Τελευταία Νέα
Πολιτική

Opinion Poll: Προβάδισμα 13 μονάδων για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με 27,7% - Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,6%

Opinion Poll: Προβάδισμα 13 μονάδων για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με 27,7%  - Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,6%
Τρίτη η Χρυσή Αυγή με 3,8% - Ακολουθούν ΚΚΕ με 3,6% και Κίνημα Αλλαγής με 3,4% - Στο 17,3% οι αναποφάσιστοι
Προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll, διαφορά η οποία αγγίζει το 15% εάν γίνει αναγωγή επί των εγκύρων.
Βάσει της δημοσκόπησης, η οποία έγινε μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση Τσίπρα, η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να βυθίζονται στο 0,4% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, την ώρα που καταγράφεται ένας ενισχυμένος διπολισμός.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα η ΝΔ λαμβάνει 27,7% στην πρόθεση ψήφου και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,6%.
Στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με 3,8% και ακολουθούν ΚΚΕ με 3,6% και Κίνημα Αλλαγής με 3,4%.
Η Ένωση Κεντρώων εντοπίζεται στο 1,3%, το Ποτάμι στο 0,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 0,4%.
Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 17,3% και όσοι προσανατολίζονται στην αποχή στο 9%.
 


Εάν γίνει αναγωγή στα έγκυρα, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 15 μονάδες.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ λαμβάνει 31,5%  και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,5%
Στην τρίτη θέση και πάλι η Χρυσή Αυγή με 4,3% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,1%  και το Κίνημα Αλλαγής 3,8%.
 


Όσον αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται με 11 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα (34,8% έναντι 23,3%) με τον Κανένα από τους δύο να λαμβάνει 39,7% ενώ και στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 59,6% έναντι 17,2% του ΣΥΡΙΖΑ.



Στο ερώτημα για το εάν η Βουλή πρέπει να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών το 65% απαντά αρνητικά έναντι 25% που λέει ότι θα πρέπει να την επικυρώσει,
το 84,25% δεν πιστεύει ότι έχουμε απεμπλακεί από Μνημόνια και μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ το 70% θεωρεί ότι οι Οικονομικές συνθήκες στην χώρα θα χειροτερέψουν, με το 65,3% να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική κατάστασή του.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης, τονίζει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε «στο πλαίσιο του Βαρόμετρου της OPINION POLL πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 10-14/1».
«Τα αποτελέσματά της δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ κατά 1% σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας το Σεπτέμβριο.
Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή χωρίς λευκά , άκυρα , αποχή ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15%.
Η Ν.Δ αυξάνει τις δυνάμεις της κατά 1.6% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0.5%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός 11%, ενώ η παράσταση νίκης εμφανίζεται καταλυτική με 59.6% να εμφανίζεται να θεωρεί ότι θα νικήσει η Ν.Δ , έναντι ενός 17.2% που θεωρεί ότι τελικά θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πλην αυτού του βασικού πολιτικού ευρήματος, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν:
1. Διαμορφώνεται ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πιέζονται ασφυκτικά τα τρία μικρά κόμματα που φαίνεται ότι πλην των βασικών μονομάχων θα μπουν στην Βουλή ( ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Κ.Κ.Ε, ΚΙΝΑΛ).
Και τα τρία κόμματα εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου με το ΚΙΝΑΛ να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες.
Ταυτόχρονα πτώση παρουσιάζει και η Ένωση Κεντρώων, την στιγμή που ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ βρίσκονται σε οριακό σημείο δημοσκοπικής εξαφάνισης.
Αντίθετα αύξηση παρουσιάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.
Εν ολίγοις, αναπτύσσεται ένας ισχυρός διπολισμός με την Ν.Δ να αυξάνει την διαφορά.
2. Υπάρχει μια ήττα σε όλη την ατζέντα και την επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης.
Το 84.25% δεν πιστεύει ότι έχουμε απεμπλακεί από Μνημόνια και μνημονιακές δεσμεύσεις , ενώ το 70% θεωρεί ότι οι Οικονομικές συνθήκες στην χώρα θα χειροτερέψουν, με το 65.3% να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική κατάστασή του.
Το 70% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει σε λάθος κατάσταση και το 65% ζητάει να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
 Ταυτόχρονα φαίνεται να μην επιδρά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το Κοινωνικό μέρισμα, αλλά και το σύνομο των δεσμεύσεων για θετικά μέτρα για την ζωή των πολιτών» αναφέρει ο κ.Ζούπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης