Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οριστικό το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Καμμένος: Αποχωρούμε από την κυβέρνηση - Στις 12:00 οι ανακοινώσεις Καμμένου

Οριστικό το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Καμμένος: Αποχωρούμε από την κυβέρνηση - Στις 12:00 οι ανακοινώσεις Καμμένου
Στο Μαξίμου στις 10:30 σήμερα Κυριακή 13 Ιανουαρίου η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου
(upd 4) Οριστικό είναι πλέον το «διαζύγιο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά την καθοριστική συνάντηση που είχαν σήμερα (13/1) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο.
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συνάντηση που διήρκησε περίπου 45 λεπτά, δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ότι «οι ΑΝ. ΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση».
Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό και κάναμε μια μεγάλη συζήτηση. Υπήρξε μια συνεργασία δυο διαφορετικών πολιτικών κομμάτων, για τέσσερα χρόνια. Όμως το Μακεδονικό ζήτημα, για το οποίο υπήρξαν χιλιάδες νεκροί, δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα μου. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασίας μας και του εξήγησα ότι για το εθνικό αυτό ζήτημα δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ»
 
Ανακοινώσεις Καμμένου στις 12:00

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ειδικότερα στις 12:00 και όχι στις 12:30 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ο κ. Καμμένος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών όπου θα ανακοινωθεί εάν αποχωρούν από την κυβέρνηση και οι υπουργοί των ΑΝ.ΕΛ γεγηονός που θα οδηγησει σε άμεσω ανασχηματισμό
Η απόσυρση υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κατόπιν συμφωνίας Τσίπρα - Καμμένου αλλά και η κάθοδος κυβερνητικών στελεχών, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος στις τοπικές εκλογές (5/2019), δημιουργούν την ανάγκη ενός «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα με την προσθήκη προφανώς στελεχών από την κεντροαριστερά.
Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Άμυνας αναμένεται να επιβεβαιώσουν, πως η επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να συνδεθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, δέσμευση που βοηθά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να κρατήσει στη ζωή την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του αλλά και βουλευτές του Ποταμιού να «εκφραστούν» πιο ελεύθερα.

Χθες το bankingnews έγραφε: Το παρασκήνιο στην ΚΟ των ΑΝΕΛ

Είναι σαφές ότι αυτή η αναδίπλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ εδράζεται στο γεγονός ότι υπέστη μια ευδιάκριτη ήττα στην ΚΟ του κόμματος του.
Σε αυτή, την διαρκή, όπως την χαρακτήρισε, συνεδρίαση, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος του να εγκρίνουν την πρόταση που θα αποτελέσει και το διαπραγματευτικό του όπλο στην συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, να αποσύρει τους υπουργούς από την κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα αυτή η πολιτική πράξη να γινει απολύτως σεβαστή την επαύριο της απόσυρσης των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Είναι σαφές επίσης, ότι εισέπραξε μια ξεκάθαρη άρνηση από τους βουλευτές του οι οποίοι τόνισαν ότι προκειμένου να ληφθεί αυτή η απόφαση θα πρέπει να υπάρχει απαρτία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Μάλιστα, κάποιος εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ, απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε χαρακτηριστικά: εκτός αν τους έχεις διαγράψει και δεν μας το λες.
Βέβαια, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε ότι αφορά τα όσα διημείφθησαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέσω άτυπης ενημέρωσης μιλούν για αποκυήματα της φαντασίας.
Ωστόσο, οι πληροφορίες για όσα ειπώθηκαν δεν έρχονται μόνο από μία πλευρά.  
Σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά αυτή την ώρα και αλλάζουν με πολύ γοργούς ρυθμούς.
Πάντως σε ότι αφορά την στάση που θα κρατήσει τελικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με συνομιλητές του, στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και κατά συνέπεια οι διαφωνούντες και οι αντάρτες θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Καμμένο να μην επιβάλλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία ακόμη και σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με την προϋπόθεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναινέσει να οδηγηθούν τα δύο κόμματα σε βελούδινο «διαζύγιο».
Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή την Πέμπτη τέθηκαν διάφορα θέματα του υπουργείου τα οποία προσπαθεί να επιλύσει ο κ. Καμμενος με τροπολογία, η ψήφιση της οποίας θα κριθεί την ερχόμενη Δευτέρα με ονομαστική ψηφοφορία.
Στο περιθώριο της εν λόγω συνεδρίασης, ικανός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες πλησίασε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και επιχείρησε να προφητεύσει τις προθέσεις του και να καταλάβει που θα το πάει τελικά ο κυβερνητικός εταίρος. Ο κ.Καμμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε ότι αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στα Σκοπια τότε θα λαβει στις αποφάσεις του.
Δεν εμφανίστηκε έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, ούτε όμως και ο ίδιος είναι έτοιμος - και ενδεχομένως ένας δύο βουλευτές τον ακολουθήσουν - να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Πάντως, με τη δημόσια τοποθέτηση του αποσυνδέει τις Πρέσπες από την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Ούτως ή άλλως, ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να έρθει η «μπάλα» από τη γειτονική χώρα στο ελληνικό έδαφος.
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και αναμένεται με ενδιαφέρον πότε θα κλειδώσει το πολυσυζητημένο τετ α τετ των δύο κυβερνητικών εταίρων για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Κόκκαλης: Καταψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών επαναβεβαιώνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει, πως είναι κάτι που θα σταθμιστεί στον κατάλληλο χρόνο.

Η δήλωση του Κόκκαλη....

«Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ξανά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων κι πολύ περισσότερο από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, είχα καταστήσει σαφές με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο πως διαφωνώ και πως δεν θα ψηφίσω τη συγκεκριμένη συμφωνία εάν και εφόσον έλθει προς κύρωση από την ελληνική Βουλή.
Η παραπάνω στάση μου ήταν, παραμένει και θα είναι ες αεί, σταθερή και αδιαπραγμάτευτη.
Σε περίπτωση δε, που τεθεί ζήτημα συνέχισης της κυβερνητικής θητείας μέχρι το πέρας του χρόνου που επιτάσσει το σύνταγμα, αυτό είναι κάτι που θα σταθμιστεί στον κατάλληλο χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης