Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ώρα της αλήθειας για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα κυρωθεί με 153 - 154 - Μάχη Τσίπρα - Μητσοτάκη και...παρέμβαση Καραμανλή

Η ώρα της αλήθειας για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα κυρωθεί με 153 - 154 - Μάχη Τσίπρα - Μητσοτάκη και...παρέμβαση Καραμανλή
Μετά τις 18:00 το απόγευμα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
(upd6) Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα με ονομαστική ψηφοφορία. 
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία οτι μετά την κύρωση της συμφωνίας θα γίνει ένα ακόμη βήμα προκειμένου ο Αλέξης Τσιπρας να προχωρήσει μέχρι το τέλος της τετραετίας με την πεποίθηση οτι από την ψηφοφορία για τη συμφωνία θα προκύψει μια πλειοψηφία άνω των 151 βουλευτών.
Σε καθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θα επισημάνει σύμφωνα με πληροφορίες, τι σημαίνει η κύρωση της συμφωνίας, μια εκκρεμότητα 25 ετών, όπως αναμένεται να τονίσει χαρακτηριστικά, την οποία ολοκλήρωσε η κυβέρνηση.
Επιπροσθέτως, αναμενεται να υπογραμμίσει τις ανακολουθίες της ΝΔ όλο το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη γραμμή του Βουκουρεστίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτακη κατηγορώντας τον οτι επιλέγει την πατριδοκαπηλεία έναντι της εθνικής ευθύνης ενώ θα καταγγείλει και απόπειρες τρομοκράτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την πλευρά τους, επιστρατεύουν και τους πρώην πρωθυπουργούς στην "μάχη" κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Με γραπτή του δήλωση τοποθετήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ανεπίτρεπτη σπουδή να κλείσει τη διαπραγμάτευση και την κατηγορεί πως δεν αφουγκράστηκε τον κόσμο.
Ο κ. Καραμανλής τονίζει οτι δεν αξιοποιήθηκαν τα πλεονεκτήματα απο την θέση και τη  στάση της χώρας επι δίκης του διακυβέρνησης στο Βουκουρέστι και οτι με την στάση της η κυβέρνηση δημιούργησε διχαστικό κλίμα που δεν πρέπει να υπάρχει στα εθνικά θέματα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα, περίπου στις 17:30 η ομιλία του Αντώνη Σαμάρα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ όλα τα βλέμματα απο το στρατόπεδο της Πειραιώς στρέφονται και στην τοποθέτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη που αναμένεται να εκφράσει πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει τις υποχωρήσεις έναντι των εθνικών θέσεων απο την πλευρά της κυβέρνησης την εκχώρηση της "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας αλλα και τις ανακολουθίες ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να εχουν διασφαλιστεί όσα θα έπρεπε απο την ελληνική πλευρά εξαιτίας των χειρισμών του κ. Τσίπρα αλλά και του Πάνου Καμμένου, τον οποίο δεν θα παραλείψει στο κάδρο του.

Η παρέμβαση Καραμανλή

Στο κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα τοποθετήθηκε, όπως αναμενόταν, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
, ο οποίος σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως είναι ισχυρή και τεκμηριωμένη η κριτική που ασκεί η ΝΔ στην Συμφωνία των Πρεσπών καθώς και ότι δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.
«Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.
Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη.
Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος.
Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.
Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης.
Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα».
Από νωρίς σήμερα Πέμπτη 24/1 το πρωί εξελίσσεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με τις τοποθετήσεις των βουλευτών,
με τις εκτιμήσεις πάντως να συγκλίνουν στο ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των ομιλητών, η διαδικασία θα τραβήξει χρονικά αρκετά και θα επεκταθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρεται πως έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 152 ναι, τα οποία είναι πολύ πιθανό να φτάσουν στα 153 με 154 ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσουν η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα και ο ανεξάρτητος βουλευτής και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης, ο οποίος πάντως εκτιμάται πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία.
Κατά την τοποθέτηση της στη Βουλή η κα.Παπακώστα δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της για το τι πρόκειται να πράξει στη ψηφοφορία, παρέπεμψε στις αποφάσεις του κόμματος της, αν και υποστήριξε ότι η γενική εκτίμηση της είναι θετική για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά τις 18:00 οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών – Άγνωστο ακόμα το πότε θα μιλήσει ο Τσίπρας


Ενδεικτικό των ρυθμών με τους οποίους κινείται η διαδικασία είναι ότι οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να αναμένονται μετά τις 18:00 το απόγευμα, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο αφενός το πότε θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς και το πότε θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη συμφωνία.
Βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 19:30 το απόγευμα ενώ για τις 18:30 είναι προγραμματισμένη η ομιλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ενημέρωση της Βουλής, το χρονοδιάγραμμα της ομιλίας των πολιτικών αρχηγών, ορίζεται ως εξής:
Στις 18:30 θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά, θα ακολουθήσει στις 19:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στις 20:00 θα είναι η ώρα για κ. Λεβέντη.
Στις 20:30 με 21:00 τοποθετείται η παρέμβαση του Π. Καμμένου ενώ για τις 21:30 έχει οριστεί η τοποθέτηση του γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.
Σημειώνεται πως για τις 17:30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Προς μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη, γιατί δεν προχώρησε την πρόταση μομφής η ΝΔ

Η διαδικασία της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να κορυφωθεί με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίιπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε πολύ υψηλούς τόνους.
Με αφορμή και την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να μην προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης μομφής, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.
Από το στρατόπεδο της ΝΔ πάντως δηλώνουν ότι ετοιμάζονται για σκληρό σφυροκόπημα στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι στόχος της ΝΔ είναι να καταδείξει τις ευθύνες και ειδικά των πρόθυμων όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, βουλευτών που χάρη στις δικές τους ψήφους θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή.
Όσον αφορά τη μη κατάθεση  πρότασης μομφής, ο κ.Μητσοτάκης έλαβε την απόφαση, διότι όπως σημειώνουν στην Πειραιώς θα έκαιγε ένα κοινοβουλευτικό «όπλο» καθώς θεωρούν δεδομένο ότι θα έχουμε αναταραχές το επόμενο διάστημα στην πολιτική σκηνή.
Συνεπώς, μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που δεν θα συγκέντρωνε όπως ήταν αναμενόμενο τις 151 ψήφους που ήταν αναγκαίες και απαραίτητες, δεν υπήρχε λόγος να καεί τη δεδομένη στιγμή.
Ταυτόχρονα, στη ΝΔ, δεν θέλουν να δώσουν άλλοθι στον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Από τη μία να ψηφίσουν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και από την άλλη με την στάση του ο κ. Καμμένος το προηγούμενο διάστημα να έχει στηρίξει την κυβέρνηση για να φέρει αυτή τη συμφωνία σήμερα στη Βουλή και ο κ. Θεοδωράκης να είναι αυτός που με την δική του ψήφο αλλά και άλλων βουλευτών από το κόμμα του να δίνει το πράσινο φως για τη συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο.

Σίγουρα τα 152 Ναι

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να εγκριθεί με τουλάχιστον 152 θετικές ψήφους, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και στις 153 με 154 ανάλογα με το τι θα πράξουν η Κατερίνα Παπακώστα και ο Β. Κόκκαλης.
Συγκεκριμένα, υπέρ της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα ψηφίσουν:
- οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- ο Θ. Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των ΑΝΕΛ
- η Έλενα Κουντουρά, ανεξάρτητη βουλευτής και υπουργός Τουρισμού
- ο Σπύρος Δανέλλης, ανεξάρτητος βουλευτής
- ο Σταύρος Θεοδωράκης, ανεξάρτητος βουλευτής
- ο Γιώργος Μαυρωτάς, ανεξάρτητος βουλευτής
- ο Σπύρος Λουκούδης, ανεξάρτητος βουλευτής και
- ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής.
Τα βλέμματα στρέφονται στην ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία φέρεται να διατηρεί επιφυλάξεις αλλά και στον ανεξάρτητο βουλευτή και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη.
Δεδομένου όμως ότι ο κ.Κόκκαλης έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, το ενδεχόμενο μιας θετικής ψήφου θα πρέπει να αναμένεται από την πλευρά της κας.Παπακώστα.

Λυκούδης: Θα στηρίξω με την ψήφο μου τη Συμφωνία των Πρεσπών

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ψηφίσει κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπ. Λυκούδης, ο οποίος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν για τη συμφωνία να ρίξουν τους τόνους και να κάνουν ένα βήμα πίσω στη σκληρή αντιπαράθεση.
Κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή και στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Λυκούδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα ως προς την ονομασία, καθώς όπως είπε προβλέπει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.
Παράλληλα ο κ.Λυκούδης επεσήμανε πως τα σοβαρότερα ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία έχουν να κάνουν με την ιστορική ανθεκτικότητα της, αναφέροντας πως αυτό δεν μπορεί να προεξοφληθεί και πως θα εξαρτηθεί από τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Σπυράκη: Θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την θέση ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να ολοκληρωθεί απόψε η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της στη συζήτηση που γίνεται για την επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Με βάση την δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει άπλετος χρόνος, θεωρούμε πως η δήλωση αυτή ισχύει και για το λόγο αυτό θα μιλήσουν από την πλευρά της ΝΔ όλοι όσοι έχουν ζητήσει το λόγο και έχουν εγγραφεί στον κατάλογο.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία βιασύνη αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί απόψε τη νύχτα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η συζήτηση να γίνει με βιασύνη.
Είναι επιλογή και απόφαση του προέδρου] ότι κανένας, εκ των βουλευτών της ΝΔ, που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα αποσυρθεί.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι το ίδιο θα πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επισπεύσει μια διαδικασία για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί άπλετος χρόνος» υπογράμμισε η κα.Σπυράκη.

Βερναρδάκης: Το παλιό πολιτικό σύστημα είχε μπροστά του 30 χρόνια και δεν έλυσε το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ

Στην τοποθέτηση του ο υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης υποστήριξε ότι «το παλιό πολιτικό σύστημα είχε μπροστά του 30 χρόνια να λύσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και δεν τα κατάφερε.
«Οι πολιτικοί που το χειρίστηκαν άραγε τι σκέφτονταν για την εθνότητα και την γλώσσα;
Τι είχαν στον φάκελό τους όταν μιλούσαν για την ανάγκη συμβιβασμού;
Τι εννοούσαν;
Ή δεν είχαν τίποτα και σήμερα φτάνουν στο έσχατο, να μιλούν και να λένε πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική;» ανέφερε ο κ.Βερναρδάκης, τονίζοντας ότι το παλιό πολιτικό σύστημα κρύβει τη γνώμη του, «ποντάροντας» στο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και πρωτίστως στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Μπαξεβανάκης: Τι ζητά η αντιπολίτευση; - Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική; - Έχετε αλυτρωτικές βλέψεις;

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε και ο Δ. Μπαξεβανάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Παιδείας.
«Τι θέλετε;
Ζητάτε αναθεώρηση της ιστορίας;
Τι θέλετε, επαναχάραξη συνόρων;
Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική;
Μήπως έχετε αλυτρωτικές βλέψεις;» ανέφερε ο κ.Μπαξεβανάκης, υποστηρίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που μια χώρα πέτυχε μια γειτονική χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της και ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών «πετύχαμε όσα θέλαμε και ακόμα παραπάνω».

Σαλμάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο κόμμα που θέλει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών – Τι κερδίζουμε;

Επίθεση στην κυβέρνηση για την άρνηση της να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Σαλμάς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο κόμμα που θέλει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών
Γιατί δεν ζήτησε ή δεν ζητά δημοψήφισμα ο κ.Τσίπρας για μια συνθήκη που δεν πρόκειται να αλλάξει;
Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει αυτή τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό» είπε ο κ.Σαλμάς, τονίζοντας ότι «κινδυνεύουμε οι μειοψηφίες να καθορίσουν το μέλλον της περιοχής», καθώς όπως είπε, «στα Σκόπια το 30% τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας ενώ τα ίδια ποσοστά καταγράφονται και στην Ελλάδα».
Ο κ.Σαλμάς διερωτήθηκε γιατί τόση βιασύνη να λυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, από τη στιγμή που όπως είπε το πρόβλημα το είχε η ΠΓΔΜ και όχι η Ελλάδα ενώ διερωτήθηκε τι πραγματικά κερδίζει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης