Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεύτερος στόχος για τις τράπεζες η αύξηση των καταθέσεων κατά 10 δισ. το 2019

Δεύτερος στόχος για τις τράπεζες η αύξηση των καταθέσεων κατά 10 δισ. το 2019
Χάθηκαν 105 δις. καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες  την τελευταία δεκαετία
Μπορεί οι τράπεζες αυτό το διάστημα να έχουν σκύψει πάνω στο πρόβλημα των ΝPEs που βαραίνουν τους ισολογισμούς και αποτελούν για τις ίδιες αλλά και για όλη την οικονομία ένα μεγάλο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, τα κόκκινα δάνεια είναι άλλωστε και νούμερο ένα στην λίστα των μεταρρυθμίσεων για του θεσμούς.
Οι συζητήσεις των τραπεζών με τις ελληνικές αρχές και οι ζυμώσεις που γίνονται για το τι μοντέλο θα ακολουθηθεί για την απογείωση τους είναι πλέον συνεχείς.
Παρόλα αυτά η επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό ή αυτών που βρίσκονται εκτός συστήματος είναι άλλο ένα στοίχημα για τις ελληνικές Τράπεζες.
Στόχος τους είναι φέτος να επιστρέψουν 10 δις στα ταμεία τους ώστε να μπορέσει να αυξηθεί και η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Με τα επιτόκια να είναι της μηδενικά πράγμα που δεν ωφελεί την προσέλκυση κεφαλαίων και τoν μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων οι καταθέτες φαίνεται να έχουν ακόμη επιφυλάξεις για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία από τα μέσα του 2016 αύξησαν τις καταθέσεις οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν στον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA και συνεπώς αυτό οδήγησε και στη χαλάρωση των capital controls.
Καινούρια κεφάλαια μάλιστα δεν υπόκεινται στο πρίσμα των capital controls.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάντως που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας οι καταθέσεις τον Νοέμβριο του 2018 ήταν της τάξεως των 131,385 δις ευρώ.
Το 2009 οι καταθέσεις ήταν 237,531 δις ευρώ.
Δηλαδή οι τράπεζες μέσα σε μια δεκαετία απώλεσαν περίπου 105 δις καταθέσεις.
Το χαμηλότερο επίπεδο βέβαια οι καταθέσεις κατέγραψαν το 2015, χρονιά που επιβλήθηκαν τα capital controls, τότε οι καταθέσεις είχαν φθάσει στο χαμηλό επίπεδο των 120,8 δισ.
Δηλαδή αυτά τα τριάμισι χρόνια και μάλιστα αφού έχουμε εξέλθει και από το τρίτο μνημόνιο, στις τράπεζες και έχουν επιστρέψει μόνο 11 δις.
Σχεδόν τίποτα εάν αναλογιστούμε πως μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 έφυγαν από τις τράπεζες 44 δις. ευρώ
Τι έγιναν τα 105 δις που έφυγαν από τις τράπεζες.
Η υπέρμετρη φορολογία και η αύξηση των υποχρεώσεων των ελληνικών νοικοκυριών οδήγησε πολλά  να χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές.
Με άλλα λόγια η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια έκανε φύλλο και φτερό τις αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών.
Πολλά από αυτά βρίσκονται ακόμη "κάτω από το στρώμα" ενώ ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεται στο εξωτερικό.  
Πολλά νοικοκυριά μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποίησαν τις καταθέσεις τους για να αποφύγουν να αλλάξουν το πρότερο βιοτικό τους επίπεδο (προ κρίσης) πράγμα το οποίο αντικατοπτρίζεται και στην απόκλιση του διαθέσιμου εισοδήματος με την κατανάλωση και στο παρακάτω γράφημα η οποία το 2017 έφθασε στα 8,3 δις. ευρώ.


Πηγή: Eurobank Research

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης