Στημένο show Τσίπρα – Καμμένου…έχουν διασφαλιστεί, ψήφος εμπιστοσύνης με 151 ΝΑΙ και συμφωνία Πρεσπών με 153 ψήφους

Στημένο show Τσίπρα – Καμμένου…έχουν διασφαλιστεί, ψήφος εμπιστοσύνης με 151 ΝΑΙ και συμφωνία Πρεσπών με 153 ψήφους
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει διασφαλίσει και ψήφο εμπιστοσύνης με τουλάχιστον 151 ή 152 βουλευτές και την συμφωνία των Πρεσπών με 153 ψήφους
(upd6) Μετά το θεατρικό show ή κατά το ορθότερο το στημένο show... κατά το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους με την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση…αρχίζει να ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο....το οποίο το bankingnews είχε παρουσιάσει με σχετικά μεγάλη ακρίβεια. 
Κατά το ορθότερο οι ΑΝΕΛ...αποχωρούν αλλά οι μισοί παραμένουν και οι άλλοι μισοί θα στηρίξουν ξανά την κυβέρνηση μετά τη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η διήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα αρχίσει στις 10:00 αύριο Τρίτη 15/1 με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θα ολοκληρωθεί με τη σχετική ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης 16/1.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, μετά και τις σημερινές τοποθετήσεις και εξελίξεις με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά και Β. Κόκκαλη (τους διέγραψε απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο Π. Καμμένος λόγω της στήριξης τους στην κυβέρνηση) πως η κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή, αν και συνεχίζεται το θρίλερ με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη και τη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι σχετικά και με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται να δώσουν οι εξής 6 βουλευτές

-Κουντουρά ΑΝΕΛ
-Κόκκαλης ΑΝΕΛ
-Παπακώστα ανεξάρτητη
-Ζουράρις ΑΝΕΛ
-Δανέλλης Το Ποτάμι
-Παπαχριστόπουλος ΑΝΕΛ

Με αυτές τις ψήφους η κυβέρνηση Τσίπρα θα διαθέτει τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι  κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και όχι κατά της κυβέρνησης, και εάν χρειαστεί μετά – και εκτός κυβέρνησης – θα ψηφίζουν διάφορα νομοσχέδια, εφόσον αυτά κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
Άρα οι δυνητικές ψήφοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάνω από 151 στο μέλλον.
Η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης – οριακά μεν αλλά θα πάρει – και τέλη Ιανουαρίου θα φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα ψηφιστεί με διαφορετική σύνθεση από αυτήν που θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ενδεχομένως με μεγαλύτερο αριθμό, πιθανόν και 153 βουλευτές (π.χ. ο Κόκκαλης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών που θα ψηφίσουν π.χ. Μαυρωτάς, Θεοδωράκης, ίσως ο Θεοχαρόπουλος, κα) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, κυρίως από την πλευρά του Ποταμιού.
Το θεατρικό show ολοκληρώνεται με τον Τσίπρα και τον Καμμένο να έχουν συμφωνήσει για εκλογές Οκτώβριο 2019, μάλλον 13 Οκτωβρίου 2019.

Θεοδωράκης σε Δανέλλη: Μέχρι σήμερα (14/1) το βράδυ να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου

Σαφές μήνυμα για να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έστειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης προς τον Σπύρο Δανέλλη, στο οποίον έδωσε διορία έως σήμερα (14/1/2019) το βράδυ για τον ενημερώσει για τις τελικές του αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεοδωράκης διεμήνυσε στον κ. Δανέλλη ότι η θέση του Ποταμιού είναι να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ δεν αλλάζει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στάση του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή, ο κάθε ένας βουλευτής θα αποφασίσει κατά συνείδηση.
Η συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς –κατά τις ίδιες πληροφορίες- ο κ. Θεοδωράκης θέλει να γνωρίζει, πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, τις τελικές αποφάσεις του κ. Δανέλλη, καθώς εάν επιμείνει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διαφοροποιείται μόνο από τη θέση του Ποταμιού αλλά δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα.

Μαυρωτάς: Η στάση μας στη Συμφωνία των Πρεσπών ίσως καθοριστεί από τη στάση Δανέλλη

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του Ποταμιού, είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του κινήματος, Γιώργου Μαυρωτά.
 «Θα πρέπει να σκεφτεί ο Σπύρος Δανέλλης ότι πιθανόν η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κάπως να επηρεάσει και τους υπόλοιπους στη συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Γ. Μαυρωτάς στο Open.
Στην ερώτηση αν θα εξαρτηθεί η στάση των βουλευτών του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών, από το τι θα πράξει ο Δανέλλης στην εμπιστοσύνη, ο Γιώργος Μαυρωτάς απάντησε ότι «τα μήνυματα που έχουμε από τη βάση αυτά είναι, τώρα το τι θα αποφασίσουμε εμείς είναι κάτι άλλο».
Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό το Ποτάμι να αναθεωρήσει τη στάση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν ο Δανέλλης αποτελέσει σωσίβιο για την κυβέρνηση.

Διεγράφησαν Κουντουρά και Κόκκαλης από τους ΑΝΕΛ  - Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης – Κλείδωσαν οι 151

Στη διαγραφή της Έλενας Κουντουρά και του Β. Κόκκαλη από τους ΑΝΕΛ προχώρησε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος λόγω της απόφασης τους να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του ο κ.Κόκκαλης ανακοίνωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ η προσπάθεια του να ανεξαρτητοποιηθεί έπεσε στο κενό, καθώς τον πρόλαβε η επιστολή διαγραφής του από τον κ.Καμμένο (ο υφυπουργός είχε συντάξει την επιστολή ανεξαρτητοποίησης του από τους ΑΝΕΛ από το περασμένο Σάββατο 12/1 αλλά πρωτοκολλήθηκε σήμερα και μετά την επιστολή διαγραφής του από τον κ.Καμμένο).
Σε δήλωση του στo onlarissa.gr ο κ.Κόκκαλης ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει την κυβέρνηση κινούμενος έτσι ενάντια στην κομματική γραμμή που νωρίτερα οδήγησε τον Π. Καμμένο να διαγράψει και την Έλενα Κουντουρά που και αυτή με τη σειρά της εξέφρασε τη στήριξη της στην κυβέρνηση Τσίπρα.
«Η παρουσία μου στην Κίνα οφείλεται σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι τριών υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής, προ διμήνου, πρόσκλησης του Κινέζου Υπουργού Γεωργίας.
Σε ότι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και συνοδοιπορία όλα αυτά τα χρόνια, έχω να σχολιάσω πως ο καθένας μας έχει την προσωπική του πολιτική πορεία και κρίνεται από αυτή από την κοινωνία.
Από την πρώτη ημέρα της κοινής πορείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης της χώρας, ήταν σε όλους αντιληπτό ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Ωστόσο, η ίδια η ιστορία απέδειξε πως αυτά που μας ένωσαν αναδείχθηκαν ισχυρότερα ΑΠΟ κάθε επιμέρους πολιτική διαφορά και μας οδήγησαν προ λίγων μηνών στην έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο.
Σε όλη αυτή την πορεία μου αρχικά ως βουλευτής και εν συνεχεία ως υφυπουργός, δεν έπαψα ποτέ να αναφέρομαι στην ανάγκη ομοθυμίας και εθνικής συνεννόησης.
Ακολουθώντας πιστά αυτή την πολιτική στάση, υπηρέτησα και υπηρετώ καθημερινά μία κυβέρνηση η οποία έχει καταφέρει να πετύχει, ότι δεν πέτυχε ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΑ προηγούμενα χρόνια.
Έχω βαθιά πίστη πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει από την ιστορία την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο της, με μία σειρά σπουδαίων μεταρρυθμίσεων και νόμων, που θα αποκαταστήσουν την κανονικότητα στη χώρα και θα απομακρύνουν κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης.
Για το λόγο αυτό, θα παράσχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» ανέφερε στη δήλωση του ο κ.Κόκκαλης.
Κατόπιν και σε νεότερες δηλώσεις του ο κ.Κόκκαλης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να ανεξαρτητοποιείται απο τους ΑΝΕΛ.
«Θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα ανεξαρτητοποιηθώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm ο κ.Κόκκαλης.
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ κάναμε μια έντιμη και ξεκάθαρη συνεργασία.
Έχουμε μια διαφωνία για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχω πει ότι δεν θα την ψηφίσω» τόνισε ο κ.Κόκκαλης.
Κατόπιν και αυτής της δήλωσης, η κυβέρνηση διαθέτει και επίσημα τους 151 βουλευτές, καθώς σε δηλώσεις τους χθες και σήμερα οι Σπ. Δανέλλης, Έλενα Κουντουρά και Β. Κόκκαλης θα προστεθούν στα ναι των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του κ.Παπαχριστόπουλου και της κας. Παπακώστα.

Με 5 μένουν οι ΑΝΕΛ

Είχε προηγηθεί η διαγραφή της Έλενας Κουντουρά λόγω της αποφάσης της να διαμηνύσει πως και εκείνη θα στηρίξει την κυβέρνηση και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Αμέσως, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος έσπευσε να θέσει την Έλενα Κουντουρά εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Η Κα Κουντουρά με επίσημη ανακοίνωση της αποφάσισε να ανταλλάξει την ψήφο της και το όνομα της Μακεδονίας με την υπουργική καρέκλα.
Την θέτω από τώρα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» ανέφερε με μήνυμα του στο twitter ο κ.Καμμένος.
Σημειώνεται πως νωρίτερα η κα.Κουντουρά με δήλωση της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε εκφράσει τη στήριξη της στην κυβέρνηση Τσίπρα κινούμενη εκτός της κομματικής γραμμής που είχε διατυπώσει χθες ο κ.Καμμένος.
«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίτευξη επωφελών συμφωνιών για την Ελλάδα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών και του τουρισμού.
Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση.
Αυτή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το καθεστώς της λιτότητας.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία, και να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Ούτε να δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας να μεθοδεύουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.
Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Τελευταία εβδομάδα Ιανουαρίου 2019  προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2019 έρχεται προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική βουλή.
Η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της FYROM που θα κατοχυρωθεί ως Βόρεια Μακεδονία θα περάσει από την ελληνική βουλή με 153 ή 154 βουλευτές και με διαφορετική σύνθεση από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν 29 Σεπτεμβρίου ή 13 Οκτωβρίου 2019

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν 29 Σεπτεμβρίου ή 13 Οκτωβρίου 2019 με πιθανότερο σενάριο 13 Οκτωβρίου.  
Ορισμένες ημερομηνίες που έχουν εξεταστεί έχουν απορριφθεί.
-17 Μαρτίου 2019 με στόχο να πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό κοντά στο 25%.
Το σενάριο αυτό εξετάστηκε αλλά απορρίφθηκε.  
-19 Μαΐου και 26 Μαΐου 2019 – Εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές.
Ωστόσο και αυτό το σενάριο φαίνεται να συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες.
Ο σχεδιασμός ήθελε να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές στις 19 Μαΐου μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Στις 26 Μαΐου στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθούν και οι ευρωεκλογές.
Οπότε 19 Μαΐου εθνικές εκλογές και 26 Μαΐου ευρωεκλογές.
Το σενάριο αυτό ωστόσο δεν το συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Το πιθανότερο σενάριο για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών είναι η 29 Σεπτεμβρίου ή 13 Οκτωβρίου 2019.
Η πιθανότητα σε αυτό το σενάριο αγγίζει το 90%.
Ένα σενάριο που υποστηρίζει σχεδόν η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι άπαξ και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ή ξεπεραστεί η κρίση με τους ΑΝΕΛ, θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την 4ετία με εκλογές 29 Σεπτεμβρίου ή 13 Οκτωβρίου 2019.
Το σενάριο αυτό προκήρυξης των εκλογών υποστηρίζεται από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ αλλά και άλλα κόμματα.

Γιατί εκλογές στην Ελλάδα Οκτώβριο 2019; - Για να οριστεί και ο νέος επίτροπος

Γιατί εκλογές έως 13 Οκτωβρίου 2019 στην Ελλάδα;
Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ορίσει τον νέο ευρωπαίο επίτροπο ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Δ. Αβραμόπουλο.
Μετά τις ευρωεκλογές περί τα τέλη Αυγούστου μα αρχές Σεπτεμβρίου μετά τις ευρωεκλογές ορίζονται οι επίτροποι από τα κράτη μέλη.
Ο Τσίπρας θα ήθελε να διορίσει τον νέο επίτροπο ο οποίος θα έχει 5ετή θητεία και οποίος θα ελέγχει την κυβέρνηση της ΝΔ που θα έρθει στην εξουσία.
Πιθανοί υποψήφιοι επίτροποι είναι ο Γ. Δραγασάκης ή ο Δ. Παπαδημούλης με πιθανότερο τον Παπαδημούλη.
Εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν Οκτώβριο 2019 ο Τσίπρας θα έχει ορίσει και τον νέο έλληνα επίτροπο και έτσι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα έχει αριστερό επίτροπο…

Τι θα ισχύσει τελικά;

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι πολύ κρίσιμος για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξαντλήσει την 4ετία αλλά η νέα κυβερνητική πλειοψηφία θα στηρίζεται σε ετερόκλητα στοιχεία.
Πάντως η πλειοψηφία των μηχανισμών της κυβέρνησης θέλει εκλογές Οκτώβριο 2019 μεταξύ άλλων και γιατί θέλει να διορίσει νέο ευρωπαίο επίτροπο καθώς και να διαμορφώσει τις ισορροπίες στο δικαστικό σώμα.
Ο Τσίπρας και ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστεί ψυχρολουσία γιατί πίστευαν ότι θα υπάρξει επιθετική μείωση της διαφοράς με την ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.
Η ΝΔ διατηρεί μια διαφορά τουλάχιστον 8% και ο Τσίπρας βλέπει ότι παρά την έξοδο από τα μνημόνια και την κοινωνική πολιτική…η κοινωνία θέλει πολιτική αλλαγή και την ΝΔ στην εξουσία.
Ωστόσο ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την 4ετία – δηλαδή εκλογές Οκτώβριο 2019 γιατί θα προσπαθήσει στους επόμενους 8 μήνες να δημιουργήσει ένα σκηνικό όπου θα προσπαθήσει να μειώσει την ψαλίδα με την ΝΔ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS