Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Εδραιώνεται στην Ελλάδα η αντίσταση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών

Washington Post: Εδραιώνεται στην Ελλάδα η αντίσταση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών
Η επίλυση της διαμάχης για το όνομα θα σήμαινε ίσως το πιο σημαντικό διπλωματικό βήμα στα Βαλκάνια
Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα, γράφει η Washington Post.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μία από τις πιο επίπονες πολιτικές διαμάχες στην Ευρώπη πρόκειται να τερματιστεί επίσημα καθώς η FYROM θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Ελλάδα με τη σειρά της, θα άρει τα εμπόδια ώστε ο βόρειος γείτονάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Η επίλυση της διαμάχης για το όνομα θα σήμαινε ίσως το πιο σημαντικό διπλωματικό βήμα στα Βαλκάνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας, μια εξέλιξη που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη καθώς έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Θα ισοδυναμούσε με θρίαμβο για τους υποστηρικτές της Ευρώπης αν επικρατήσουν μπροστά στην ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση, εμβαθύνοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ. 
Ωστόσο καθώς η συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου την Κυριακή (20/1),  συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Εκτός των Βαλκανίων, η συμφωνία έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση, και για μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία.
Από πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούνται τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης στον αγώνα επιρροής με τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι η ένταξη της FYROM στην ΕΕ συνιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και προηγούμενο για μελλοντικό συμβιβασμό, ο οποίος θα διευκολύνει την επίλυση και άλλων διαφορών.
Ο Wess Mitchell , αναπληρωτής γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών και εκτιμούν ότι θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στα Βαλκάνια, η μεγαλύτερη συμβολή στη σταθερότητα από το Ντέιτον», την ειρηνευτική συμφωνία του 1995 για την Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Οι Έλληνες λένε ότι ο Τσίπρας θεωρεί τη συμφωνία για το όνομα ως μία κληρονομιά που θέλει να αφήσει.
«Ίσως ο υπολογισμός του να είναι: Θα πληρώσω ένα συγκεκριμένο τίμημα, αλλά αυτό θα καταστήσει την εικόνα μου ως κυρίαρχη προσωπικότητα στην κεντροαριστερά αλλά και ως πολιτικού εκτός συνόρων. Κάτι που συμβαίνει τώρα, εφόσον έχει επωφεληθεί σημαντικά εκτός Ελλάδας», αναφέρει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ  στην Αθήνα.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης