Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην ολομέλεια η «μάχη» των αρχηγών για τις Πρέσπες - Στο τραπέζι ακόμη και σχέδιο πρότασης μομφής από τη ΝΔ

Στην ολομέλεια η «μάχη» των αρχηγών για τις Πρέσπες - Στο τραπέζι ακόμη και σχέδιο πρότασης μομφής από τη ΝΔ
Αντίστροφη μέτρηση για τις κινήσεις Μητσοτάκη
Σε κλίμα ακραίας πόλωσης ξεκινά σήμερα 23/1 η κρίσιμη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι πληροφορίες για κατάθεση πρότασης μομφής από τη ΝΔ.
Μια κίνηση που αν τελικώς αποφασιστεί θα τη στηρίξει όπως δήλωσε την Τρίτη 22/1 και ο Πάνος Καμμένος.
Η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που ενέκρινε κατά πλειοψηφία όπως ήταν αναμενόμενο τη συμφωνία η συζήτηση μεταφέρεται στην ολομέλεια όπου μέχρι την Πέμπτη 24/1 το βράδυ, εκτός απροόπτου, άπαντες θα επιδοθούν σε μια μάχη επιχειρημάτων αλλά και χαρακωμάτων προκειμένου να πείσουν με τις τοποθετήσεις τους.
Η μεν κυβέρνηση για τα εθνικά οφέλη της συμφωνίας η δε αντιπολίτευση για τις ζημίες και για τις παραχωρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ για δύο ημέρες στη Βουλή καθώς το λόγο θα πάρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπογραφή της συμφωνίας και οι πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά στον απόηχο των δημόσιων διαξιφισμών τους με βαρύτατες κατηγορίες και προειδοποιήσεις ακόμη και για προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Επίσης, το λόγο από το βήμα της Βουλής θα πάρουν πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για το ονοματολογικό όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια επί της συμφωνίας.
Σε μια συγκυρία που η πολιτική σκακιέρα μετακινείται συνεχώς και οι συσχετισμοί αλλάζουν θα παρακολουθήσουμε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται απέναντι από τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.
Τα βλέμματα όλων βέβαια, είναι στραμμένα στο βράδυ της Πέμπτης οπότε και εκτός απροόπτου, αναμένεται να κορυφωθεί η διαδικασία με τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Την ίδια ώρα,  έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να είναι συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου που αντιτίθεται σθεναρά στη συμφωνία των Πρεσπών.
Η κυβέρνηση προσδοκά 152+ ψήφους και μένει ένα ερωτηματικό για την Κατερίνα Παπακώστα καθώς δεν ανοίξει τα χαρτιά της αν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν την πεποίθηση ότι τελικά θα υπερψηφίσει.

Αντίστροφη μέτρηση για τις κινήσεις Μητσοτάκη

Τις τελευταίες ώρες, στο μεταξύ, υπάρχουν πολλές ζυμώσεις και διεργασίες σε σχέση με το αν τελικά η ΝΔ θα κάνει χρήση του κοινοβουλευτικού εργαλείου της πρότασης μομφής ή όχι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η ΝΔ θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Η ΝΔ, τόνισε, δεν θα επιτρέψει την εκχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας και της μακεδονικής» ταυτότητας.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Μία κίνηση η οποία όπως λένε στη ΝΔ θα φέρει σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση του ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι πληροφορίες πάντως, θέλουν τη ΝΔ να καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής γίνεται άμεση διακοπή των εργασιών και ξεκινά  η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας η οποία ολοκληρώνεται μετά από δύο ημέρες με ονομαστική ψηφοφορία.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από την Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστηρίζει πως είναι καλοδεχούμενη μια τέτοια πρόταση.
Μάλιστα από το κυβερνητικό στρατόπεδο, προκαλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την κάνει για τρεις λόγους.
1ον, γιατί βλέπουν πως θα επιτευχθεί μία δεύτερη πολιτική νίκη σε σύντομο χρονικό διάστημα, 2ον, ότι θα λάβει λιγότερες από 148 ψήφους που πήρε στην ψήφο εμπιστοσύνης και 3ον, θα χάσει αυτό το κοινοβουλευτικό «όπλο».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης