Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύγκρουση εντυπώσεων στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών - «Περνά» με 153 στις 24/1 - Κάνει πίσω η ΝΔ στα σχέδια για πρόταση μομφής

Σύγκρουση εντυπώσεων στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών - «Περνά» με 153 στις 24/1 - Κάνει πίσω η ΝΔ στα σχέδια για πρόταση μομφής
Ο Κ. Μητσοτάκης έκρινε ως λανθασμένη κίνηση την κατάθεση πρότασης μομφής
(upd6) Σκληρή αλλά μάλλον για το θεαθήναι είναι η σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνηση και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία, ουσιαστικά, να εγκαταλείπει κάθε κοινοβουλευτικό «εργαλείο» το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην διακοπή της όλης συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ενώ αρχικά υπήρξε έντονη φημολογία ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και μάλιστα αυτό θα το έπραττε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του την Πέμπτη 24/1, τελικά η Πειραιώς αποφάσισε να υπαναχωρήσει.
Μάλιστα πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχθηκε την πρόταση για την κατάθεση πρότασης μομφής, καθώς θεώρησε ότι το αποτέλεσμα ήταν προεξοφλημένο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης.
Φυσικά αυτό το γνώριζε εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά άφησε να διαρρεύσει η πιθανότητα κατάθεσης πρότασης μομφής.
Μία ακόμη δικαιολογία που χρησιμοποιεί η ΝΔ είναι ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσουμε την ευκαιρία στον Πάνο Καμμένο για ένα νέο σόου», με δεδομένο ότι ο πρώην κυβερνητικός εταίρος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα ψηφίσει υπέρ μίας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
Εάν η ΝΔ προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση, τότε θα υπήρχε διακοπή της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς θα έπρεπε να συζητηθεί το ζήτημα της πρότασης μομφής και κατόπιν να γίνει η αντίστοιχη ψηφοφορία.
Τελικά η ΝΔ υπαναχώρησε, όπως υπαναχώρησε και στην πρόταση που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή να υπάρξει παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, μία κίνηση η οποία, επίσης, θα είχε ως αποτέλεσμα να διακοπή η τρέχουσα κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που βρέθηκαν στο βήμα της Βουλής υποστήριξαν ότι η πρόταση της Χρυσής Αυγής δεν έχει νομική και συνταγματική βάση και δεν επρόκειτο να αλλάξει τα δεδομένα!
Φυσικά συνέχισαν να επιτίθενται στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κανένας εξ αυτών δεν δήλωσε ρητά ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε κατάργηση ή έστω επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία.

Γεωργιάδης: Ντροπή η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στην υπουργό Πολιτισμού, Έλενα Κουντουρά, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Δεν θα φέρει λύση, αλλά αστάθεια στα Βαλκάνια αυτή η Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Από δω και πέρα θα ζούμε νέα οξύτερη κατάσταση στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε στον κ. Μπόλαρη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να γίνει τιμητής της παράδοσής του έλεγε ότι το όνομα είναι η ψυχή μας, το ίδιο έλεγε και η Μελίνα Μερκούρη δίνοντας μάχες.
Εθνικιστές είναι κ. Μπόλαρη, όλοι αυτοί που το έλεγαν, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ;»
Απευθυνόμενος, δε, στην υπουργό Τουρισμού είπε: «Γνωρίζετε κ. Κουντουρά ότι δεν θα σας ψήφιζε ούτε μισός ψηφοφόρος των ΑΝΕΛ αν ήξερε ότι θα ψηφίζατε τη Συμφωνία.
Για ίδιον όφελος το κάνετε και είναι πραγματική ντροπή σας».
«Σε λίγο δεν θα είστε υπουργοί.
Θέλετε να συνδέσετε τη Συμφωνία με το υπόλοιπο της πολιτικής σας διαδρομής;», πρόσθεσε.

Ένταση με το καλημέρα για τη διαδικασία - Κατρούγκαλος: Εθνικά επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών

Η διαδικασία άρχισε με την καθιερωμένη ένταση επί της διαδικασίας και με ένσταση αντισυνταγματικότητας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και από την Χρυσή Αυγή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας επανέφερε το αίτημα για κατάθεση του τελικού κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, μην αποδεχόμενος το κείμενο που είχε καταθέσει χθες στην αρμόδια επιτροπή ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος.
«Είναι απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση, για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα.
Έτσι όπως είναι η διατύπωση η ΠΓΔΜ διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οπουδήποτε θέλει τον όρο “Μακεδονία και Μακεδόνας” και απλώς να επισημαίνεται ότι αφορούν στη δική τους ιστορία και κληρονομιά.
Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός ψηφίσματος το οποίο θα αποτελεί ξεχωριστό κείμενο και το οποίο θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως θέλουν.
Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση» ανέφερε ο κ.Δένδιας ενώ ανάλογο αίτημα υπέβαλε και ο Ανδρέας Λοβέρδος ζητώντας και σειρά εγγράφων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το ΓΕΕΘΑ για τα θέματα της εθνότητας και της γλώσσας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για τη διατήρηση αναφορών σε Μακεδονία και μακεδονικό λαό ακόμα και έκανε λόγο για αντισυνταγματική συμφωνία ενώ ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ έκανε λόγο για σπέρματα αλυτρωτισμού, τα οποία αφορούν σε εθνότητα και γλώσσα.
Απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι έχουν κατατεθεί όλα τα έγγραφα που υπάρχουν  κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πόλεμο εντυπώσεων και απόπειρα αποφυγής της συζήτησης ουσίας.
«H ΝΔ δεν θέλει να συζητήσει η Βουλή με νηφαλιότητα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι βουλευτές σας έλεγαν ότι στην ονομασία δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος Μακεδονία.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επωφελής, πήραμε το 110% από αυτό που παγίως ζητούσαμε» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την εθνική αντιπροσωπεία να μην πέσει στην παγίδα της αντιπολίτευσης.
Στο τέλος των τοποθετήσεων απερρίφθησαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών που είχαν κατατεθεί από τους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή.

Αναγνωστοπούλου: Στην εθνική γραμμή πατά η Συμφωνία - Κουμουτσάκος: Κακή και επιζήμια η συμφωνία

Πλέον η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.
Κατά την εισήγηση της η Σία Αναγνωστοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πατά πάνω στην εθνική γραμμή, με την οποία είχαν συμφωνήσει και άλλα κόμματα και την είχαν ως πολιτική τους θέση, τονίζοντας ότι «η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική ότι και να λέει ο οποιοσδήποτε».
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια κακή και επιζήμια συμφωνία, τονίζοντας ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υποχώρησαν στις διεθνείς πιέσεις και ότι το 2008 στο Βουκουρέστι επιτεύχθηκε ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο για το Σκοπιανό.
Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Κ. Σκανδαλίδης είπε πως οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές και επέτρεπαν μια ολοκληρωμένη λύση κάτι που δεν γίνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, δηλαδή την ένταξη στα Σκόπια ενώ σημείωσε πως η ΔΗΣΥ καταψηφίζει τη Συμφωνία με αίσθημα εθνικής ευθύνης.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι «η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας σε ξένη δύναμη συνιστά εθνική προδοσία», είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αντισυνταγματική και τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή θα προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με τη Συμφωνία των Πρεσπών να βάλει και άλλους λαούς στα δεσμά του ΝΑΤΟ



(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 07:38)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης