Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη - Δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη - Δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά ωφέλιμη, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας απόψε (13/1) σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών για το «Μακεδονικό» υπεραμύνθηκε απόψε (13/1) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση για το μείζον αυτό θέμα στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο κ. Τσίπρας, όπως δήλωσε κατ΄επανάληψη δεν δίστασε να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενώ ήταν ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, που τους καταλόγισε μεταξύ άλλων υποκρισία.
Σε μία ημέρα, μεστή πολιτικών εξελίξεων με το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των προοδευτικών δυνάμεων στις επικείμενες ευρωεκλογές (5/2019) και εθνικές εκλογές (10/2019), παρουσία πολλών στελεχών της κεντροαριστεράς, όπως ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι αλλά και ο Θεμιστοκλής Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, πρόσωπα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη.
Γιατί ο αληθινός πατριωτισμός είναι να αγωνίζεσαι, για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σε μια περιοχή και σ’ έναν κόσμο που διαρκώς αποσταθεροποιείται.
Και σε μια Ευρώπη που σκεπάζεται ολοένα και περισσότερο από το σκοτάδι του σωβινισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα, όπως τα εκτιμά ο ίδιος της Συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, πως πρόκειται για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις.
H FYROM, συνέχισε,  αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, αναγνωρισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό.
Η FYROM απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού, καθώς και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα.
Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται επίσης ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ανέλαβα το πολιτικό κόστος

Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε σε πολυετή αδράνεια, που επικράτησε στο μείζον αυτό εθνικό θέμα, τόνισε πως αποφάσισε να προχωρήσει μπροστά σηκώνοντας το ιστορικό βάρος. και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος αυτής της διαδικασίας.
«Εργαστήκαμε σκληρά για να καταλήξουμε σε μία Συμφωνία που σέβεται τις ευαισθησίες των δύο λαών», τόνισε ο κ. Τσίπρας συγχαίροντας τον ομόλογό του της FYROM, Zoran Zaev, που επέδειξε πολιτικό θάρρος, παραβλέποντας τις επιθέσεις του εθνικιστικού κόμματος VMRO, που ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια με τη ΝΔ,
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η FYROM έκανε όλα όσα είχαν ποτέ τεθεί επισήμως ως προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά και ακόμη περισσότερα, που η σημερινή κυβέρνηση πρόσθεσε, προκειμένου να έχουμε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία
 
Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εναντίον όλων όσοι διαφώνησαν με την εν λόγω Συμφωνία.
«Τι ακριβώς βρίσκουν όσες πολιτικές δυνάμεις εναντιώνονται στη λύση και στη συμφωνία, ως πρόσχημα για να εναντιωθούν;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται σε όσους δήλωναν ενάντια στη λεγόμενη εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας.  
«Έφτασαν ορισμένοι σε τέτοιο σημείο πολιτικής απελπισίας, ώστε να εκτεθούν διεθνώς, υιοθετώντας την ακροδεξιά συνομωσιολογία, ότι δήθεν ανταλλάξαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διάσωση των συντάξεων με την λύση του Μακεδονικού ζητήματος εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Αυτό που κάναμε στην πραγματικότητα, ήταν ότι είμαστε οι πρώτοι και είμαστε περήφανοι για αυτό
Όχι να ανταλλάξουμε αλλά να απαλλάξουμε την χώρα από την 30ετή παραλυτική κυριαρχία του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας», σημείωσε.
 
Κατά μέτωπο επίθεση στον Μητσοτάκη

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αφού είδαν όλες αυτές τις απόπειρες αποπροσανατολισμού, εκφοβισμού και εκφασισμού να αποτυγχάνουν παταγωδώς, έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνα βουλευτών,  καλώντας ανοιχτά τους παρακολουθητές τους να απειλήσουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού.
Με αυτούς τους κύκλους και αυτές τις επιδιώξεις εναγκαλίζεται με τον επισημότερο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.
Η οποία μέχρι χθες όλα αυτά τα ανέχονταν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Σήμερα, με την ένοχη σιωπή του κου Μητσοτάκη στις πράξεις επώνυμων στελεχών της ΝΔ που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, αποδεικνύει ότι περνάει από τη στάση της ανοχής στη στάση της ενορχήστρωσης και της καθοδήγησης.
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι λογής λογής πατριδοκάπηλοι:
Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία.
Είμαστε μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας.
Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε.
Αντιθέτως μας δυναμώνετε με μεγαλύτερο πείσμα για να υπερασπιστούμε και το εθνικά ωφέλιμο για το τόπο αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλους χώρους, που αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον τους και κυρίως θέτοντας στο στόχαστρό του στη Χρυσή Αυγή.
«Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική», είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο κίνδυνος της νέας ακροδεξιάς και οι μάχες των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ενόψει και των ευρωεκλογών στον κίνδυνο ανόδου της νέας ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και το διακύβευμα των Ευρεωκλογών (5/2019).
«Με σημαία της την ''πολιτισμική καθαρότητα'' της Ευρώπης, η Νέα Ακροδεξιά στοχοποιεί, καταδιώκει και επιστρατεύει τη ρατσιστική βία ενάντια στους κατατρεγμένους των πολέμων και της παγκόσμιας φτώχειας.
Οι πολιτικές που αποξήλωσαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι πολιτικές, οι δρακόντειοι νόμοι του νεοφιλελευθερισμού, εφαρμόστηκαν πάντα στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Στρέφοντας σημαντικά τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών όχι μόνο εναντίον των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που τις εφάρμοσαν, αλλά συνολικά ενάντια στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε:
«Στις Ευρωεκλογές να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της  σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.
Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας.
Για να διαφυλάξουμε την διέξοδο από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο.
«Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας», υπερτόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως αυτές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Προσκλητήριο για το προοδευτικό μέτωπο

Από αυτό το προσκλητήριο για το ευρύ προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς, κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί από τις βαριές ιστορικές του ευθύνες και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής, είπε ο πρωθυπουργός.
«Έχει παρέλθει προ πολλού η πολυτέλεια της βολικής για κάποιους σιωπής.
Η ιστορία θα καταγράψει σε αυτή την κρίσιμη καμπή, τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου, που με τη συσπείρωσή τους θα αποτρέψουν την επιστροφή του σκοτεινού παρελθόντος και θα αγωνιστούν για να οικοδομήσουν ένα παρόν κι ένα μέλλον προκοπής για τον λαό μας, για τους λαούς της Βαλκανικής και ολόκληρης της Ευρώπης», επισήμανε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης