Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστολή ΕΕ με διαβεβαιώσεις για το Brexit - May: Αβάσιμοι οι φόβοι για το backstop

Επιστολή ΕΕ με διαβεβαιώσεις για το Brexit - May: Αβάσιμοι οι φόβοι για το backstop
Κοινή επιστολή προς τη βρετανική κυβέρνηση απέστειλαν ο Donald Tusk και ο Jean-Claude Juncker
Κοινή επιστολή προς τη βρετανική κυβέρνηση, που παρέχει «διαβεβαιώσεις» σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit, εν όψει της αυριανής (15/1) κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, απέστειλαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Στόχος είναι να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις που θα αλλάξουν τη γνώμη των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι αναμένεται να καταψηφίσουν την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
Η επιστολή των Tusk και Juncker δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο, απλώς αναφέρεται αναλυτικότερα στις διαβεβαιώσεις για το «backstop» -δηλαδή τη δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία- και την εφαρμογή του.
Tusk και Juncker δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν με μεγάλη προσήλωση να βρουν τεχνικές λύσεις στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων που θα καταστήσουν περιττό το «backstop».
Όπως, επίσης, αναφέρεται στην επιστολή, το «backstop» «δεν παρατείνει τη ρυθμιστική ευθυγράμμιση με το νόμο της ΕΕ στην Βόρεια Ιρλανδία περαιτέρω από αυτό που είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα», σημειώνεται.
«Το backstop θα είναι προσωρινό, μέχρι να βρεθεί μία καλύτερη συμφωνία», υπογραμμίζεται.
Ωστόσο, ακόμη και αν δεν γίνει δυνατή η τήρηση της καταληκτικής ημερομηνίας της εξόδου, η Βρετανία θα έχει την επιλογή της παράτασης της μεταβατικής περιόδου ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «backstop» και η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
«Εάν παρά ταύτα ενεργοποιηθεί το backstop, δεν θα εφαρμοσθεί παρά προσωρινά, μέχρι να αντικατασταθεί από μία συμφωνία που διασφαλίζει ότι αποφεύγεται το σκληρό σύνορο», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλώνουν ακόμη ότι η συμφωνία η οποία υπεγράφη με το Λονδίνο τον Δεκέμβριο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να τροποποιηθεί.
«Οπως γνωρίζετε, δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε οτιδήποτε τροποποιεί ή αντιβαίνει στην συμφωνία της εξόδου», αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής.
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι οι αποσαφηνίσεις που δίνονται στο Λονδίνο ως διαβεβαιώσεις για τα επίμαχα σημεία της συμφωνίας του διαζυγίου έχουν «νομική ισχύ».
«Μπορεί να ειπωθεί ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν νομική ισχύ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Με τη δημοσίευση της επιστολής και στο πλαίσιο της άσκησης ασφυκτικής πίεσης επί των βουλευτών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, προειδοποίησε ότι εάν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει την συμφωνία της, η πιο πιθανή συνέπεια θα είναι «να μην υπάρξει Brexit».

May: Αδικαιολόγητοι οι φόβοι για το «backstop»

Από την πλευρά της, σε δική της επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η May επεσήμανε ότι δεν δικαιολογούνται οι φόβοι κάποιων Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτικών σχετικά με τις ρυθμίσεις για το «backstop».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή της ότι «πιστεύει πως ο φόβος ότι η αμοιβαία επιθυμία να αποφευχθεί η ενεργοποίηση της δικλείδας ασφαλείας θα χρησιμοποιηθεί ως αθέμιτη μόχλευση από την ΕΕ ή από μια μελλοντική βρετανική κυβέρνηση «είναι εντελώς αδικαιολόγητη».
Αργότερα, σε ομιλία της σε εργοστάσιο στην πόλη Στόουκ-ον-Τρεντ στην κεντρική Αγγλία, η May επεσήμανε ότι η κυβέρνησή της έχει εξασφαλίσει πολύτιμες εγγυήσεις από την ΕΕ για τη συμφωνία του Brexit.
Η ίδια τόνισε ότι βουλευτές που είχαν προηγουμένως αμφιβολίες για τη συμφωνία, τώρα της λένε ότι θα ψηφίσουν υπέρ.
Ωστόσο, ερωτηθείσα εάν αύριο θα περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο, η May δήλωσε πως πιστεύει πως εργάζεται με στόχο την έγκριση της συμφωνίας.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πιστεύει πως πρέπει να επεκταθεί το Άρθρο 50, τονίζοντας εκ νέου ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019.
Η May προειδοποίησε, παράλληλα, τους Βρετανούς βουλευτές ότι το Brexit θα κινδυνεύσει εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία της για την αποχώρηση από την ΕΕ.
«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ οι οποίοι επιθυμούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να σταματήσουν το Brexit και οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για το κάνουν», δήλωσε.
Το να μπλοκαριστεί το Brexit είναι τώρα πιθανότερη έκβαση από το να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης