Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα μετά το «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου

Διεθνής Τύπος: Πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα μετά το «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου
Με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ασχολείται ο διεθνής Τύπου
(upd1) Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, εν όψει της διαδικασίας για την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης, με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Le Monde: Η νέα παρτίδα πόκερ του Αλέξη Τσίπρα

Στην αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση αναφέρεται δημοσίευμα της Le Monde, στο οποίο τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για μία ακόμη παρτίδα πολιτικού πόκερ, με την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (16/1)  και ο Αλέξης Τσίπρας, που διαθέτει 145 εκλεγμένους βουλευτές (από τους 300) από το κόμμα του της Αριστεράς, μπορεί να προσβλέπει σε τέσσερις βουλευτές από το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.


CNBC: Μεγάλη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα - Οι αιτίες και οι συνέπειες

Στην αναταραχή που προκλήθηκε μετά την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρεται δημοσίευμα του CNBC.
Στο δημοσίευμα τίθενται τρία βασικά ερωτήματα για το τι μπορεί να ακολουθήσει στην Ελλάδα, αλλά και γιατί η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή τη νέα αναταραχή.
Το πρώτο ερώτημα αφορά τους λόγους για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης.
Όπως αναφέρεται ο κ. Τσίπρας προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να κλείσει ένα ζήτημα που έχει ξεκινήσει από το 1991 και δέχθηκε στο όνομα της ΠΓΔΜ να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».
Οι ΑΝΕΛ είναι αντίθετοι σε αυτήν την απόφαση.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας μπορεί να ή όχι να χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με το CNBC, το οποίο βασίζεται σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει «βρει» τις 151 ψήφους που χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία.
Όσο για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν πρόωρες εκλογές, οι πιθανότητες είναι υψηλές σύμφωνα με τον Maartje Wijffelaars, οικονομολόγο της Rabobank και προσθέτει ότι  «με βάση τις πρώτες δηλώσεις αρκετών (ήδη πρώην) υπουργών / βουλευτών των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιζήσει της ψήφο εμπιστοσύνης της Τετάρτης».
Από την πλευρά του ο Constantine Fraser, στέλεχος της TS Lomard εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα κάτι το οποίο θεωρεί καλό για τις αγορές σε σύγκριση με το παραμείνει στην εξουσία μία κυβέρνηση μειοψηφίας.


Suddeutsche Zeitung: Το τίμημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ο πέρα από κάθε λογική γάμος ανάμεσα στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και το εθνολαϊκιστικό κόμμα ΑΝΕΛ τελείωσε μετά από τέσσερα χρόνια.
Ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε αίτηση διαζυγίου την Κυριακή.
Με τον τρόπο αυτό ο Τσίπρας θα μπορούσε να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για το θάρρος του να τερματίσει τη διαμάχη για το όνομα με την FYROM.
Θέλει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Παρασκηνιακά έχει εξασφαλίσει και για τα δυο μια ισχνή πλειοψηφία.
Σε διαφορετική περίπτωση ο Τσίπρας προειδοποιεί πως η χώρα θα γίνει περίγελως διεθνώς.
Και εδώ έχει δίκιο.
Εάν αποτύχει η συμφωνία, θα αποτύχει ένα έργο συμφιλίωσης και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος», σημειώνει η Suddeutsche Zeitung.

TAZ: Ο Τσίπρας αναζητά νέους συμμάχους στη σοσιαλδημοκρατία

Για το ίδιο θέμα η ΤΑΖ του Βερολίνου σχολιάζει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle: «Η περίεργη συμμαχία ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Καμμένο θεωρήθηκε συχνά οπορτουνιστική.
Θα καταφέρει άραγε ο Έλληνας πρωθυπουργός με αφορμή την κυβερνητική κρίση να βρει νέους συμμάχους ανάμεσα στους ‘σοσιαλδημοκράτες' βουλευτές και να «περάσει» από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών;
Εάν πράγματι συνέβαινε αυτό, θα ήταν το καλύτερο για όλες τις ενεχόμενες πλευρές».



Handelsblatt: Πρόωρες εκλογές τον Μάιο

H Handelsblatt παρατηρεί: «Ο Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά παραμένει ανοιχτό για πόσο καιρό θα άντεχε να παραμείνει αρχηγός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.
Δήλωσε βέβαια ότι θα αναζητά κατά περίπτωση ad hoc πλειοψηφίες στη βουλή.
Αυτό θα σήμαινε όμως για την Ελλάδα πολύμηνη στασιμότητα.
Για τον λόγο αυτό πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ως πιθανότερη ημερομηνία προβλέπουν την 26η Μαϊου».



Bild: Εκρηκτική η κατάσταση στην Αθήνα, επιστρέφει η κρίση;

Η Bild επικαλούμενη στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα γράφει «τώρα θα φανεί εάν θα είναι ένα βρώμικο ή ένα αθόρυβο διαζύγιο».
Η εφημερίδα εκφράζει ακόμη φόβους ότι η κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Επ’ αυτού μάλιστα επικαλείται δηλώσεις του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων  Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «σε χρονιές που προβλέπεται να διεξαχθούν εκλογές, τέτοιου είδους χωρισμοί δεν είναι σπάνιοι.
Στην Αθήνα όμως η κατάσταση είναι εκρηκτική και δεν θα πρέπει να γίνουν παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα λιτότητας».



Die Welt: Ο Τσίπρας μπορεί να χάσει την πρωθυπουργία το 2019

«Στα οικονομικά θέματα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποτελούσε επί μακρόν ένα πρόβλημα.
Τώρα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας τολμά κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την Ευρώπη.
Στο ονοματολογικό με την πρώην Δημοκρατία της Μακεδονίας συμφώνησε να γίνει ένας συμβιβασμός», αναφέρει  η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
«Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε πολύ στη Γερμανία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός -και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- θεωρείται ως κάποιος ο οποίος δεν τηρεί τις υποσχέσεις του, καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και κατά τα λοιπά έλαβε πολλά χρήματα από τους δανειστές για να τα μοιράσει μετά απλόχερα στους πολίτες της χώρας του…. Στα οικονομικά θέματα ο Τσίπρας ήταν επί μακρόν ένα πρόβλημα.
Αυτό που λησμονείται σε αυτήν την ανάλυση είναι ότι ο Τσίπρας τολμά κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την Ευρώπη.
Στο ονοματολογικό με την πρώην Δημοκρατία της Μακεδονίας, κάποτε μέρος της Γιουγκοσλαβίας, συμφώνησε να γίνει ένας συμβιβασμός.
Από το απόγευμα της Παρασκευής λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Έτσι, η μακρά διαμάχη -λόγω της Περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας Μακεδονία- πρέπει λογικά να έχει λήξει. Τώρα το όλο θέμα του δημιουργεί όμως πρόβλημα.
Πολλοί Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι για το προαιώνιο έθνος τους και θεωρούν τη συμφωνία προσβολή.
Η αποχώρηση του Πάνου Καμένου, του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, του εθνικιστικού ΑΝΕΛ το αντικατοπτρίζει», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
«Ο Τσίπρας βρίσκεται τώρα προ της ψήφου εμπιστοσύνης, για την οποία σήμερα φαίνεται πως δεν διαθέτει πλειοψηφία.
Νέες εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως φέτος.
Στις δημοσκοπήσεις όμως ο Τσίπρας και το κόμμα του βρίσκεται πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία.
Επομένως (μπορεί να πει κανείς) με κάποια βεβαιότητα ότι θα χάσει τον πρωθυπουργία φέτος.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι καταριόνταν τον Τσίπρα λόγω της απροθυμίας τους να κάνει μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει στο θέμα αυτό να εκφράσουν σεβασμό, αν όχι ευγνωμοσύνη, στον Έλληνα πρωθυπουργό, διότι με το να θέλει να εξασφαλίσει την ισορροπία και την ειρήνη στην Ευρώπη θυσιάζει με κάποια βεβαιότητα τον θώκο του με τον συμβιβασμό αυτό».

Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα «βλέπει» το Bloomberg

Πρωτοσέλιδο είναι οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο Bloomberg.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του την ερχόμενη εβδομάδα, αφού ο βασικός κυβερνητικός εταίρος του απέσυρε την υποστήριξή του, λόγω των εξελίξεων στο θέμα του Μακεδονικού.
Με την εξέλιξη αυτή, εκτιμά το Bloomberg αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
«Θα προχωρήσουμε αμέσως στη διαδικασία ανανέωσης της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου για την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά από συνάντηση Κυριακή με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.
Ο Τσίπρας διόρισε τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ως νέο υπουργό Άμυνας.
Το θέμα της Μακεδονίας δεν μου αφήνει καμία επιλογή «παρά να θυσιάσω την καρέκλα μου», δήλωσε ο κ. Καμμένος σε δημοσιογράφους στην Αθήνα μετά από συνάντηση με τον Τσίπρα νωρίτερα την Κυριακή.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το σκοπό της» να βγάλει τη χώρα από την κρίση, είπε.



Reuters: Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Τσίπρας 

Την παραίτησή του από την ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα (13/1/2019) ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, που κατείχε το υπουργείο Άμυνας, αναφέρει το Reuters, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Η παραίτηση Καμμένου υπεβλήθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών που τερματίζει μία πολυετή διαμάχη με τη FYROM για το όνομα «Μακεδονία».
Όπως σημειώνει το Reuters, δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές, πως η κίνηση του Πάνου Καμμένου θα επηρεάσει τον βίο της κυβέρνησης.
Ο Κάμενος, του οποίου το δεξί κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στηρίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών με τη FYROM, η οποία υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών πέρυσι, λέγοντας ότι συνιστά εθνική παραχώρηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε, πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης πριν έρθει στο Κοινοβούλιο η συμφωνία με τη FYROM





AFP: Πονοκέφαλος για τον Τσίπρα η παραίτηση Καμμένου

Για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο αναφέρεται και στις απειλές που δέχονται βουλευτές των ΑΝΕΛ για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τη διερεύνηση των καταγγελιών που έκαναν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ερευνά ο Εισαγγελέας ενώ υπογραμμίζει τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί στο εσωτερικό της χώρας για την επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ ώστε να τεθεί σε ισχύ.
Το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ότι το αγκάθι στην ψήφιση της συμφωνίας είναι ο όρος Μακεδονία με δύο από τα βασικά κόμματα, τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ που αποτελούσαν τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στους ΑΝΕΛ, το AFP υπογραμμίζει ότι η παραίτηση του Πάνου Καμμένου δημιουργεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό ο οποίος ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 17/1.


Financial Times: Αντιμέτωπος με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής ο Τσίπρας

«Ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων» υπογραμμίζουν σε δημοσίευμα τους και οι Financial Times.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η κίνηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενός μικρού δεξιού εθνικιστικού κόμματος, αναμενόταν από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας και ηγέτης των ΑΝΕΛ, δήλωσε την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών που αφορά την ονομασία της πΓΔΜ».
«Η απόφαση του κ. Κάμενου να εγκαταλείψει τον τετραετή συνασπισμό ήρθε μετά την ψηφοφορία του κοινοβουλίου των Σκοπίων την Παρασκευή για έγκριση των συνταγματικών αλλαγών με τη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» ανοίγοντας το δρόμο για να αρχίσουν οι συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η συμφωνία δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Οι FT αναφέρουν ακόμη ότι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους στη Βουλή για να διατηρήσει την εμπιστοσύνης της και να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπογραμμίζει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους ΑΝΕΛ διαθέτει 146 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου και χρειάζεται τουλάχιστον άλλες 5 για να φτάσει τις απαιτούμενες 151.




WSJ: Πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών

Περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα ενόψει μάλιστα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, διακρίνει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό κυβερνόν κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς ακολουθεί η διαδικασία για την κύρωση των συμφωνηθέντων με τη FYROM,σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οποία παραιτήθηκε ο κ. Καμμένος.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός φέρεται να διαθέτει την υποστήριξη, ώστε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και να επικυρώσει στη συνέχεια τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας της με τη «Μακεδονία» βάσει της οποία το βαλκανικό κράτος θα μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία», η Ελλάδα αίρει το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ –ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα επιβιώσει σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης αλλά θεωρείται απίθανο να έχει την απαιτούμενη σταθερότητα για να κυβερνήσει απρόσκοπτα μέχρι τον Οκτώβριο.
Πολιτικοί αναλυτές, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές.






Der Spiegel: Ο Τσίπρας δεν βλέπει την κυβέρνησή του να κινδυνεύει, παρά την παραίτηση Καμμένου

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε από το αξίωμά του αντιδρώντας στη συμφωνία για το όνομα της «Μακεδονίας», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Δεν είναι σαφές τι σημαίνει η παραίτησή του για την ελληνική κυβέρνηση» γράφει το Spiegel τονίζοντας ότι «Το πόσα μέλη του Κόμματος των ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους δεν είναι ακόμη σαφές.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν βλέπει πάντως να κινδυνεύει η κυβέρνησή του.
Ο κ. Καμμενος κάλεσε όλους τους υπουργούς του κόμματος των ΑΝΕΛ να παραιτηθούν επίσης.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα αποδεχόταν αυτές τις παραιτήσεις, αν υποβάλλονταν».
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.
Προβλέπεται ότι έως και τέσσερις βουλευτές - μέλη του κόμματος των ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον Τσίπρα, ο οποίος μπορεί επίσης να βασίζεται σε τρεις άλλες ψήφους από άλλα κόμματα.
Σε περίπτωση ήττας, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν πιθανές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Οκτωβρίου» εκτιμά το Spiegel.






Guardian: Η ελληνική κυβέρνηση σε κρίση για το όνομα της «Μακεδονίας» - Παραιτείται ο υπουργός Άμυνας

Στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού. «Ο Έλληνας υπ. Άμυνας παραιτείται για την συμφωνία ονομασίας της "Μακεδονίας"» γράφει στον τίτλο της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η συμφωνία βάζει τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη της «Μακεδονίας» για την ονομασία, αλλά η παραίτηση του κ. Καμμένου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επισκιάζει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού, μήνες πριν τις εθνικές εκλογές.
Ακόμη παραθέτει δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί (13/1) με τον πρωθυπουργό, στις οποίες επεσήμανε ότι «το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας… δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την θέση του υπουργού» και ότι θα αποσύρει έξι ακόμη υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση.
«Ο κ. Καμμένος έχει χαρακτηρίσει την συμφωνία εθνικό ξεπούλημα και έχει απειλήσει επανειλημμένα με αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν έρθει προς επικύρωση στη βουλή, όπως αναμένεται αυτό το μήνα» γράφει.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι λίγο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεν είναι ακόμη σαφείς οι επιπτώσεις της παραίτησης, στην κυβέρνηση συνασπισμού του Τσίπρα με 153 έδρες, εκ των οποίων οι 145 από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.




Telegraph: Μεγάλη πολιτική μάχη στην Ελλάδα για τη «Μακεδονία» - Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Τσίπρας

«O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή «άμεσα» ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, λόγω της διαφωνίας του στη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της "Μακεδονίας"» γράφει η Telegraph.
«Θα προχωρήσουμε αμέσως στην ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας από το κοινοβούλιο προκειμένου να προχωρήσουμε τα σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τσίπρας που αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος είναι επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων» προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.




Euractiv: Η Συμφωνία των Πρεσπών ταράζει την ελληνική κυβέρνηση

Στις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται το Euractiv με αφορμή και την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μια διαδικασία που θα αρχίσει αύριο (15/1/2019) και θα ολοκληρωθεί μια ημέρα αργότερα (16/1/2019).
«Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τώρα, η βουλή των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας, όπου τα δύο κόμματα (σσ. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) έχουν διαφορετικές απόψεις» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Γεωπολιτικά διακυβεύματα

Σύμφωνα με το Euractiv, σε περίπτωση που το ελληνικό κοινοβούλιο δεν επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα θεωρηθεί ως νίκη της Μόσχας και την ίδια στιγμή θα τεθεί σε κίνδυνο η εισχώρησε των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται στο δημοσίευμα, ο Τσίπρας έχει βρει τις 151 ψήφους που είναι απαραίτητες.
«Αυτό σημαίνει μια απλή πλειοψηφία, που θα βοηθήσει τον  ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία αλλά και να περάσει τη Συμφωνία» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Εκτός απροόπτου, ο Τσίπρας θα πάρει τις απαιτούμενες ψήφους» δήλωσε μια πηγή στο Euractiv.

Προς μια προοδευτική συμμαχία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την αποχώρηση των ΑΝΕΛ ως μια ευκαιρία για να ανοίξει ο δρόμος στις προοδευτικές δυνάμεις.
Οι ΑΝΕΛ -δεξιό εθνικιστικό κόμμα- δεν ήταν ένας φυσιολογικός σύμμαχος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν τις ψήφους του μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015» σχολιάζει το Euractiv.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης