Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν άμεσα εκλογές στη Βενεζουέλα για να μην αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον Guaido

Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν άμεσα εκλογές στη Βενεζουέλα για να μην αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον Guaido
Μαδρίτη και Παρίσι ζητούν από τον Maduro να προκηρύξει άμεσα προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα
Ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας θα αναγνωρίσουν τον Juan Guaido ο Ισπανία και Γαλλία, εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα αυτή, εντός της επόμενης εβδομάδας.  
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez, σε διάγγελμά του, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον Guaido ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα το πράξει αν ο Nicolas Maduro δεν προκηρύξει «δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς» εκλογές «μέσα σε 8 ημέρες».
Την ίδια ανακοίνωση έκανε αμέσως και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, με ανάρτησή του στο Twitter.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν, το βράδυ της Παρασκευής (25/1/2019), να συμφωνήσουν για να εκδώσουν μια νέα «κοινή διακήρυξη» για τη Βενεζουέλα, με την οποία θα ζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Guaido ως νόμιμο πρόεδρο.
Η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες έκριναν ότι το κείμενο που προτάθηκε ήταν «πολύ αδύναμο στη διατύπωσή του».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Josep Borrell έχει δηλώσει ότι η χώρα του «δεν θα μείνει άπραγη» γιατί θέλει να αναληφθεί δράση «για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα».
Λίγη ώρα αργότερα, ανάλογο αίτημα με αυτό της Γαλλίας και της Ισπανίας, διατύπωσε και η Γερμανία μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Guaido ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη (23/1), ενώπιον πλήθους διαδηλωτών.
Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Maduro ενώ η Κίνα καταγγέλει τις «εξωτερικές παρεμβάσεις» στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης