Οριστικό «Ναι» από τη διχασμένη ΔΗΜΑΡ στη Συμφωνία των Πρεσπών - Εκτός ΚΙΝΑΛ ο Θεοχαρόπουλος - Γεννηματά: Με τη στάση του υπηρετεί τον Τσίπρα

Οριστικό «Ναι» από τη διχασμένη ΔΗΜΑΡ στη Συμφωνία των Πρεσπών - Εκτός ΚΙΝΑΛ ο Θεοχαρόπουλος - Γεννηματά: Με τη στάση του υπηρετεί τον Τσίπρα
Ραγδαίες οι εξελίξεις στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής, μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών
(upd2) Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ταχθεί η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία στη Βουλή, που θα διεξαχθεί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, δια του μοναδικού της βουλευτή και προέδρου του κόμματος, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος ήταν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.
Με 29 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 2 λευκά η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε την εισήγηση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής με απόφαση της Φώφης Γεννηματά.
«Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Επίσης με απόφαση της προέδρου σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση.
Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Θεοχαρόπουλος: Μου πρότειναν να είμαι επικεφαλής του Επικρατείας

Πρόταση να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, αρκεί να καταψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε πως του έγινε, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.   
«Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.
Από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή.
Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι», δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος κατά τη δευτερολογία του.

ΚΙΝΑΛ: Δεν κάνουμε παζάρια

Στην Κεντροαριστερά, δεν κάνουμε παζάρια, απαντά το Κίνημα Αλλαγής στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Ειδικότερα, είπε πως του προτάθηκε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, αρκεί να καταψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Στο χώρο της Κεντροαριστεράς κάναμε πάντοτε συνεργασίες με πολιτικό πλαίσιο και διαφάνεια κι όχι παζάρια μ΄ άλλα κόμματα», σχολίασαν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής για όσα ισχυρίστηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η εισήγηση Θεοχαρόπουλου

Νωρίτερα ο κ. Θεοχαρόπουλος εισηγήθηκε σήμερα (20/1) στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας».
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.
«Η επίλυση του Μακεδονικού είναι βαθιά πατριωτική στάση» επισήμανε.
Λίγο νωρίτερα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ψήφιση της συμφωνίας από τον κ. Θεοχαρόπουλο, με την ΚΕ να αναμένεται να λάβει και τυπικά θετική απόφαση.
«Η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πΓΔΜ, είναι σε θετική κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, είναι η εθνική γραμμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
«Δεν είναι δυνατόν όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών να θεωρείται ότι στηρίζει μια κυβέρνηση, της οποίας η θητεία ούτως ή άλλως λήγει σε μερικούς μήνες, και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες» ξεκαθάρισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Όπως τόνισε, «στην προηγούμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είχαμε τονίσει ότι όταν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή πρέπει να συνοδεύεται από δέσμευση για εκλογές εφόσον δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Οι εκλογές συνεχίζουν και είναι απαραίτητες από τη στιγμή όμως που υπάρχει νέα κυβερνητική πλειοψηφία αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πλέον ούτε προϋπόθεση ούτε άλλοθι για την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία αποσυνδέθηκε από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης».
«Επίσης, από την πρώτη στιγμή, επισημάναμε ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως τα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας» διευκρίνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Η συμφωνία των Πρεσπών όμως αποτελεί έναν συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Βέβαια, διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, η ρηματική διακοίνωση, η οποία συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εκτός του ότι πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της πΓΔΜ, διευκρινίζει ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών.

Διαφώνησε ο Μαργαρίτης

Μιλώντας στη ΚΕ της ΔΗΜΑΡ κι εκφράζοντας την άλλη άποψη, μετά την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλου για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Θόδωρος Μαργαρίτης υπογράμμισε: «Η επιλογή για Παρών ή Αποχή εξασφαλίζει της ενότητα της ΔΗΜΑΡ και τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «οφείλουμε παρά τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών».
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μην βλέπουμε μια κυβερνητική πλειοψηφία με αμφίβολη προγραμματική κατεύθυνση προχώρησε χωρίς συναινέσεις και με απόλυτη εργαλειοποίηση με στόχο τα παιχνίδια εξουσίας και την κομματική αντιπαράθεση.
Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη».
Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας τη θέση του κόμματος για τη προκήρυξη εκλογών επεσήμανε ότι η σχετική συζήτηση δεν βρίσκεται σε ουδέτερο χρόνο και δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογισθεί αυτό το δεδομένο.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS