Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street μετά τη συμφωνία για το shutdown - Κέρδη +0,69% για Dow Jones, στο +0,8% ο S&P 500

Άνοδος στη Wall Street μετά τη συμφωνία για το shutdown - Κέρδη +0,69% για Dow Jones, στο +0,8% ο S&P 500
Η προσωρινή συμφωνία μεταξύ Trump και Κογκρέσου στήριξε την επενδυτική αισιοδοξία
(upd) Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα (25/1/2019) οι δείκτες της Wall Street, μετά την έστω και προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Trump και του Κογκρέσου για επαναλειτουργία του αμερικανικού δημοσίου.
Κέρδη 0,69% για τον Dow Jones στις 24.722 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,83% στις 2.664 μονάες και τον Nasdaq να κινείται 1,29% υψηλότερα στο επίπεδο των 7.164 μονάδων.
Ο Trump ανακοίνωσε ότι υπήρξε μία προσωρινή συμφωνία με το Κογκρέσο και το αμερικανικό δημόσιο θα ξεκινήσει εκ νέου να λειτουργεί, αρχικά έως τις 15/2, ενώ θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στα εταιρικά αποτελέσματα. 
Η μετοχή της Intel είχε βουτιά 5,4%, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε χθες κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ η μετοχή της Starbucks ενισχύθηκε κατά 3,6%, στον απόηχο κερδών καλύτερων των εκτιμήσεων.
Aβεβαιότητα παραμένει γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά τις χθεσινές απαισιόδοξες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Wilbur Ross, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη προόδου.
Ωστόσο, σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές «έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας παράλληλα ότι προσβλέπει στον νέο γύρο συνομιλιών με το Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Larry Kudlow, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αισθάνεται αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «καθοριστικό» τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων της επόμενης εβδομάδας.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ενδέχεται να τερματίσει τη μείωση του ισολογισμού της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, προσφέρει περαιτέρω ώθηση στο επενδυτικό κλίμα, καθώς το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους επενδυτές.

Θετικό το κλίμα στις ευρωαγορές 

Με κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας στήριξη σε ισχυρά αποτελέσματα από αμερικανικές εταιρείες, αλλά και στις ελπίδες για επίλυση του κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ, που αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,61% κι έκλεισε στις 357,84 μονάδες.
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές (+1,8%), ανερχόμενες στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 11 Νοεμβρίου, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ενθαρρυντικά τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη που ανακοινώθηκαν χθες από αμερικανικές εταιρίες.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν και οι κλάδοι πρώτων υλών (+3,3%), χημικών (+1%), τραπεζών (+1,7%) και αυτοκινήτου (+2,3%).
Με οριακά κέρδη έκλεισαν οι τηλεπικοινωνίες, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τη Vodafone, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κινητής τηλεφωνίας, και τη σκανδιναβική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telia.
Η μετοχή της Vodafone σημείωσε πτώση 4,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν εννέα μηνών, ενώ της Telia υποχώρησε κατά 4,6%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,36% κι έκλεισε στις 11.281,79 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 1,11% στις 4.925,82 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +1,26% και τις 19.810,52 μονάδες.


Με πτώση 0,14% στις 6.809,22 μονάδες έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, εν μέσω της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit.


Η βρετανική εφημερίδα «Sun» ανέφερε σήμερα ότι το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας ετοιμάζεται να καταλήξει σε συμβιβασμό με την Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, για το Brexit.
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την παγκόσμια οικονομία, μετά και τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, ο οποίος μίλησε για καθοδικούς κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι περισσότερες αγορές της Ασίας, διευρύνοντας την άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω ενίσχυσης των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου και λόγω αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,97% στις 20.773,56 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Japan Steel και SoftBank Group ενισχύθηκαν κατά 5,8% και 1,8% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 1,52% στις 2.177,73 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να καταγράφουν «άλμα» 4% και 5,8% αντίστοιχα.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 2.601,72 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 7.595,45 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σημαντική άνοδο 1,65% στις 27.568 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted ενισχύθηκε κατά +0,94% στις 9.969,61 μονάδες.
Όσον αφορά την περιοχή της Αυστραλίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 5.905,60 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης