Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φίλης: Η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, έγινε ελληνική

Φίλης: Η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, έγινε ελληνική
Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε αλυτρωτική την αναφορά τη φράση «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική»
«Η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική και όταν ακούγεται ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική είναι  αλυτρωτισμός.
Όσο κι αν δεν αρέσει...
Και για  να είμαστε συγκεκριμένοι η Μακεδονία έγινε ελληνική».
Αυτό υποστήριξε ο Νίκος Φίλης σε παρέμβαση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ανάβοντας τα αίματα.
«Όταν λοιπόν ακούμε την ιαχή ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική αυτό εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός και ακύρωση της συμφωνίας.
Η ελληνική Μακεδονία έγινε ελληνική γιατί πληθυσμιακά ως το 1912 -22 δεν είχε πλειοψηφία ελληνική παρά μόνο σε ζώνες στο Νότο. Έγινε ελληνική με ανταλλαγές κατά τις δύσκολες εποχές που ζήσαμε» επεσήμανε.
Ο ίδιος υποστήριξε πως όλη η ελληνική βιβλιογραφία εως το 1992 αναφερόταν στην γειτονική χώρα και τον λαό με τον όρο «Μακεδονία» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Είμαστε εμείς που βρήκαμε ξαφνικά το θέμα της Μακεδονίας για να δημιουργήσουμε νέο αφήγημα διακυβέρνησης;
Δεν εκκρεμούσε το θέμα αυτό;
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το ανέβαλλαν συνεχώς;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ προέχει η επίλυση του ζητήματος με αντεθνικιστική λογική».
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι ότι «τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη και όχι λαούς» καθώς και ότι «η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους».
Η απάντησή του προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου,  που ρώτησε ρητορικά «αφού οι γείτονες αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός, γιατί γίνεται η συμφωνία;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης