Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη διασφάλιση πληρωμών παρελθόντων ετών της Λάρκο εμμένει η ΔΕΗ την ώρα που απειλείται προσφυγή από ΕΕ

Στη διασφάλιση πληρωμών παρελθόντων ετών της Λάρκο εμμένει η ΔΕΗ την ώρα που απειλείται προσφυγή από ΕΕ
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποφύγει την άμεση παραπομπή στο ευρωδικαστήριο για την υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων προς τη βιομηχανία
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται κυβέρνηση και ΛΑΡΚΟ μετά την νέα προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν, με την οποία η ελληνική πλευρά, καλείται εντός δυο μηνών, να αποδείξει ότι έχει ανακτήσει παλαιότερες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρία, ύψους 135,8 εκατ. ευρώ.
Σε διαφορετική περίπτωση η Επιτροπή θα προσφύγει εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας την επιβολή προστίμου και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Η επιστολή, αν και αναμενόμενη, έρχεται σε μια στιγμή που η ΛΑΡΚΟ  βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την ΔΕΗ για την υπογραφή μιας νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η προηγούμενη και εξαιρετικά ευνοϊκή για τη βιομηχανία παραγωγής νικελίου έχει καταγγελθεί από τη ΔΕΗ λόγω χρεών.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο εταιριών έχουν λάβει τουλάχιστον δύο παρατάσεις, μετά και από παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς τη ΔΕΗ αφού το κατέβασμα του διακόπτη στη ΛΑΡΚΟ θα σήμαινε κλείσιμο της βιομηχανίας και 1.200 ανέργους σε προεκλογική περίοδο.
Ωστόσο η ΔΕΗ έχει θέσει ως προθεσμία για την οριστικοποίηση της νέας συμφωνίας προμήθειας την ερχόμενη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και επί του παρόντος οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ζήτημα της αποπληρωμής των παλαιών οφειλών.
Το σύνολο των οφειλών της ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 90 εκατ. ευρώ αφορούν την περίοδο από το 2017 έως σήμερα όταν είχε υπογραφεί η τελευταία ευνοϊκή για τη ΛΑΡΚΟ συμφωνία προμήθειας.

Διασφάλιση αποπληρωμής των παλαιών οφειλών

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ παρά και την χθεσινή εξέλιξη με την επιστολή της Κομισιόν, η οποία θεωρείται αναμενόμενη, θα εμμείνει σταθερά στις απαιτήσεις για διασφάλιση της αποπληρωμής των οφειλών του παρελθόντος.
Σε ότι αφορά το θέμα που εξαρχής είχε θέσει η ΔΕΗ για πληρωμή της τρέχουσας μηνιαίας κατανάλωσης φαίνεται ότι το θέμα έχει κλείσει με τη ΛΑΡΚΟ να έχει δεσμευθεί ότι θα καταβάλει μηνιαίως 4,5 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό προκύπτει μετά από μείωση της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ κατά 20% αφού με πλήρη παραγωγή ο μηνιαίος λογαριασμός της ΔΕΗ θα ανερχόταν σε 5,5 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη επιστολή της Κομισιόν κυβερνητικές πηγές δεν θέλησαν να την σχολιάσουν.
Πάντως δεδομένου ότι η ΛΑΡΚΟ αδυνατεί να αποπληρώσει τα 135,8 εκατ. ευρώ που με τους τόκους υπολογίζονται σε περίπου 160 εκατ. ευρώ, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει ένας νέος κύκλος αλληλογραφίας με την Κομισιόν ώστε να ετεροχρονιστεί η νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο άλλωστε θα χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι να εκδώσει νέα τελεσίδικη απόφαση.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης