Τελευταία Νέα
Πολιτική

Περνά ή όχι η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή; - Στον αέρα οι 151, με 5 μένει το Ποτάμι

Περνά ή όχι η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή; - Στον αέρα οι 151, με 5 μένει το Ποτάμι
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα από το Ποτάμι που υπαναχωρεί από το καθαρό «Ναι»
(upd) Και ενώ μέχρι και χθες ήταν περισσότερο από βέβαιο πως είχαν βρεθεί οι 151 βουλευτές που θα ψήφιζαν υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, πλέον η βεβαιότητα αυτή είναι στον αέρα, καθώς κάθε άλλο παρά σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι υπάρχουν τα 151 «ναι».
Αιτία η υπαναχώρηση του Ποταμιού ή καλύτερα βουλευτών του Ποταμιού, οι οποίοι και μετά την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, υπαναχωρούν από την προηγούμενη θέση τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το Ποτάμι διαθέτει 5 βουλευτές ύστερα και από την ανακοίνωση της διαγραφής του κ.Δανέλλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.
Από τους 5 αυτούς, οι 3 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) έλεγαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική, ότι τάσσονται θετικά απέναντι της και ότι έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και η χώρα να κάνει βήματα προς τα εμπρός.
Ωστόσο, η εξέλιξη με τον κ.Δανέλλη «ξύπνησε» τα κομματικά αντανακλαστικά των βουλευτών του Ποταμιού, οι οποίοι πλέον αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη στάση τους.
«Μην στοιχηματίζετε ότι οι βουλευτές του Ποταμιού θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο Γ. Αμυράς, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός εξέφρασε την ελπίδα «να πάμε σε διαφορετική, ενιαία στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Και μπορεί οι κ.κ.Αμυράς και Ψαριανός να είχαν ταχθεί εξαρχής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και να μην προσμετρούταν η ψήφος τους στα «Ναι», αλλά πλέον επιφυλάξεις διατυπώνονται και από τους άλλους 3.
Ο κ.Λυκούδης είπε ότι βρίσκει θετική τη Συμφωνία των Πρεσπών, διευκρινίζοντας όμως ότι η θετική του στάση για να μεταφραστεί σε θετική ψήφο θα συναρτηθεί από το πώς και το πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών ενώ και ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς είπε πως «έχει δυσκολέψει, το εάν θα πάμε σε ένα καθαρό ναι».
«Οι εισηγήσεις που έχουμε στο πολιτικό συμβούλιο με την εξέλιξη αυτή αλλά και τα μηνύματα από τη βάση είναι προς την κατεύθυνση να μην στηρίξουμε.
Οπότε είναι κάτι που θα επανεκτιμήσουμε.
Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά.
Αυτό, δηλαδή η στήριξη του Δανέλλη στην κυβέρνηση, είναι ένα κομματάκι στα αρνητικά στο πλαίσιο με το οποίο  έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών.
Θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Έχει δυσκολέψει η κατάσταση» ανέφερε ο κ.Μαυρωτάς.

Στον αέρα οι 151

Με λίγα λόγια το Ποτάμι διαμηνύει πως θα επανεξετάσει τη στάση του και το αν θα πει το ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών θα συναρτηθεί από το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που επικρατεί.
Μόνο που στο Ποτάμι θεωρούν τη στάση του κ.Δανέλλη ως «χτύπημα κάτω από τη μέση» και τις πολιτικές συνθήκες εν πολλοίς «άρρωστες».
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι τα 3 ναι του Ποταμιού κάθε άλλο παρά βέβαια θα πρέπει να θεωρούνται.
Γεγονός που με τη σειρά του τινάζει στον αέρα τον «μαγικό αριθμό» των 151 που χρειάζονται για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά τις διάφορες «καραμπόλες» σε ΑΝΕΛ και Ποτάμι, η κυβέρνηση διαθέτει μετά βεβαιότητας 149 θετικές ψήφους για τη συμφωνία.
Συγκεκριμένα, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται οι θετικές ψήφοι των Κατερίνας Παπακώστα, Σπύρου Δανέλλη, Θ. Παπαχριστόπουλου και της Έλενας Κουντουρά.
Οι κ.κ.Κόκκαλης και Ζουράρης (οι εναπομείναντες 2 που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση) έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ακόμα και αν πει το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος του ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, τα «ναι» ανέρχονται στα 150.
Άρα για να περάσει η Συμφωνία θα πρέπει είτε να υπαναχωρήσουν οι 3 από το Ποτάμι ή έστω οι δύο εξ αυτών είτε να υπάρξει κάποια άλλη υπαναχώρηση από το στρατόπεδο του όχι (π.χ. από τους κ.κ.Κόκκαλη, Ζουράρη), διαφορετικά η συμφωνία θα είναι στον αέρα.


Με 5 το Ποτάμι, κινδυνεύει με διάλυση

Με τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, το Ποτάμι απομένει με 5 βουλευτές
Έξι λιγότερους δηλαδή από τους συνολικά 11 βουλευτές που είχε εκλέξει το Ποτάμι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής από τους 5 βουλευτές που έφυγαν από το Ποτάμι, οι 2 πήγαν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (Μπαργιώτας, Ιλχάν Αχμέτ) και οι 3 στη ΝΔ (Κατερίνα Μάρκου, Ιάσωνας Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης).
Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει τυχόν διάλυση του Ποταμιού και όχι μόνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ύστερα από τη διαγραφή του κ.Δανέλλη.
Από τους 5 εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού, οι 2 (Αμυράς, Ψαριανός) ήταν εξαρχής κατηγορηματικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ οι 3 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) ήταν θετικοί.
Είτε αυτοί οι 5 θα καταλήξουν σε μια ενιαία στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε το Ποτάμι θα διασπαστεί.
Για να μη διασπαστεί το Ποτάμι, θα πρέπει οι 5 να ταχθούν κατά της συμφωνίας.
Κάτι που μπορεί να διατηρήσει ενωμένο το Ποτάμι αλλά θα πλήξει το πολιτικό προφίλ του κόμματος και του κ.Θεοδωράκη, δεδομένου ότι έχουν επισημάνει πως πρέπει επιτέλους η χώρα να γυρίσει σελίδα και να κάνει βήματα προς τα εμπρός.
Εάν τώρα οι 3 άρουν τις όποιες επιφυλάξεις και προβληματισμούς τους και στηρίξουν τη συμφωνία, τότε θα είναι μάλλον δύσκολο να τους ακολουθήσουν οι κ.κ.Αμυράς και Ψαριανός.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 15/1 10:25)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης