Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πέρασε» η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της FYROM με 81 ψήφους - Ανακοινώσεις από ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Πέρασε» η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της FYROM με 81 ψήφους - Ανακοινώσεις από ΝΑΤΟ και ΕΕ
Συνεχάρη βουλευτές και πολίτες ο Zoran Zaev
(upd) Ως «Βόρεια Μακεδονία» θα ονομάζεται, πλέον, η FYROM, καθώς ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο της χώρας οι απαραίτητες τροπολογίες για την αλλαγή του Συντάγματος.
Οι τροπολογίες πέρασαν με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά.
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν τόσο ο επικεφαλής του NATO, Jens Stoltenberg όσο και κορυφαία στελέχη της ΕΕ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Zaev

Μετά από ένα πραγματικό θρίλερ ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev κατόρθωσε τελικώς να βρει τους 80 βουλευτές που ήταν αναγκαίοι ώστε να ψηφιστούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση πριν από τη σημερινή (11/1) συνεδρίαση της βουλής της χώρας, με αυτή την καθυστέρηση να οφείλεται στις επαφές που έχει ο Zoran Zaev με τον επικεφαλής του αλβανικού BESA (διαθέτει δύο βουλευτές) ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα για τη διατύπωση που αφορά την υπηκοότητα.
Δεδομένου όμως ότι στη διατύπωση δεν μπορεί να αλλάξει κάτι -καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη Συμφωνία των Πρεσπών- είτε ο Zaev θα πρέπει να στοχεύσει σε άλλους βουλευτές, οι οποίοι θα υπερψηφίσουν τις αλλαγές, είτε ο επικεφαλής του BESA θα πρέπει να αλλάξει θέση.
O Zoran Zaev με ανάρτησή του στο twitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Επίσης ο Zaev με άλλο tweet ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε (11/1) με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται».

Την ικανοποίησή του, εκ νέου μέσω Twitter, εξέφρασε και υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Nikola Dimitrov, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «Έχουμε πάρει την κυριότητα του πεπρωμένου μας.
Κάνουμε ιστορία ανοίγοντας το μέλλον μας.
Έχουμε αποδείξει ότι τα θαύματα είναι δυνατά.
Αποδείξαμε ότι είμαστε ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και από την άποψη των ευρωπαϊκών αξιών.
Είμαι περήφανος που βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Συγχαρητήρια.
Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την συνταγματική αλλαγή και η συμφωνία των Πρεσπών έχει εφαρμοστεί πλήρως.
Η ιστορία θα θυμάται αυτή την ημέρα ως αυτή που αφαιρέσαμε το τελευταίο εμπόδιο για το πλήρες ευρωατλαντικό μας μέλλον, έγραψε στο twitter o Bujar Osmani, αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μετά το τέλος της ψηφοφορίας συνεχάρη «όλους τους πολίτες και όλα τα μέλη της Βουλής που ανέλαβαν την ευθύνη, με την οποία η χώρα ανοίγει τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
«Οι πολίτες της Δημοκρατίας, μέσω των αντιπροσώπων τους στη Βουλή, σήμερα, που αποδέχθηκαν της συνταγματικές αλλαγές, έγραψαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.
Κατά την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας η υπερψήφιση των τροπολογιών μαρτυρά «υπευθυνότητα και ισχυρό πατριωτισμό», καθώς φέρνει κοντά δύο στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Οι βουλευτές, αναφέρει η κυβέρνηση, «ψήφισαν μια συμφωνία που επιτρέπει τη διεθνή ολοκλήρωση και αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχου κράτους, με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των Μακεδόνων και όλων των Πολιτών».
Παράλληλα, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η πραγματοποίηση όλων αυτών των στόχων έγινε με προσαρμογή του γεωγραφικού προσδιορισμού.
«Επιπλέον, η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς απ' όλους τους συμμάχους. Ο εθνικός μας ύμνος, η σημαία, παραμένουν ίδια και προστατεύονται.
Οι πολίτες μας θα είναι Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», προσθέτει.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Zaev η σημερινή ημέρα ανοίγει ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο για όλους τους πολίτες της χώρας και για το μέλλον των παιδιών.

Το «μπαλάκι» στην Ελλάδα


Σειρά έχει, πλέον, η ελληνική πλευρά, με δεδομένο ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αφού περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει και στην ελληνική βουλή.
Φυσικά το όλο θέμα είναι αρκετά πιο περίπλοκο, με δεδομένη την κόντρα με τον Πάνο Καμμένο και το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας έχει υποστηρίξει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, αν και κανείς, πλέον, δεν γνωρίζει εάν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή όχι.
Βάσει, βέβαια, των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Zaev

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση.
Σε αυτήν ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Zaev για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ικανοποίηση από ΝΑΤΟ και ΕΕ

Την ικανοποίησή τους τόνισαν σε αναικοινώσεις τους τόσο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ όσο και κορυφαία στελέχη της ΕΕ για την ψήφιση των τροπολογιών στην ΠΓΔΜ.
Μέσω Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg τόνισε ότι ««Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zoran Zaev για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή».

Παράλληλα σε κοινή τους ανακοίνωση η Frederica Mogherini και ο Johannes Ηahn, καλωσόρισαν την εξέλιξη και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι: «Εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια για την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου επί των συνταγματικών αλλαγών σήμερα.
Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών.
Οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έχουν δείξει την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της.
Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης και συνοδείας της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ».

Ευτυχής ο Νίκος Κοτζιάς

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της FYROM Z. Zaev και τον υπουργό Εξωτερικών N. Dimitrov είχε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος χώρας στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.
Ο επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ στην ανάρτησή του αναφέρεται τόσο στις δυσκολίες όσο και στις ελπίδες που είχε ο δρόμος για το «όνειρο» του κοινού μέλλοντος των δύο λαών και «καλωσορίζει» τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή».
«Μίλησα με Zoran και Nicola.
Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κούραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία.
Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE C. Michoski επέκρινε την απόφαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος της FYROM και κατηγόρησε ως υπεύθυνο γι΄ αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας, Z. Zaev.
Παράλληλα, ο Michoski ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μαζί με τις προεδρικές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου 2019.
O Michoski ανέφερε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη σημερινή (11/1) συνεδρίαση της Βουλής.

www.bankingnews.gr www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης