Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, λόγω ΔΝΤ - Στο 2,77% το 10ετές

Ιταλία: Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, λόγω ΔΝΤ - Στο 2,77% το 10ετές
Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας
Ελαφριά επιδείνωση καταγράφεται σήμερα (21/1/2019) στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι τυχόν νέες εντάσεις γύρω από τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα μπορούσαν να πλήξουν την παραγωγή, το κόστος δανεισμού και το τραπεζικό σύστημα.
Η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ για το 2019 συμπίπτει με τις αναθεωρημένες προβλέψεις που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ιταλίας στο τριμηνιαίο οικονομικό της δελτίο την Παρασκευή (18/1).
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% το 2019, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 1%.
Παράλληλα, το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για το 2020, αναμένοντας ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας κατά 0,9%.
Περί τις 17:15, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο 3 μονάδων βάσης, στο 2,77%, από 2,734% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου καταγράφει άνοδο 1,5 μ.β. στο 3,62%, ενώ του 2ετούς ενισχύεται κατά 2,5 μ.β. στο 0,35%.
Μάλιστα, το ΔΝΤ συμπεριέλαβε την Ιταλία στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, να απαντά άμεσα μέσω Twitter:
«Ο πραγματικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι η Ιταλία αλλά το ΔΝΤ».
Η επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αποδυνάμωσης στην ευρωζώνη, με το ΔΝΤ να υποβαθμίζει επίσης τις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη της Ιταλίας για το 2019 είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών που αναφέρονται ξεχωριστά στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ επισημαίνει επίσης την Ιταλία για τους κινδύνους που συνδέονται με το δημόσιο χρέος της, το οποίο, σε ποσοστό άνω του 130% του ΑΕΠ, είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά το ελληνικό.
«Τα ιταλικά spreads έχουν συρρικνωθεί από τα υψηλά του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, αλλά παραμένουν υψηλά.
Μια παρατεταμένη περίοδος υψηλών αποδόσεων θα ασκούσε περαιτέρω πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες, θα επιβάρυνε την οικονομική δραστηριότητα και θα επιδείνωνε τη δυναμική του χρέους», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.
Πιέσεις δέχεται και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,6% στις 19.589 μονάδες, με τις ιταλικές τράπεζες να καταγράφουν αρνητικά πρόσημα.
Η Banco Bpm υποχωρεί κατά 1%, η UBI Banca καταγράφει απώλειες 1,3%, η Unicredit σημειώνει πτώση 1%, ενώ η Intesa Sanpaolo κινείται κατά 0,4% χαμηλότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης