Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αποδυναμωμένες, αλλά όχι διαλυμένες οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης

tags :
Fitch: Αποδυναμωμένες, αλλά όχι διαλυμένες οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης
Όπως υπογραμμίζει η Fitch, οι προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά, αλλά κάποια ανάκαμψη εντός του α' 6μήνου του 2019 εξακολουθεί να φαίνεται πιθανή
Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν επηρεαστεί από μια σειρά πρόσφατων αδύναμων οικονομικών δεδομένων, αλλά δεν έχουν διαλυθεί, επισημαίνει σε σημερινή (17/1/2019) έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως υπογραμμίζει η Fitch, οι προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν αποδυναμωθεί πιο σημαντικά, αλλά κάποια ανάκαμψη της ανάπτυξης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 εξακολουθεί να φαίνεται πιθανή μετά από ένα πολύ απογοητευτικό τέταρτο τρίμηνο του 2018.
H Fitch αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων της έκθεσης του Δεκεμβρίου 2018 για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (GEO) του 2019, στις οποίες περιλαμβανόταν μια άνω των τάσεων ανάπτυξη στις ΗΠΑ και μια χαλάρωση της πολιτικής στην Κίνα με στόχο την αποφυγή μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε επίπεδα κάτω του 6%, εξακολουθούν να δείχνουν άθικτες.
Μια σειρά αδύναμων οικονομικών δεδομένων από τότε που κυκλοφόρησε η έκθεση GEO στις αρχές Δεκεμβρίου, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στην αγορά σχετικά με τον κίνδυνο μιας απότομης κάμψης της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019.
Τα πιο «δραματικά» στοιχεία έρχονται από το επιχειρηματικό κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο, που έχει σημειώσει μια ευρεία επιδείνωση σε πολλές γεωγραφικές περιοχές.
Διάγραμμα της Fitch δείχνει τον (μη σταθμισμένο) μέσο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον κλάδο της μεταποίησης στις 20 οικονομίες που καλύπτονται από την GEO και υποδηλώνει ότι η ανοδική πορεία του παγκόσμιου κύκλου παραγωγής που παρατηρήθηκε από το τρίτο τρίμηνο του 2016 κατέβασε ταχύτητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, συμβαδίζοντας με την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε επίσης στο παγκόσμιο εμπόριο εντός του 2018.


Αυτή η επιδείνωση του παγκόσμιου μεταποιητικού κύκλου έχει τις ρίζες της κυρίως στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, η οποία έγινε εμφανής από τα μέσα του περασμένου έτους.
Το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και ο εγχώριος οικονομικός κύκλος έχει τώρα πολύ πιο έντονες επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο από ό,τι στο παρελθόν.
Η τρέχουσα επιβράδυνση στην Κίνα είναι σημαντική - ιδιαίτερα όταν υπολογίζεται σε όρους ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ, η οποία «κορυφώθηκε» στο 12% περίπου στις αρχές του 2017 και πιθανότατα υποχώρησε κάτω από 9% στο δ’ τρίμηνο του 2018.
Επιπλέον, η τελευταία επιβράδυνση αντανακλάται στις καταναλωτικές δαπάνες σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι οποίες σημείωσαν πτώση 4,3% πέρυσι.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων και φαίνεται πιθανό ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων -βασικό στοιχείο της παγκόσμιας μεταποίησης- υποχώρησαν πέρυσι για πρώτη φορά από το 2009.
«Ωστόσο, η πρόβλεψή μας για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας κατά 6,1% εξακολουθεί να είναι εφικτή παρά τα πρόσφατα αδύναμα οικονομικά στοιχεία», αναφέρει η Fitch.
Οι πωλήσεις λιανικής, η βιομηχανική παραγωγή, τα εταιρικά κέρδη και η ανάπτυξη του εμπορίου έχουν υποχωρήσει περαιτέρω από τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η ανάκαμψη των επενδύσεων σε ακίνητα έχει ανεβάσει ταχύτητα το τελευταίο τρίμηνο, με τις επενδύσεις σε υποδομές -οι οποίες οδήγησαν στην αρχική επιβράδυνση- να επιστρέφουν σε θετική τροχιά ανόδου.
Οι ενάρξεις κατοικιών αρχίζουν επίσης να αναπτύσσονται δυναμικά.
Όπως σημειώνει η Fitch, οι τρέχουσες βασικές της προβλέψεις κάνουν επίσης λόγο για μια αύξηση των δασμών των ΗΠΑ σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 200 δισ. δολ. στο 25% στις αρχές του 2019, γεγονός που μπορεί να αποφευχθεί εάν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο.
Οι δείκτες για τη μεταποιητική παραγωγή των ΗΠΑ έχουν επίσης επιδεινωθεί, αλλά η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να είναι ισχυρή και οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2018 δείχνουν μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 3%, περίπου σε αντιστοιχία με την GEO του Δεκεμβρίου.
Οι ισχυρές αυξήσεις των θέσεων εργασίας και η άνοδος της ονομαστικής και πραγματικής αύξησης των μισθών εξακολουθούν να στηρίζουν τον καταναλωτή και οι δείκτες των επιχειρηματικών επενδύσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να δείχνουν μια αξιοπρεπή ανάπτυξη το 2019, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το 2018.
Η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών ήταν περιορισμένη μέχρι στιγμής και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τώρα φαίνεται πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια το 2019 λιγότερο από τις τρεις φορές που προέβλεπε η GEO του Δεκεμβρίου.
Το κυβερνητικό shutdown στην Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη κατά το α’ τρίμηνο του 2019, αλλά η Fitch εκτιμά πως η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την αύξηση της εγχώριας ζήτησης στις ΗΠΑ στο σύνολο του 2019.
Ωστόσο, η Fitch σημειώνει ότι υπάρχει μια πιο σημαντική απειλή για τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019.
Οι PMI της Ευρωζώνης σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες τους τελευταίους μήνες και αυτό επιβεβαιώθηκε από τα αδύναμα «σκληρά» δεδομένα για τη βιομηχανική παραγωγή στα μεγάλα κράτη μέλη.
Η πρόβλεψη της GEO του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου 2018 θα ανέκαμπτε στο 0,5%, δεν υποστηρίζεται από τα εισερχόμενα στοιχεία, αλλά αυτό δείχνει τώρα ένα ακόμη τρίμηνο πολύ υποτονικής ανάπτυξης, παρόμοιας με την ανάπτυξη 0,2% που παρατηρήθηκε στο γ’ τρίμηνο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης