Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έξοδος στις αγορές: Επιστροφή στην κανονικότητα ή παράθυρο ευκαιριών για κερδοσκόπους;

Έξοδος στις αγορές: Επιστροφή στην κανονικότητα ή παράθυρο ευκαιριών για κερδοσκόπους;
Υπάρχουν πολλά που μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει από την έξοδό της στις αγορές
Η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από την κρίση και αυτό είναι εμφανές σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας.
Απλά οι πιστωτές προσποιούνται ότι έσωσαν την Ελλάδα και η Έλληνες πολιτικοί ότι κατάφεραν να κρατήσουν πάνω από το νερό τη χώρα.
Έτσι προσποιούνται όλοι ότι η Ελλάδα βιώνει τη νέα κανονικότητά της, ακόμη και αν εξακολουθεί να έχει αρκετά προβλήματα.
Και μέσα σε αυτό το «ωραίο παραμύθι» οι αγορές βλέπουν ευκαιρίες σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πλην εκείνης που συμπιέστηκε τόσο πολύ, της Ελλάδας.
Άραγε δεν αναγνωρίζει κανείς ότι τα επίπεδα των αξιών των ελληνικών assets έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ που μάλλον δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τα margins μέσα στα επόμενα χρόνια;
Είναι πιο ελκυστικά δηλαδή τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίες πέτυχαν απίστευτους βαθμούς κάλυψης στις πρόσφατες εκδόσεις τους;
Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια ζήτηση για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και πλέον το ερώτημα που προκύπτει είναι: Μπορεί αυτό να στρώσει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές;
Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, σχεδιάζει πιθανότατα στις 29 Ιανουαρίου 2019 να εκδώσει το νέο 5ετές ελληνικό ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.
Και η συγκυρία ευνοεί την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με εκτιμώμενο επιτόκιο 3,50% με 3,60%.
Κι ενώ οι όροι, εάν επιβεβαιωθούν, είναι θετικοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχία, όταν μάλιστα η Πορτογαλία δανείζεται στους 5ετείς τίτλους της με επιτόκιο 0,38%!
Παράλληλα, η Ελλάδα δείχνει αντικειμενική αδυναμία να προχωρήσει σε έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους, δηλαδή 10ετούς ομολόγου αναφοράς.
Και αυτό διότι η απόδοση παραμένει πέριξ του 4,5% που σίγουρα δεν είναι καλό επιτόκιο.
Εν κατακλείδι, υπάρχουν πολλά που μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει από την έξοδό της στις αγορές.
Μια επιτυχημένη επιστροφή θα ανοίξει το δρόμο για πιο μακροχρόνιες, μεγαλύτερες εκδόσεις αργότερα μέσα στο έτος, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 7 δισ. ευρώ που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Άλλωστε, για να διαμορφώσει μια πιο ισχυρή καμπύλη αποδόσεων και να παρουσιαστεί ως κανονικός εκδότης, τα επόμενα βήματα της Ελλάδας θα πρέπει πιθανόν να περιλαμβάνουν δύο ή τρία ξεχωριστά ομόλογα διαφορετικής διάρκειας.
Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να εξοφλήσει νωρίς μερικά ακριβά δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι τα οικονομικά της ανακάμπτουν.
Το τέχνασμα είναι να αποφευχθεί η ίδια μοίρα που υπέστη πέρυσι.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια άτυχης περίοδος μεταβλητότητας.
Η Ελλάδα πρέπει να βεβαιωθεί ότι υπάρχει ένα ελκυστικό νέο τίμημα όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά και για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής αποθεματικό για να αποφευχθεί η άνοδος των επιτοκίων.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης