Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group, Standard Chartered: Μέτρια πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ με Κίνα - Χρειάζεται περισσότερη δουλειά

Eurasia Group, Standard Chartered: Μέτρια πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ με Κίνα - Χρειάζεται περισσότερη δουλειά
Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν αν και από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα προκύπτουν κάποιες θετικές ενδείξεις, χρειάζονται να γίνουν πολύ περισσότερα για την επίτευξη ουσιαστικής συμφωνίας
Στην εκτίμηση ότι αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί μια ουσιαστική συμφωνία, συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Υπάρχουν διάφορα σημάδια κάποιας προόδου σε αυτές τις ενδιάμεσες συνομιλίες.
Πρώτον, οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν κατά μία ημέρα, κάτι που υποδηλώνει αρκετή ουσιαστική συζήτηση, ώστε τουλάχιστον οι εκπρόσωποι να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Δεύτερον, η ανακοίνωση των ΗΠΑ σημείωνε ότι η Κίνα δεσμεύθηκε να απορροφήσει σημαντικό μέγεθος των αμερικανικών εξαγωγών, μεταξύ των οποίων γεωργικά, ενεργειακά και βιομηχανικά προϊόντα.
Αυτή η ρητορική υποδηλώνει, όμως αναμέναμε, ότι το Πεκίνο εφαρμόζει μια στρατηγική αγοραπωλησίας αμερικανικών αγαθών ελπίζοντας ότι έτσι θα περιοριστεί η πίεση στην Κίνα για δύσκολα διαρθρωτικά μέτρα» επισημαίνεται σε ανάλυση της Eurasia Group.
Από την πλευρά της, η Κίνα ανέφερε στη δική της ανακοίνωση ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ που μόλις ολοκληρώθηκαν ήταν διευρυμένες και έθεσαν τη βάση για μελλοντικές συζητήσεις.
Ακόμα «ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα είναι οι επιπλέον δασμοί που έχουν εφαρμόσει και οι δύο πλευρές, επισημαίνει ο Eric Robertsen της Standard Chartered.
«Τώρα, το εμπόριο είναι μόνο ένα κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας που αποτελείται από την πνευματική ιδιοκτησία, την αναγκαστική κατανομή της τεχνολογίας κ.λπ.
Δεν νομίζω ότι αυτά αντιμετωπίζονται βραχυπρόθεσμα» δήλωσε ο Robertsen στο CNBC.
«Θυμηθείτε, ότι το θέμα που πρέπει να επιλύσουμε είναι να φτάσουμε στο τέλος της διαπραγματευτικής περιόδου και να διασφαλίσουμε ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος ώστε να μην αρθούν οι δασμοί», πρόσθεσε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης