Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (Ρώσος ΥΠΕΞ): Η Συμφωνία των Αδάνων μπορεί να εγγυηθεί την "ειρήνη" μεταξύ Συρίας - Τουρκίας

Lavrov (Ρώσος ΥΠΕΞ): Η Συμφωνία των Αδάνων μπορεί να εγγυηθεί την
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Συρία απαγορεύει τις δραστηριότητες του PKK στο έδαφος της αλλά επιτρέπει στην Τουρκία να χτυπά τους Κούρδους στα βόρεια εδάφη της
«H συμφωνία που υπεγράφη στα Άδανα το 1998 μεταξύ Τουρκίας και Συρίας εξασφαλίζει στην Άγκυρα το αίσθημα της ασφάλειας στα ανατολικά της σύνορα» δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov αναφερόμενος στο ζήτημα των Κούρδων.
Είχε προηγηθεί η ίδια δήλωση/διαβεβαίωση και από τον Ρώσο πρόεδρο Putin στη συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρόεδρο Erdogan στις 25/1.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Ραμπάτ μετά από συνάντηση με τον μαροκινό ομόλογό του Nasser Bourita, ο Lavrov αναφέρθηκε στη συμφωνία των Αδάνων λέγοντας ότι «παραμένει σε ισχύ και μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για τη διαπραγμάτευση σχετικών ζητημάτων».
Η συμφωνία προβλέπει ότι η συριακή κυβέρνηση δεσμεύεται να απαγορεύσει τις δραστηριότητες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο συριακό έδαφος, το οποίο αγωνίζεται για την ανεξαρτησία των Κούρδων από την Τουρκία από το 1984.
Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει βία κατά του PKK εντός της Συρίας, εάν η συριακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.
Οι δύο χώρες εκκαθάρισαν επίσης τα ορυχεία από τις συνοριακές ζώνες, επιτρέποντας τη χρήση τους για γεωργικούς σκοπούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης