Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην λήθη, να ξεχάσει ο κόσμος το Μακεδονικό ενόψει των εκλογών που πλησιάζουν

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην λήθη, να ξεχάσει ο κόσμος το Μακεδονικό ενόψει των εκλογών που πλησιάζουν
Στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην λήθη, δηλαδή να ξεχάσει ο κόσμος την συμφωνία των Πρεσπών
Η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε μεν, με αυξημένη πλειοψηφία, μετρώντας 153 ψήφους, κλείνοντας έτσι ένα ζήτημα 25 χρόνων, αφετέρου δε, σφραγίστηκε σε ένα βαρύ πολωμένο πολιτικό σκηνικό.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μια συμφωνία η οποία βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της κοινωνίας....και ποντάρει στην λήθη, δηλαδή να ξεχάσει ο κόσμος έως τις εκλογές την συμφωνία των Πρεσπών, όπου η Ελλάδα αποδέχθηκε οι σκοπιανοί να μετονομαστούν σε Βόρεια Μακεδονία.

 Για ιστορική μέρα έκανε λόγο στην πρώτη του δήλωση ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ωστόσο ότι η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε θα είναι μια φίλη χώρα. Για εθνική υποχώρηση με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ την ίδια ώρα που πέφτουν βροχή τα συγχαρητήρια μηνύματα από το εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση, για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί σημαντικό γεγονός, τουλάχιστον σε ότι αφορά την υστεροφημία του και το όνομά του στο εξωτερικό, κάτι που έδειξαν και τα μηνύματα που έλαβε από διάφορους ξένους ηγέτες.
Από την άλλη ωστόσο, έχει απέναντί του και μια κοινωνία η οποία στην πλειοψηφία της, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι αν η απογοήτευση διατηρηθεί στην Βόρεια Ελλάδα, για παράδειγμα, που φαίνεται ότι εκεί πέρα ο αντίκτυπος είναι ακόμα μεγαλύτερος από ότι στην υπόλοιπη χώρα και αν μέχρι την ώρα προσφυγής στις κάλπες θα επουλωθούν αυτές οι πληγές.

Με το βλέμμα στραμμένο στα θετικά μέτρα

Δεδομένου ότι η χώρα διανύει άτυπη προεκλογική περίοδο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο από εδώ και στο εξής στρέφουν τα βλέμματα στα θετικά μέτρα που θέλουν να περάσουν από την Βουλή και να επικοινωνήσουν στην κοινωνία ενώ συνάμα προσδοκούν ότι θα καταλαγιάσει και ο θόρυβος από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Την ίδια ώρα,  με αφορμή τις Πρέσπες επιχειρείται μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού η οποία μένει να δούμε που θα καταλήξει.
Δηλαδή, ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν στελέχη του Ποταμιού, αν κάποια θα οδεύσουν προς τη ΝΔ και κάποια θα πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται θα υπάρξει κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ και ειδικότερα αν θα επιχειρηθεί από τον Πάνο Καμμένο και κάποιους άλλους να δημιουργηθεί ένα καινούριο, ίσως πιο δεξιό κόμμα.  
Επίσης να αναφερθεί ότι με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ενισχυμένη.
Όλα αυτά θα παίξουν το ρόλο τους στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται.
Ωστόσο, το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον επικείμενο ανασχηματισμό και τη μορφή που θα έχει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται στο παρασκήνιο δεν είναι ξεκάθαρο εάν στον ανασχηματισμό που επίκειται θα καλυφθούν απλώς τα κενά που έχουν προκύψει όπως από στελέχη της κυβέρνησης που αφήνουν τις θέσεις τους για να κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές - η Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη και ο Νάσος Ηλιόπουλος στο δήμο της Αθήνας - ή θα επεκταθεί και θα είναι ένας ευρύτερος ανασχηματισμός ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.
Άλλωστε, το εύρος και η δομή του θα καταδείξουν τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού σε ότι αφορά το περίφημο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά που προανήγγειλε πριν από περίπου δύο εβδομάδες με την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μένει να δούμε, αν το εν λόγω άνοιγμα που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κάνει στην Κεντροαριστερά με τη συμμετοχή διαφόρων προσωπικοτήτων, θα προχωρήσει, πόσο γρήγορα θα συμβεί και τι σημαίνει πολιτικά.

Τι προηγήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2019;

Με 153 «ναι», 143 «όχι» και ένα «παρών» κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι η καθολική πλειοψηφία της κοινωνίας, σχεδόν το 70%, διάκειται ξεκάθαρα αρνητικά.
Tη θετική τους ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Σπύρος Λυκούδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.
«Όχι» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής, της Ένωσης Κεντρώων, καθώς και ο Γιώργος Αμυράς, ο Κώστας Ζουράρις και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Ο Ιωάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, ψήφισε «όχι» στη Συμφωνία και ανήρτησε πανό μέσα στη Βουλή το οποίο έγραφε «όχι δεν φταίει η δημοκρατία».
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας προκλήθηκε ένταση με τους βουλευτής της Χρυσής Αυγής, όταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης φώναξε «όχι στην προδοσία».

Τσίπρας: Γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια - Η Βόρεια Μακεδονία θα είναι μια φίλη χώρα

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι βάζει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα και θωρακίζει την αρχαία ελληνική κληρονομιά.
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους 153 βουλευτές που παρά τς μεγάλες πιέσεις και τις απειλές άντεξαν και ψήφισαν τη συμφωνία προτάσσοντας το εθνικό καθήκον ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

«Ιστορική μέρα»

Για μια ιστορική μέρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε την πΓΔΜ, Βόρεια Μακεδονία και την χαρακτήρισε μια φίλη χώρα, σύμμαχο και συμπαραστάτη.

Μητσοτάκης: Εθνική υποχώρηση και αρχή νέων δεινών η Συμφωνία των Πρεσπών

Για εθνική υποχώρηση και αρχή νέων δεινών με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
«Σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή  πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως τόνισε, «η κύρωση της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση.
Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών.  
Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι.  
Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ,  αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών.
Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος, υπογράμμισε.
«Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες.
Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελληνων και ειδικά των πιο αδύναμων.
Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης