Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed): Μπορούμε να είμαστε περισσότερο υπομονετικοί με τη διαδικασία αύξησης επιτοκίων - Βρισκόμαστε σε καλή θέση

Evans (Fed): Μπορούμε να είμαστε περισσότερο υπομονετικοί με τη διαδικασία αύξησης επιτοκίων - Βρισκόμαστε σε καλή θέση
Ο πρόεδρος της Chicago Fed τόνισε ότι τα υψηλότερα επιτόκια για το 2019 «δε θα είναι έκπληξη»
Στο γεγονός ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να υιοθετήσει «με ευκολία» μία υπομονετική στάση απέναντι στις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg, τονίζοντας ότι η τράπεζα αξιολογεί τις προοπτικές της οικονομίας εν μέσω αστάθειας στις αγορές.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Chicago Fed δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μία καλή θέση για κάνουμε μία παύση», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν ανησυχώ ότι ο πληθωρισμός θα ξεφύγει».
«Η προοπτική μου είναι ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί πάνω από την τάση, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα», διευκρίνησε ο κ. Evans, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση ώστε να αξιολογεί τα στοιχεία όταν έρχονται.
Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ως πηγές αβεβαιότητας την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε Ευρώπη και Κίνα, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και της μερικής αναστολής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αναφορικά με το μερικό shutdown της κυβέρνησης, ο Charles Evans δήλωσε ότι «όσο περισσότερο συνεχίζεται, νομίζω ότι αποτελεί όλο και περισσότερο μία πρόκληση, και οι αβεβαιότητες σημαίνουν ότι ο κόσμος θα καθυστερήσει την υλοποίηση ορισμένων επενδύσεων, και αυτό δεν είναι ούτε για την προοπτική».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Chicago Fed εξέφρασε την αισιοδοξία του αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, καθώς τα στοιχεία για τους καταναλωτές και τις θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο του 2018 αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο ίδιος διευκρίνησε ότι τα υψηλότερα επιτόκια για το 2019 «δε θα είναι έκπληξη», καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν συνδεδεμένο με μία καλύτερη οικονομία και έναν πληθωρισμό ο οποίος κινείται προς τα πάνω».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Chicago Fed χαρακτήρισε ως «εύλογη» την πρόβλεψη του να υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων για το 2019, διευρκινίζοντας ωστόσο ότι οι αυξήσεις μπορεί να είναι λιγότερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης