Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Στροφή 180 μοιρών από τη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας για τη Banca Carige

Scope: Στροφή 180 μοιρών από τη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας για τη Banca Carige
Το σχόλιο της Scope Ratings για τη Banca Carige
Η λαϊκιστική κυβέρνηση Lega Nord και Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών και υποστήριξε την ΕΚΤ για να σώσει τη Banca Carige, σχολιάζει σε έκθεσή της η Banca Carige.
«Η εντυπωσιακή στροφή δείχνει ότι όταν πρόκειται για οικονομικά ζητήματα, τα επιχειρήματα των λαϊκιστών μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Αυτά είναι καλά νέα», σχολιάζει ο ευρωπαϊκός οίκος.
«Η κρατική στήριξη θα αρχίσει μέσω εγγυήσεων για νέες υποχρεώσεις ή/και δάνεια από την Τράπεζα της Ιταλίας.
Θα μπορούσε επίσης να προέλθει μέσω προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης.
Εν τω μεταξύ, οι προσωρινοί διοικητικοί υπάλληλοι έχουν αναλάβει την προετοιμασία ενός ακόμη επιχειρηματικού σχεδίου, παράλληλα με το μη αμελητέο καθήκον να βρουν τρόπους ενίσχυσης του κεφαλαίου της τράπεζας, μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανάκτηση μεριδίου αγοράς σε βασικούς τομείς και εύρεση συνεργάτη συγχώνευσης.
Η ΕΚΤ παρέτεινε την προθεσμία για την τράπεζα να συμμορφωθεί με όλες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, έως το τέλος του 2019.
Τα μέτρα που ελήφθησαν όσον αφορά το Carige είναι πολύ παρόμοια με αυτά που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για την Monte dei Paschi.
Στο στάδιο αυτό δεν ζητήθηκε εισφορά κεφαλαίου από την κυβέρνηση», προσθέτει.
Ο οίκος σημειώνει πως οι προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις επιτρέπουν στις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο χρήμα χωρίς να εισέλθουν σε καθεστώς επίλυσης.
Το εργαλείο εισήχθη προς το ευρύτερο συμφέρον της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αντιμετώπισης της έλλειψης συστημικής ρευστότητας ή των καταστάσεων όπου μια τράπεζα δεν είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά.
Τα κεφάλαια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναμενόμενων ζημιών του παρελθόντος ή του μέλλοντος.
«Χρησιμοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 για την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδας και τον Ιούλιο του 2017 για την Banca Monte dei Paschi di Siena.
Η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca ζήτησαν ανεπιτυχώς το εργαλείο».
«Η απόφαση της ΕΚΤ, στις 2 Ιανουαρίου 2019, να τοποθετήσει την Carige υπό προσωρινή διοίκηση, προήλθε από την παραίτηση του μεγαλύτερου μέρους του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας μετά την άρνηση του μεγαλομετόχου υποστηρίξει άντληση κεφαλαίων ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης NPEs ήταν 27,5% στα τέλη 9μήνου 2018», επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης