.
3)Όμως ακόμη και με όρους 5ετούς ενώ το επιτόκιο στην Ελλάδα μειώνεται σε σχέση με παρελθούσες εκδόσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία όταν η Πορτογαλία δανείζεται στην 5ετία στο 0,33%.
4)Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές με μακροπρόθεσμο χρέος οπότε η έκδοση 5ετούς είναι κίνηση εντυπώσεων είτε για να αποπληρώσει το ακριβό 5ετές του Σαμαρά με επιτόκιο 4,95% είτε για να συγκριθεί με το 2017 όπου η Ελλάδα είχε εκδώσει 5ετές με επιτόκιο 4,625%.
5)Οι κινήσεις που αναμένονται από την Fitch, αναβάθμιση του outlook των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερες σε θετικές με διατήρηση της βαθμολογίας ΒΒ- στις 8 Φεβρουαρίου 2019, ακολούθως αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s την 1η Μαρτίου στην κλίμακα Β2 από Β3 δεν είναι τόσο σπουδαία γεγονότα.
Είναι θετικά αλλά δεν μεταβάλλουν ουσιωδώς το ρίσκο χώρας της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης