Τελευταία Νέα
Speculator

Ραγδαία αύξηση της χρήσης του μηχανισμού ΑΜΕΜ λόγω απουσίας ρευστότητας

Ραγδαία αύξηση της χρήσης του μηχανισμού ΑΜΕΜ λόγω απουσίας ρευστότητας
Η μείωση του αριθμού των επενδυτών, η διάλυση των αποτιμήσεων και η αδιαφορία των πολιτικών για την πραγματική οικονομία υποβαθμίζουν το ΧΑ
Μπορεί ο Πρωθυπουργός να ισχυρίζεται πως το δυνατό του χαρτί είναι η οικονομία, ωστόσο οι επενδυτές του ΧΑ δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτήν την άποψη.
Άλλωστε η πορεία των τραπεζικών μετοχών αλλά και του ίδιου του χρηματιστηρίου στα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει την πραγματικότητα.
Ο «καθρέφτης της οικονομίας» αποτυπώνει ανάγλυφα τη γνώμη των επενδυτών για την Ελλάδα και κυρίως τις ανησυχίες τους για το μέλλον.
Η δε έλλειψη επενδυτών και επομένως και ρευστότητας, απαξιώνει ολοένα και περισσότερο τις ελληνικές μετοχές.
Τα στοιχεία που δημοσιεύει το ΧΑ κάθε μήνα αλλά και ο καθημερινός τζίρος δείχνουν πως ελάχιστοι πλέον ασχολούνται με το θεσμό του χρηματιστηρίου.
Ένας ολόκληρος κλάδος που κάποτε απασχολούσε χιλιάδες εργαζόμενους βρίσκεται σε παρακμή και η εκτίμηση όσων έχουν απομείνει είναι πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, πριν αρχίσουν να γίνονται καλύτερα.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις με αποκορύφωμα ίσως τη χθεσινή (17/1) παρατηρείται σημαντική αύξηση της χρήσης του αυτόματου μηχανισμού ελέγχου μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ).
Η μεγάλη απόσταση αγοραστή-πωλητή, η απότομη πώληση ή και αγορά μετοχών συχνότερα πλέον ενεργοποιεί τον μηχανισμό και στέλνει τις μετοχές σε δημοπρασία.
Μέσα σε 30 λεπτά συνεδρίασης σε πλήθος μετοχών ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός και μεταξύ αυτών σε Alpha Bank, FG Europe, Καράτζη, Creta Farms, ΓΕΒΚΑ, Ικτίνο, Τζιρακιάν, Εβροφάρμα, Αλουμύλ, Q&R, Νηρεύς και Unibios.
Μάλιστα σε κάποιες από παραπάνω μετοχές παρατηρήθηκε πως ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε δύο και τρεις φορές στην ίδια μετοχή μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Φυσικά δεν είναι μόνο οι μετοχές των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης όπου έχουν χάσματα μεταξύ αγοραστών και πωλητών.
Όταν μία αγορά στο ξεκίνημά της κάνει τζίρο κάτω από 200 χιλ. ευρώ είναι λογικό πως και στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εντοπίζονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των εντολών.
Δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες συνεδριάσεις τουλάχιστον 5 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν έχουν κάνει πράξη μετά από 20 λεπτά συνεδρίασης.
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως αν το προεκλογικό κλίμα διατηρηθεί μέχρι τον Οκτώβριο (αν γίνουν τότε εκλογές) το πιθανότερα σενάριο είναι πως η απαξίωση του ΧΑ και η αδιαφορία των επενδυτών θα αυξηθεί αντί για να μειωθεί.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης