Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκκληση Zaev: Οι Έλληνες να αναγνωρίσουν την ιστορική στιγμή και να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών - Εύσημα των ΗΠΑ στη FYROM

Έκκληση Zaev: Οι Έλληνες να αναγνωρίσουν την ιστορική στιγμή και να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών - Εύσημα των ΗΠΑ στη FYROM
Ο πρωθυπουργός της FYROM κάλεσε τους Έλληνες βουλευτές να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
(upd) Έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να επικυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα (12/1/2019), μία ημέρα μετά την έγκριση της Συνθήκης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.
«Πιστεύω ότι οι έλληνες βουλευτές θα αναγνωρίσουν το ρόλο τους σε αυτή την ιστορική στιγμή και ότι οι φίλοι μας οι έλληνες θα επικυρώσουν την συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Zaev.
Τις επόμενες ημέρες μαζί με τους Έλληνες φίλους μας θα απορρίψουμε την απομόνωση και τις παρεξηγήσεις και θα επιβεβαιώσουμε τη συμφωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός της FYROM.
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη Συμφωνία και θα είναι η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», συνέχισε ο πρωθυπουργός της FYROM.
Ο Zaev ευχαρίστησε τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο της FYROM, που ψήφισαν «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας, πως πρόκειται για ένα βήμα προς τα εμπρός για το καλό της χώρας.    
Να σημειωθεί ότι, o Zaev  έκανε γνωστό πως εξετάζει σοβαρά το αίτημα του ηγέτη της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επιθυμεί να παραμείνει στην κοινωνία κανένα ίχνος άρνησης ή εκβιασμού».

Pompeo: Οι ηγέτες της «Μακεδονίας» επέδειξαν θάρρος

Την απόφαση της Βουλής της FYROM να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, χαιρετίζει με γραπτή του δήλωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που κάνει λόγο για όραμα και θάρρος εκ μέρους των ηγετών της «Μακεδονίας» τονίζει την ιστορικής σημασίας απόφαση της Βουλής της FYROM να υιοθετήσει τις απαιτούμενους συνταγματικές αλλαγές για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Οι ηγέτες της ‘’Μακεδονίας’’ επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην επιζήτηση μιας λύσης στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει την θέση που δικαιούται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι ΗΠΑ το βλέπουν ως μία ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε όλη την περιοχή», σημειώνει στη δήλωσή του ο Pompeo.



NImetz: Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και FYROM

Για ιστορική συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για μία νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM κάνει λόγο σε δήλωσή του ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε πως προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία, και επανέλαβε τη δέσμευσή του να βοηθήσει τα δύο μέρη στην τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς.
Η δήλωση του κ. Nimetz:
«Καλωσορίζω τα τελικά βήματα που έλαβε το Κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και τους πολίτες της χώρας για την επιτυχία αυτή και για τον δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ανέλαβαν αυτή τη σημαντική διαδικασία.
Αυτή η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση ανάμεσά τους και για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια.
Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως περιγράφεται στη Συμφωνία.
Όπως και στο παρελθόν, τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με τα δύο Μέρη για την τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

Εγκρίθηκε η Συνθήκη από τη Βουλή της FYROM

Ως «Βόρεια Μακεδονία» θα ονομάζεται, πλέον, η FYROM, καθώς ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο της χώρας οι απαραίτητες τροπολογίες για την αλλαγή του Συντάγματος.
Οι τροπολογίες πέρασαν με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά.
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν τόσο ο επικεφαλής του NATO, Jens Stoltenberg όσο και κορυφαία στελέχη της ΕΕ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Zaev
Μετά από ένα πραγματικό θρίλερ ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev κατόρθωσε τελικώς να βρει τους 80 βουλευτές που ήταν αναγκαίοι ώστε να ψηφιστούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση πριν από τη σημερινή (11/1) συνεδρίαση της βουλής της χώρας, με αυτή την καθυστέρηση να οφείλεται στις επαφές που έχει ο Zoran Zaev με τον επικεφαλής του αλβανικού BESA (διαθέτει δύο βουλευτές) ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα για τη διατύπωση που αφορά την υπηκοότητα.
Δεδομένου όμως ότι στη διατύπωση δεν μπορεί να αλλάξει κάτι -καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη Συμφωνία των Πρεσπών- είτε ο Zaev θα πρέπει να στοχεύσει σε άλλους βουλευτές, οι οποίοι θα υπερψηφίσουν τις αλλαγές, είτε ο επικεφαλής του BESA θα πρέπει να αλλάξει θέση.
O Zoran Zaev με ανάρτησή του στο twitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Επίσης ο Zaev με άλλο tweet ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε (11/1) με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται».



Το «μπαλάκι» στην Ελλάδα

Σειρά έχει, πλέον, η ελληνική πλευρά, με δεδομένο ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αφού περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει και στην ελληνική βουλή.
Φυσικά το όλο θέμα είναι αρκετά πιο περίπλοκο, με δεδομένη την κόντρα με τον Πάνο Καμμένο και το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας έχει υποστηρίξει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, αν και κανείς, πλέον, δεν γνωρίζει εάν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή όχι.
Βάσει, βέβαια, των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Zaev

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση.
Σε αυτήν ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Zaev για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ικανοποίηση από ΝΑΤΟ και ΕΕ

Την ικανοποίησή τους τόνισαν σε αναικοινώσεις τους τόσο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ όσο και κορυφαία στελέχη της ΕΕ για την ψήφιση των τροπολογιών στην ΠΓΔΜ.
Μέσω Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg τόνισε ότι ««Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zoran Zaev για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή».



Παράλληλα σε κοινή τους ανακοίνωση η Frederica Mogherini και ο Johannes Ηahn, καλωσόρισαν την εξέλιξη και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι: «Εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια για την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου επί των συνταγματικών αλλαγών σήμερα.
Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών.
Οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έχουν δείξει την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της.
Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης και συνοδείας της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ».

Ευτυχής ο Νίκος Κοτζιάς

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της FYROM Z. Zaev και τον υπουργό Εξωτερικών N. Dimitrov είχε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος χώρας στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.
Ο επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ στην ανάρτησή του αναφέρεται τόσο στις δυσκολίες όσο και στις ελπίδες που είχε ο δρόμος για το «όνειρο» του κοινού μέλλοντος των δύο λαών και «καλωσορίζει» τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή».
«Μίλησα με Zoran και Nicola.
Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κούραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία.
Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης