Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία στην πΓΔΜ - Ο Zaev βρήκε τους 80 βουλευτές - Τα ανταλλάγματα που ζητά το αλβανικό ΒESA

Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία στην πΓΔΜ - Ο Zaev βρήκε τους 80 βουλευτές - Τα ανταλλάγματα που ζητά το αλβανικό ΒESA
Σήμερα (11/1/2019) -εκτός απροόπτου- η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Σκοπίων
(upd) Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αν και μέχρι πρότινος είχε διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τις 80 ψήφους που απαιτούνται ώστε να περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα -καθώς υπολείπονταν 1-2 βουλευτές- οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε λύση.
Τη συμφωνία φέρεται να επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Zaev, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πλέον η συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να αρχίσει από λεπτό σε λεπτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στις επαφές που έχει ο Zoran Zaev με τον επικεφαλής του αλβανικού BESA (διαθέτει δύο βουλευτές) ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα για τη διατύπωση που αφορά την υπηκοότητα.
Δεδομένου όμως ότι στη διατύπωση δεν μπορεί να αλλάξει κάτι -καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη Συμφωνία των Πρεσπών- είτε ο Zaev θα πρέπει να στοχεύσει σε άλλους βουλευτές, οι οποίοι θα υπερψηφίσουν τις αλλαγές, είτε ο επικεφαλής του BESA θα πρέπει να αλλάξει θέση.
Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε ο κ. Zaev θα πραγματοποιήσει διάγγελμα στις 22.00 μμ (ώρα Ελλάδας) και ως τότε θα έχει γίνει γνωστό και το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών που έχουν γίνει.

Εντατικές διαβουλεύσεις

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις του Zaev με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESA (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα.
Σύμφωνα με τον Zaev «αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης».
Η πρόταση του Zaev όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 10/1 21:15)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης