Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Creta Farms: Αντικατάσταση του Δ.Σ. ζητάει ο Μάνος Δομαζάκης – Οι αγορές στο ταμπλό και το ράλι της μετοχής

Creta Farms: Αντικατάσταση του Δ.Σ. ζητάει ο Μάνος Δομαζάκης – Οι αγορές στο ταμπλό και το ράλι της μετοχής
Τι ποσοστό ελέγχουν οι βασικοί μέτοχοι και για ποιο λόγο ξαφνικά ζητείται αντικατάσταση του Δ.Σ. ενώ όλες οι προηγούμενες γενικές συνελεύσεις είχαν ομόφωνες αποφάσεις
Εντύπωση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση για έκτακτη γενική συνέλευση της Creta Farms, καθώς τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν αλλά και ο τρόπος με τον οποίο συγκαλείται δημιουργούν ερωτήματα.
Η έκτακτη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου, είναι αποτέλεσμα αιτήματος από 9 Ιανουαρίου του βασικού μετόχου Εμμανουήλ Δομαζάκη προς το διοικητικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου.
Στα θέματα είναι η ανάκληση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, η εκλογή νέων μελών, αλλά και η ανάκληση και η εκλογή νέων μελών στην επιτροπή ελέγχου της εταιρείας.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αγορές μετοχών από τους βασικούς μετόχους, την άνοδο της μετοχής με μεγάλο όγκο αλλά και την αύξηση κεφαλαίου, δημιουργούν ερωτήματα αναφορικά με το τι πρόκειται να συμβεί στη γενική συνέλευση.
Σημειώνεται πως η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 28 Αυγούστου 2018 για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Την απόφαση είχε λάβει το διοικητικό συμβούλιο χωρίς να υπάρχει αίτημα συγκεκριμένου μετόχου, ενώ και τα θέματα ψηφίστηκαν και από τους δύο μετόχους.
Επίσης η τακτική γενική συνέλευση που είχε γίνει στις 13 Ιουνίου 2018 είχε εγκρίνει όλες τις αποφάσεις με ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου άνω του 82% μεταξύ των οποίων και η σύνθεση της επιτροπής ελέγχου και οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου.
Με τα ίδια ποσοστά είχαν ληφθεί και οι αποφάσεις της προηγούμενης τακτικής γενικής συνέλευσης (7 Ιουλίου 2017) με τους δύο μετόχους να υπερψηφίζουν όλα τα θέματα.
Λίγες μέρες πριν καταθέσει αίτημα για έκτακτη γενική συνέλευση στο διοικητικό συμβούλιο ο Εμμανουήλ Δομαζάκης αγόρασε σε διάστημα 3 συνεδριάσεων, από 17 Δεκεμβρίου 2018 έως 19 Δεκεμβρίου 145.551 μετοχές.
Σχεδόν άμεσα ξεκίνησε τις αγορές και ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης αγοράζοντας από 18/12 έως 20/12 270 χιλ. μετοχές.
Στις 21/12 ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης αγόρασε 80 χιλ. μετοχές προς 0,756 ευρώ ανά μετοχή και στις 28/12 πούλησε 10 χιλ. μετοχές προς 0,6540 ευρώ ανά μετοχή για να προχωρήσει στις 10/1/19 σε αγορά 10 χιλ. μετοχών προς 0,65 ευρώ ανά μετοχή.
Στις 15 και 16 Ιανουαρίου αγόρασε 56.642 μετοχές προς 0,746 ευρώ αλλά στις ίδιες μέρες πούλησε και 20 χιλ. μετοχές προς 0,747 ευρώ ανά μετοχή.
Τέλος στις 17/1 και 18/1 αγόρασε άλλες 128.240 μετοχές και στις 21/1 και 22/1 άλλες 71 χιλ. τεμάχια.
Βάσει λοιπόν των ανακοινώσεων ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά 1,7% περίπου και στο 42,7%.
Παράλληλα μεγάλο όγκο έκανε και το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου στις τελευταίες συνεδριάσεις που διαπραγματευόταν, ενώ σημειώνεται πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πριν τη γενική συνέλευση θα έχουν εισαχθεί οι νέες μετοχές και θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης Δομαζάκης κατείχε το 41% του συνόλου των μετοχών και ο Εμμανουήλ Δομαζάκης το 40,7% προ της αύξησης.
Σημειώνεται πως οι δύο βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη καταθέσει τα χρήματα για την αύξηση κεφαλαίου.
Η μετοχή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2018 διαπραγματευόταν στα 0,45 ευρώ περίπου χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές.
Όμως λίγο πριν τις αγορές των βασικών μετόχων άρχισε να ενισχύεται η τιμή και να αυξάνεται και ο όγκος.
Στις 18/12 έκανε όγκο 557 χιλ. τεμάχια.
Η μετοχή έγραψε πριν λίγες συνεδριάσεις ακόμα και 1 ευρώ και σήμερα διαπραγματεύεται στα 0,80 ευρώ περίπου.
Τι σημαίνουν λοιπόν αυτές οι βιαστικές τοποθετήσεις των βασικών μετόχων;
Γιατί την αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. και της επιτροπής ελέγχουν έχει ζητήσει ο ένας μέτοχος.
Τι θα πράξει ο άλλος;
Υπάρχουν και άλλοι που τοποθετούνται στη μετοχή με σκοπό να εμφανιστούν στη γενική συνέλευση και να στηρίξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο και τη νέα επιτροπή ελέγχου με δεδομένο ότι ο Εμμανουήλ Δομαζάκης φαίνεται «άμεσα» πως κατέχει μικρότερο ποσοστό από τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη;
Με πρόσφατη την εμπειρία της Ελλάκτωρ στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξει ανάλογη «μάχη» για την επικράτηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης