Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο – Έπεται αύξηση τον Μάρτιο 2019

Νορβηγία: Αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο – Έπεται αύξηση τον Μάρτιο 2019
Αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο στη Νορβηγία
Στο 0,75% διατήρησε -όπως και τον Δεκέμβριο 2018- το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank), επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση κατά τη συνεδρίαση του ερχόμενου Μάρτη, «παρά το αποδυναμωμένο outlook για την παγκόσμια οικονομία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 η Norges αύξησε -κατά 25 μονάδες βάσης- τα επιτόκια για πρώτη φορά σε διάστημα επτά και πλέον ετών, εν μέσω νομισματικής σύσφιξης από τη Federal Reserve και λοιπές κολοσσιαίες κεντρικές τράπεζες.
Η Norges έχει υπογραμμίσει πως οι σταδιακές αυξήσεις θα φέρουν το επιτόκιο στο 2% μέχρι το τέλος του 2021.
«Εάν το βασικό επιτόκιο πολιτικής διατηρηθεί στο τρέχον επίπεδο για μεγάλο διάστημα, ο πληθωρισμός τιμών και μισθών ίσως αυξηθεί και οι χρηματοπιστωτικές ανισορροπίες διογκωθούν περαιτέρω.
Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης», δήλωνε τότε ο διοικητής της τράπεζας, Oystein Oslen.

Η Moody's επαναφέρει το σταθερό outlook για τις νορβηγικές τράπεζες, «βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ 2,4% το 2018

Στην επαναφορά των σταθερών προοπτικών (outlook) επαναξιολόγησης για τις νορβηγικές τράπεζες προχώρησε (στις 28/8) η Moody's Investors Service, επικαλούμενη το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, το οικονομικό περιβάλλον θα υποστηρίξει ευρέως την πιστοληπτική ικανότητα των νορβηγικών τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο της οικονομίας, ο πετρελαϊκός κλάδος θα συνεχίσει να επωφελείται από την ανάκαμψη των τιμών και τις αυξημένες επενδύσεις, ενώ η ανεργία θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά.
Η Moody's υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,4% το 2018 και στο 2,2% το 2019, έναντι 1,8% το 2017, χάρη στην ισχυρότερη ιδιωτική κατανάλωση και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου.
Ο οίκος αναμένει η Norges Bank να αυξήσει τα επιτόκια το ερχόμενο φθινόπωρο, ωστόσο η νομισματική σύσφιξη θα είναι σταδιακή.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Moody's ανέφερε πως το χρέος των νοικοκυριών της Νορβηγίας εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και να απειλεί τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, παρά την πρόσφατη πτώση στις τιμές κατοικιών.
Το χρέος των νοικοκυριών εκτοξεύθηκε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 223% επί του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος, τον Ιούνιο του 2017, ξεπερνώντας κατά πολύ την αντίστοιχη επίδοση στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες.
Μάλιστα, η Moody's αναμένει το χρέος των νοικοκυριών να παραμείνει κοντά σε αυτά τα επίπεδα μεσοπρόθεσμα.
Το υψηλό επίπεδο του χρέους ενέχει κίνδυνο για τις τράπεζες, διότι θα ενισχύσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στις δαπάνες των καταναλωτών από μία ενδεχόμενη απότομη άνοδο των επιτοκίων ή από ένα απροσδόκητο οικονομικό κλονισμό.
Επίσης, ο οίκος αναμένει επιπτώσεις και στις νορβηγικές επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης