Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σημαντικοί δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την Αργεντινή – Ύφεση και το 2019

Fitch: Σημαντικοί δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την Αργεντινή – Ύφεση και το 2019
Ύφεση για την Αργεντινή και το 2019 αναμένει η Fitch Ratings
Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου (μείωση του ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ, από 3,8% το 2017) το 2018 και η συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δεν θα εμποδίσουν πιθανότατα την επιδείνωση των δημοσιονομικών της Αργεντινής, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, επικαλούμενη τις απώλειες εσόδων από την οικονομική ύφεση, τις πιέσεις στις δαπάνες δαπανών από την αύξηση του πληθωρισμού και τον επερχόμενο κύκλο εκλογών.
Η βελτίωση στο έλλειμμα πέρυσι αντικατόπτριζε τη χαμηλότερη αύξηση των πρωτογενών δαπανών (+22%) σε σύγκριση με τα έσοδα (+30%), η οποία αντιστάθμισε το «άλμα» στις πληρωμές τόκων.
Ο προϋπολογισμός του 2019 στοχεύει σε ένα μηδενικό πρωτογενές ισοζύγιο που περιλαμβάνει μια σημαντική προσαρμογή στους φόρους, τις επενδύσεις, τις επιδοτήσεις και άλλες δαπάνες.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο, δεδομένης της σημασίας της συμμόρφωσης του προγράμματος του ΔΝΤ για χρηματοδότηση.
Ωστόσο, η Αργεντινή αντιμετωπίζει σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους, υπογραμμίζεται.
Η Fitch προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2019, μετά από εκτιμώμενη συρρίκνωση 2,5% το 2018.
Επίσης, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει σε περίπου 90% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, κάτω από το 95% στο τέλος του τρίτου τριμήνου, λόγω της ανάκαμψης πέσο.
Όμως, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του ΔΝΤ, ήτοι 78%.
Το χρέος ως λόγος προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται το 2019.
«Η κυβέρνηση στοχεύει σε περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση πέρα από το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ, αλλά η στρατηγική είναι ασαφής και θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου.
Το ΔΝΤ έχει επισημάνει τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης ως κρίσιμη για τη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση, αλλά η πολιτική βιωσιμότητά του είναι ασαφής και οι εξοικονομήσεις στο εγγύς μέλλον είναι συνήθως μικρές», σχολιάζεται.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης