Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φθάσουν οι αιτήσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2019

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φθάσουν οι αιτήσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2019
Μπορεί να ξεπεράσουν τις 50.000 με το συνολικό τους αριθμός τις 200.000
Περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες αναμένεται να εκμεταλλευτούν την παράταση του νόμου Κατσέλη, αναζητώντας καταφύγιο για την προστασία της πρώτης κατοικία τους ενώ θεωρείται αρκετά αμφίβολο έως ριψοκίνδυνο να περιμένουν το νέο καθεστώς ρύθμισης που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Δικηγόροι που …τρέχουν ήδη το νόμο Κατσέλη λένε ότι οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους, σπεύδουν, να αξιοποιήσουν έστω και στο παραπέντε της παράτασης του νόμου που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να δώσει νέα παράταση στην περίπτωση που δεν είναι έτοιμο το καινούργιο σχέδιο, αλλά πόσο πιθανό είναι να δώσουν  έγκριση οι θεσμοί;
Το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο δεν σημαίνει ότι οι θεσμοί και τα τεχνικά κλιμάκια θα τα … δώσουν όλα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι θεσμοί απαίτησαν το τερματισμό του νόμου Κατσέλη αλλά στη συνέχεια αποδέχθηκαν την παράταση του μέτρου προστασίας για δύο μήνες.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των στεγαστικών δανείων ανέρχονται σε 25 δις. ευρώ και ο αριθμός των δανειοληπτών υπολογίζεται σε 205.000, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο και είναι στο «κόκκινο»
Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη έφθαναν τις 140.142 στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου με τους ενδιαφερόμενους να  αναμένουν η υπόθεσή τους, να φθάσει στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων όλης της χώρας.
Οι νέες αιτήσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2018 ήταν 5364 ενώ ο αριθμός των υποθέσεων που συζητήθηκαν στα Ειρηνοδικεία ανήλθε 9.867 με αποτέλεσμα ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων να μειωθεί σε 135.639 στο εννεάμηνο του 2018.
Τα δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνουν ανάλογες υποθέσεις διαπιστώνουν ότι η προσέλευση των δανειοληπτών έχει αυξηθεί έως 60%.
Η αυξημένη συμμετοχή των οφειλετών στο νόμο Κατσέλη αναμένεται να αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες αιτήσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000 ενώ οι νομικοί βλέποντας το φόρτο εργασίας που τους ανατίθεται δεν αποκλείουν, ο αριθμός των αιτήσεων να ξεπεράσει τις 15.000 στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους θα πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ αιτήσεων ένταξης στο νόμο Κατσέλη αφού ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων ανήλθε σε 16.227 και αφορούσε το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Η δυναμική ένταξης των οφειλετών που ζητούν νομική προστασία της πρώτης κατοικίας, μπορεί να εκτινάξει τις εκκρεμείς υποθέσεις στις 200.000 στα τέλη Φεβρουαρίου από 135.639 που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.
Ο νόμος Κατσέλη βάζει ψηλά τον πήχη προστασίας καθώς προσδιορίζει την αξία του ακινήτου από τις 180.000 ευρώ και φθάνει μέχρι τις 280.000 ευρώ όταν πρόκειται για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά.
Σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένο ή μη με εμπράγματη ασφάλεια ακίνητο, εφόσον, στο πρόσωπο του οφειλέτη, πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,
β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του παρόντος, προσαυξημένες κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%).

Οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον δεν μπορεί να καταθέτουν αίτηση για ρύθμιση  και να ζητούν «κούρεμα» της οφειλής λόγω οικονομικής αδυναμίας και σε άλλη τράπεζα να διαθέτουν καταθέσεις
Το νέο καθεστώς προστασίας που είναι υπο διαμόρφωση θα λειτουργήσει μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία με βάση τα κριτήρια που θα καθοριστούν θα επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να περνά στο επόμενο στάδιο μέχρι να έρθει ηλεκτρονικά η απάντηση στο σχετικό αίτημα.
Νομικοί εκτιμούν ότι ο νόμος Κατσέλη παρά τις αλλαγές που έγιναν μετά το 2016 είναι ικανοποιητικός και μπορεί να δώσει λύσεις τους οφειλέτες που θέλουν να προστατέψουν την κυρία κατοικία τους ενώ εάν έχουν και ένα δεύτερο ακίνητο θα πρέπει να το ρευστοποιήσουν για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου.
Οι ίδιοι καταλήγουν λέγοντας ότι το νέο πλαίσιο μπορεί να μη βρει παλαιούς ενδιαφερόμενους καθώς η σημερινή «ομπρέλα» προστασίας ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους
Ο νέος νόμος θα προστατεύει τους νέους δανειολήπτες που δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν στο μέλλον το στεγαστικό τους δάνειο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης