Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενώ οι έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι, ΗΠΑ και ΕΕ έτοιμες να ανταμείψουν τον Τσίπρα με στόχο διαχειρίσιμη ήττα στις εκλογές

Ενώ οι έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι, ΗΠΑ και ΕΕ έτοιμες να ανταμείψουν τον Τσίπρα με στόχο διαχειρίσιμη ήττα στις εκλογές
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έτοιμοι να στηρίξουν τον Τσίπρα για τις υπηρεσίες που προσέφερε με το Μακεδονικό...
Η συμφωνία των Πρεσπών ή αλλιώς η αποδοχή της μετονομασίας της FYROM σε Βόρεια Μακεδονία μπορεί να αποτελεί εθνική ήττα και οι έλληνες να αισθάνονται μεγάλη απογοήτευση έως και ταπείνωση αλλά ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός… αδιαφορώντας για την πλειοψηφία προετοιμάζει την ολική αντεπίθεση του σε 4 βασικά μέτωπα με στόχο να πετύχει μείωση της ψαλίδας με την ΝΔ που βρίσκεται λίγο πάνω από 8 μονάδες.
Αξιόλογες πολιτικές πηγές που παρακολουθούν πολύ σθενά τις εξελίξεις αναφέρουν τα εξής
«Η απόφαση του Τσίπρα να έρθει σε αντίθεση με την καθολική πλειοψηφία της κοινωνίας στο Μακεδονικό δεν έγινε μόνο από ιδεολογικούς παρορμητικούς.
Είχε δεσμευθεί σε ΗΠΑ και ΕΕ ότι θα κλείσει την εκκρεμότητα στα Βόρεια σύνορα και η ψήφιση από την ελληνική βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό θα ανοίξει πολλά ζητήματα…
Ο κύκλος των δεσμεύσεων του Τσίπρα δεν έχει κλείσει.
Έχει δεσμευτεί στους αμερικανούς ότι θα επιχειρήσει να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό και επίσης συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο παίρνοντας ως αντάλλαγμα σημαντικά έσοδα.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει σε Τσίπρα και Μητσοτάκη ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει.
Έτσι εξηγείται και η «χαλαρή» στάση του Μητσοτάκη ο οποίος ως εν δυνάμει πρωθυπουργός δεν μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με τον αμερικανικό παράγοντα ή την Ευρώπη.
Ο Μητσοτάκης, ούτε θα αμφισβητήσει την συμφωνία των Πρεσπών, ούτε θα δημιουργήσει προσκόμματα.
Ο Τσίπρας όμως τι ανταλλάγματα μπορεί να πάρει;
Πρωτίστως από την υπόθεση Novartis δεν φαίνεται να προκύπτουν ουσιώδη ενοχοποιητικά στοιχεία για τα πρώην και νυν στελέχη της ΝΔ.
Οι φήμες ότι το FBI θα στείλει στοιχεία στις ελληνικές δικαστικές αρχές δεν φαίνεται να έχουν βάση, δεν φαίνεται να προκύπτουν ουσιώδη στοιχεία που να δένουν την υπόθεση...

Πρακτικά η υπόθεση Novartis δεν θα δώσει πολιτικά bonus στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Όμως
1)Θα του δώσουν μια ευνοϊκή – θετική έκθεση αξιολόγησης στις 27 Φεβρουαρίου παρά τα υφιστάμενα εμπόδια στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των τραπεζών συνολικότερα.
2)Θα πάρει η οικονομία ορισμένες αναβαθμίσεις που θα δημιουργήσουν κάποια προσδοκία.
3)Θα ανακοινώσει τα δύο βασικά μοντέλα το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια με τον μηχανισμό εγγυήσεων όπου οι προμήθειες θα είναι κάτω από το 3% χωρίς να θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
4)Θα αποδειχθούν οι ευρωπαίοι να υιοθετήσει και η Ελλάδα το κυπριακό μοντέλο το οποίο είναι καθαρά ψηφοθηρικό αλλά ευνοεί και τις τράπεζες, όσα δάνεια καθίστανται ενήμερα το κράτος – υπό κριτήρια – θα συμμετέχει με 33% στην μηνιαία δόση..
Το μέτρο αυτό πολιτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προεκλογική περίοδο αν και τα βασικά εμπόδια είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του
5)Θα καθορίσει ο Τσίπρας ποιος θα είναι ο επίτροπος της Ελλάδος μετά τις ευρωεκλογές και προφανώς θα ορίσει κάποιον δικό του πολιτικό.
6)Παρ΄ ότι δεν μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό θα ανοίξει και το κεφάλαιο του Γ. Στουρνάρα διοικητή της ΤτΕ.
Η θητεία του λήγει Μάιο 2020 και θεωρητικά το ζήτημα της αντικατάστασης του θα ξεκινήσει Φεβρουάριο – Μάρτιο 2020…
Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να το ανοίξει νωρίτερα
7)Η Ελλάδα θα έχει βγει δύο φορές στις αγορές αρχής γενομένης με 5ετές και με επιτόκιο 3,5% έναντι 4,95% και 4,625% στο παρελθόν....στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2019.
8)Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι στις ευρωεκλογές η ΝΔ να βρεθεί με 30% με 31% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 20% και στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν κατά το πιθανότερο Οκτώβριο 2019 – δεν αποκλείεται και ο Μάιος 2019 – να διαμορφωθεί ένα αποτέλεσμα με την ΝΔ στο 33% - 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25% με 26%
9)Ο Τσίπρας με όλες αυτές τις ενέργειες θα έχει εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση, θα έχει παίξει το παιχνίδι ΗΠΑ και ΕΕ, οπότε θα τον θεωρούν προνομιακό συνομιλητή και θα δηλώσει ξανά παρόν στις πολιτικές εξελίξεις στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το 2023…»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης