Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλίμα διχασμού κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις Πρέσπες - Με στόχο τους 153 στην ψηφοφορία κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Κλίμα διχασμού κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις Πρέσπες - Με στόχο τους 153 στην ψηφοφορία κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ
Βέβαιη η κυβέρνηση για την ψήφιση της συμφωνίας
Μετά από ένα σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης αντιπολίτευσης στην ολομέλεια της Βουλής που ξεκίνησε την Τετάρτη (25/1) το πρωί, η κρίσιμη ψηφοφορία που θα κρίνει την έκβαση των πολύμηνων συζητήσεων Αθήνας και Σκοπίων θα γίνει τελικά σήμερα το μεσημέρι με το κυβερνών κόμμα να ευελπιστεί στη θετική ψήφο 153 ίσως και 154 βουλευτών.
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο κινούνται με στόχο την υπερψήφιση της συμφωνίας από 153 βουλευτές ενώ επικρατεί ικανοποίηση από τις τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών.
 Ειδικότερα, στην κυβέρνηση, αποκόμισαν θετικές εντυπώσεις από τις ομιλίες τόσο της Κατερίνας Παπακώστα όσο και της Έλενας Κουντουρά καθώς εκτιμούν ότι κινούνται προς ένα θετικό σημείο αναφορικά με τις προσδοκίες της κυβέρνησης.
Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για τη Βόρεια Ελλάδα καθώς το κλίμα στην εν λόγω περιοχή είναι βαρύ ενώ τα ποσοστά, όπως λένε χαρακτηριστικά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πέφτουν συνεχώς τους τελευταίους μήνες και συνάμα αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
Παρόλα αυτά, στο κυβερνητικό στρατόπεδο διακατέχονται από την πεποίθηση ότι όλα θα κινηθούν προς την θετική κατεύθυνση μέχρι το μεσημέρι και θα υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία θα αποτελέσει όχημα για την κυβέρνηση να μείνει ακόμη και μέχρι την εξάντληση της θητείας της.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη επιχειρώντας να πετύχουν ακόμα μία φορά, επίδειξη δύναμης στην κοινοβουλευτική διαδικασία μετά και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μία εβδομάδα νωρίτερα.

Τον αριθμό 153 στοχεύει η κυβέρνηση

Σταχυολογώντας την γεωγραφία αυτών που αναμένεται να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, στην αφετηρία βρίσκονται οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτούς προστίθενται οι υποστηρικτές της συμφωνίας, προερχόμενοι από το Ποτάμι.
Πρόκειται για τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη.
Μαζί τους συντάσσονται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης με τους οποίους ο αριθμός φτάνει τους 150. Ακολούθως, η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα που ξεπερνά κατά τα φαινόμενα τους ενδοιασμούς της καθώς και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που ενδέχεται την επομένη της ψηφοφορίας να μην είναι βουλευτής καθώς έχει πει ότι θα δώσει την έδρα του, χαρίζουν την πολυπόθητη αυξημένη πλειοψηφία στην κυβέρνηση - αφού συμπληρώνουν τον μαγικό αριθμό των 153 βουλευτών - για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στον αντίποδα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία την Τετάρτη ανέκρουσε πρύμναν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίζει να μην καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας υποστηρίζει ότι δεν είχε κανένα νόημα καθώς θα ήταν πρόταση για το θεαθήναι.
Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι τον Ιούνιο όταν πράγματι μπορούσε να πέσει η κυβέρνηση, ο Πάνος Καμμένος, αντί να τη ρίξει, της έδωσε το στυλό να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν οι πιθανότητες να ευδοκιμήσει, σε αυτή τη φάση, σημειώνουν από το Μοσχάτο, μια πρόταση μομφής με τους αριθμούς που είναι δεδομένοι καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τους δανεικούς βουλευτές του Πάνου Καμμένου, πρόθυμους να τον στηρίξουν μόλις πριν από μια εβδομάδα.
Συνεπώς, η ΝΔ, δεν έχει κανένα λόγο να κάψει τη δεδομένη στιγμή ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό «όπλο» το οποίο όμως από την άλλη δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Πόσο μάλλον όταν οι εξελίξεις είναι τόσο απρόβλεπτες που το «χαρτί» της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αξιοποιηθεί και μάλιστα πολύ σύντομα για να τελειώνει μια ώρα νωρίτερα η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στη μεταπολίτευση όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης